Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu magneettikuvauksista kovenee – hintakilpailu on kiristynyt myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Uusi magneettikuvausketju toi kilpailun myös Helsingin ulkopuolelle

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Röntgenhoitaja Marko Hämäläinen asettelee Mauri Meiserin magneettikuvauslaitteeseen Cityterveyden Lahden toimipisteessä.
Röntgenhoitaja Marko Hämäläinen asettelee Mauri Meiserin magneettikuvauslaitteeseen Cityterveyden Lahden toimipisteessä. Kuva: Lauri Rotko

"Edullisuus ei ollut pääasia, vaan Mehiläisen lääkäri suositteli tätä", kertoo lahtelainen Mauri Meiseri tullessaan selkärangan magneettikuvaukseen Lahden Cityterveyteen.

"Lääkärini totesi, että tämä kuvaus on tarkkuudeltaan ihan riittävä tähän minun vaivaan. Kuvien kanssa menen takaisin Mehiläiseen."

Artikkeliin liittyvät

Magneettikuvaus maksaa Cityterveydessä 138 euroa. Jos kuvaus olisi tehty Mehiläisessä, potilaan omavastuuhinta olisi ollut 399–499 euroa.

Hintakilpailu magneettikuvauksissa on kiristynyt viime kuukausina myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Jo useampi yritys tarjoaa magneettikuvauksia samaan hintaan kuin Cityterveys.

Vuosi sitten toimintansa aloittanut Cityterveys on perustanut kuvauspisteitä yhdelletoista paikkakunnalle ja aikoo laajentua kaikkiaan yli kahteenkymmeneen kaupunkiin.

Kuvausten hinnat ovat olleet Suomessa perinteisesti harvinaisen korkeat muuhun Eurooppaan verrattuna, sanoo Cityterveyden perustaja ja toimitusjohtaja, radiologian erikoislääkäri Martti Kiuru. Hänen mukaansa nyt ollaan siirtymässä vähitellen eurooppalaisiin hintoihin.

Yksityisen lääkäriyrityksen Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää pitää hintoja vertailukelvottomina, koska kyse on eri tuotteista ja palveluista. Hän toteaa, etteivät Suomen hinnat enää juuri poikkea muun Euroopan tai Yhdysvaltojen hinnoista.

"Samoin kuin Suomessa myös muissa maissa magneetin hinta riippuu siitä, tuotetaanko korkeatasoista diagnostiikkaa osana integroitua palveluketjua vai onko kyseessä niin sanottu halpismagneettikioski, jollaisia Helsingissäkin on ollut vuosikausia", Järvenpää sanoo.

Liiketoimintajohtaja Jarkko Jokinen Dextrasta toteaa, että magneettikuvausten hinnat vaihtelevat tutkimuksen laajuuden ja vaativuuden mukaan. Osassa tutkimuksista tarvitaan myös pistettäviä varjoaineita.

"Jos radiologi on paikalla, voidaan kuva asetella ja säätää optimaalisesti, jolloin diagnostiikka paranee. Tämä vaikuttaa myös hintaan."

Ketjuista riippumattomia yksityisiä magneettikuvausyrityksiä on toiminut lähinnä Helsingissä jo yli kymmenen vuotta.

Helsingin Magneettikuvaus tuli markkinoille vuonna 2011 hinnalla, joka oli noin sata euroa alle siihen asti halvimpien hintojen.

Radiologian erikoislääkäri Tommi Jauhiainen Helsingin Magneettikuvauksesta pitää viimeisimpänä kilpailusysäyksenä sitä, kun Cityterveys tuli markkinoille ja pudotti hintaa entisestään.

"Ketjuissa on jonkin verran reagoitu hinnalla, mutta hintaero on edelleen huomattava", Jauhiainen toteaa.

Helsingin Magneettikuvaus avasi kuukausi sitten uuden toimipisteen Keravalle.

Toiminta on Jauhiaisen mukaan vielä kannattavaa, koska se on tehokasta.

"Uusi magneettikuvauslaiteinvestointi maksaa noin miljoona euroa. Jos hintoja pudotetaan vielä reilusti lisää, se näkyy väkisinkin laadussa."

"Nykyisillä hinnoilla tutkimukset pystytään vielä tekemään tarvittavalla laajuudella, eikä esimerkiksi varjoaineen käytöstä tarvitse tinkiä."

Kiuru kiistää kilpailijan vihjaukset kuvien heikosta laadusta. Hän sanoo Cityterveyden pärjänneen hyvin julkisen puolen kilpailutuksissa.

"Niin ei olisi, jos meillä olisi laatuongelmia", hän sanoo.

"Suomessa diagnostiikka kaiken kaikkiaan on ollut suhteettoman kallista eurooppalaiseen tasoon nähden. Laboratoriotutkimuksissa hintaerot ovat vielä suurempia kuin kuvantamisessa."

Merja Ojansivu
Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat