Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenkien liukuesteet säästäisivät miljoonia – Raisio tarjoaa eläkeläisille ilmaisen talvikenkien nastoituksen

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Kerttu Kyllönen (vas.) ja Kaija Luostarinen ulkoilivat lauantaina Oulun Kaukovainiolla. "Juuri nostin nastakengät eteiseen valmiiksi ensimmäisiä jääkelejä varten. Teen niillä talviajan lenkit", Kyllönen kertoi.
Kerttu Kyllönen (vas.) ja Kaija Luostarinen ulkoilivat lauantaina Oulun Kaukovainiolla. "Juuri nostin nastakengät eteiseen valmiiksi ensimmäisiä jääkelejä varten. Teen niillä talviajan lenkit", Kyllönen kertoi. Kuva: Antti J. Leinonen

Raisiossa Turun kupeessa tarjotaan tänäkin talvena eläkeläisille talvikenkien maksuton nastoitus. Vastaavanlaisia suunnitelmia ja käytäntöjä on muuallakin.

Esimerkiksi Lappeenrannassa tehtiin vastikään aloite, että kaupunki nastoittaisi vanhusten kengät ilmaiseksi. Valtimolla Pohjois-Karjalassa tarjottiin syyskuussa eläkeikäisille ilmaisia liukuesteitä talvijalkineisiin.

Fakta

Lonkkamurtuma vaatii leikkaushoidon

 Lonkkamurtumia sattuu vuosittain noin 7 500.

 Vuonna 2020 lonkkamurtumia ennustetaan sattuvan jo noin 10 000 vuodessa. Murtumien yleistymistä selittää etenkin se, että väki vanhenee.

 Lonkkamurtuman hoito maksaa noin 20 000 euroa per murtuma. Summa sisältää leikkaushoidon, sairaalahoidon, kuntoutuksen ja apuvälineet.

 Uusintamurtumat ovat yleisiä. Myös ne aiheuttavat kustannuksia.

 Lonkkamurtuman yhteen lasketut hoitokustannukset ovat koko maassa noin 136 miljoonaa euroa vuodessa.

 Lonkkamurtuma heikentää toimintakykyä pitkään. Joka kymmenes jää kokonaan laitoshoitoon.

 Tyypillinen lonkkamurtumapotilas on yli 80-vuotias kotona asuva nainen, joka on kaatunut sisätiloissa.

Lähde: THL

"Meillä nastoitus on ilmaista jo seitsemättä vuotta peräkkäin", kertoo geronomi Karoliina Haaksiluoto Raisiosta. "Sitä on nähty hyväksi jatkaa, koska nastoituksella ehkäistään merkittävästi kaatumisia."

Haaksiluodon mukaan ikäihmisten palveluohjauspisteen Hulvelan Helmen ovi alkaa pian käydä, kun eläkeläiset saapuvat kenkäpusseineen. Joka vuosi nastoitetaan nelisenkymmentä kenkäparia. Määrä vaihtelee talven säiden mukaan.

Palvelusta ei tule kaupungille juurikaan kustannuksia, koska kengät viedään nastoitettaviksi työttömien työtoimintapajaan.

"Nastat eivät ole kalliita, ja työttömiltä saatu palaute on ollut positiivista. He ovat kokeneet tekevänsä mielekästä ja hyödyllistä työtä", Haaksiluoto toteaa.

Valtimolla kunta päätti lahjoittaa kaikille ikääntyneille talvikenkien päälle puettavat, irrotettavat liukuesteet. Yhtään halukasta ei ilmoittautunut.

"Sehän on jokaisen omassa varassa, kuka näitä haluaa käyttää. Olemme nyt kuitenkin päättäneet kokeilla vielä kerran. Laitamme uuden ilmoituksen ja katsomme, jos se houkuttelisi paremmin", kertoo kunnansihteeri Helena Korhonen.

Valtimollakin on laskettu, että käytäntö toisi kunnalle säästöä.

"Jos investoimme liukuesteet 200–300 eläkeläiselle, se on pienempi meno verrattuna yhdenkin lonkkaleikkauksen kustannuksiin", Korhonen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämispäällikkö Satu Pajala vahvistaa, että kenkien liukuesteillä syntyy merkittävä säästö.

"Lonkkamurtuman hoito leikkauksineen maksaa noin 20 000 euroa per murtuma. Suomessa todetaan noin 7 500 lonkkamurtumaa vuodessa. Näistä vain pieni osa on seurausta kaatumisesta liukkaalla, mutta jos liukuesteillä vältetään edes muutama lonkkaleikkaus, säästö on merkittävä", Pajala sanoo.

Kaatumisista aiheutuu myös ranne- ja olkapäämurtumia, joiden hoito saattaa edellyttää kallista vuodehoitoa. Välillisiä kustannuksia tulee toimintakyvyn menettämisestä. "Kaatunut rupeaa helposti pelkäämään liikkumista", Pajala toteaa.

Tarjolla on irrotettavia liukuesteitä, kaupasta valmiina ostettavia nastakenkiä sekä kengänpohjiin jälkikäteen asennettavia nastoja. Minkä näistä valitsisi?

"Kannattaa valita sellainen ratkaisu, jota tulee käytettyä. Nastakenkiä saa nykyään kohtuuhintaan, ja irralliset liukuesteet ovat helposti puettavia."

Pajala ei tyrmää kengänpohjien nastoittamista jälkikäteen, mutta muistuttaa, että nastat ovat sisätiloissa liukkaat.

"Valmiissa nastakengissä nasta vetäytyy paremmin kumipohjan sisään, joten se ei samalla tavoin luista lattialla. Irralliset liukuesteet täytyy muistaa aina riisua esimerkiksi kauppaan tullessa. Tätä varten jokaisen liikkeen pitäisi varata istuimia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat