Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalipiirien vähentäminen ei onnistu lähivuosina

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kaatoi esityksen

Kotimaa
 

Vaalipiirien vähentäminen ei onnistu ainakaan lähivuosina. Perustuslain muutos kaatui eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka ehdottaa lepäämässä olevan lakiehdotuksen hylkäämistä. Vain vihreät olisivat halunneet uudistuksen.

Perustuslain muutosesityksen mukaan vaalipiirien määräksi olisi tullut 9–12, kun nykyään vaalipiirejä pitää olla vähintään 12 ja enintään 18.

Tällä hetkellä Manner-Suomessa on eduskuntavaaleissa 12 vaalipiiriä.

Jo alkukesän eduskuntakeskustelussa tuli selväksi, että keskusta ja perussuomalaiset aikovat kaataa lakiesityksen.

Edellinen eduskunta hyväksyi perustuslain muutosehdotuksen jätettäväksi lepäämään vaalien jälkeisiin valtiopäiviin. Lain hyväksyntä olisi vaatinut nykyisessä eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) sanoo, että valiokunnan päätöksen ydin on siinä, että perustuslain muuttaminen vaatii suurta yksimielisyyttä.

"Tässä sitä ei selkeästi ollut. Se oli pääsyy, että esitystä ei voi hyväksyä."

Edellisessäkin eduskunnassa esitykseen suhtauduttiin ristiriitaisesti. Esimerkiksi Lapintien oma eduskuntaryhmä ei ollut yksimielinen.

Valiokunta edellyttää nyt, että vaalijärjestelmän kehittämiseksi ja vaalilainsäädännön uudistamiseksi käynnistetään parlamentaarinen valmistelu, jossa otetaan huomioon perustuslakivaliokunnan kannanotot.

Lapintie muistuttaa, että eduskuntavaaleissa ihmisen ääni eri puolilla Suomea on eriarvoinen. Syynä ovat niin sanotut äänikynnykset.

"Tämä voi johtaa sellaiseen äänestyskäyttäytymiseen, että valitaan sellainen puolue ja ehdokas, joka menee varmimmin läpi."

Piilevä äänikynnys tarkoittaa sitä prosenttiosuutta vaalipiirin äänistä, joka puolueen tulee vähintään saada, jotta se saisi vaalipiiristä läpi vähintään yhden kansanedustajan.

Äänikynnys on Uudenmaan vaalipiirissä 2,8 prosenttia, mutta Satakunnan vaalipiirissä se on 11,1 prosenttia, Keski-Suomen vaalipiirissä 9 prosenttia ja Lapin vaalipiirissä 12,5 prosenttia.

Lapintie huomauttaa, että vaalipiirien määrän muuttaminen ei suinkaan ole ainoa keino parantaa vaalijärjestelmää.

"Eihän tämä tietysti mikään helppo juttu ole. Tarkoitus ei kuitenkaan ole ajautua pingpong-valmisteluun, että yksi eduskunta hyväksyy ja toinen hylkää."

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö on pettynyt siihen, että vaalipiiriuudistus kaatui perustuslakivaliokunnassa. Hän jäi valiokunnassa yksin puolustamaan uudistusta.

Niinistön mielestä olisi edelleen järkevää jatkaa vaalipiirien yhdistämisten valmistelua.

"Satakunnan ja Keski-Suomen vaalipiireissä on edelleen mittava suhteellisuusongelma eduskuntavaaleissa, sillä äänikynnys niissä on niin suuri. Myös Lapissa on suuri äänikynnys, mutta Lappi on poikkeus laajuutensa takia", hän sanoo.

Satakunta ja Keski-Suomi pitäisi hänen mielestään yhdistää muihin vaalipiireihin.

Niinistö huomauttaa, että äänestäjillä on Uudellamaalla valinnanvapautta paljon enemmän kuin Satakunnassa, jossa ei ole mahdollista saada läpi edustajia yhtä laajasta arvopohjasta.

Vihreät ovat ajaneet vaalipiirien yhdistämistä pitkään.

Vihreiden vauhdittajana on ollut "Lex Cronberg".

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg sai vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Pohjois-Karjalasta lähes 8 000 ääntä, mutta ei päässyt kuitenkaan eduskuntaan.

Viime kaudella vaalipiirejä saatiinkin yhdistettyä, kun Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo yhdistyivät Savo-Karjalan vaalipiiriksi ja Etelä-Savon ja Kymin vaalipiirit Kaakkois-Suomeksi. Viime kevään eduskuntavaalit käytiin uusissa vaalipiireissä.

Niinistön mielestä yhdistämisen lisäksi voitaisiin harkita Uudenmaan vaalipiirin jakamista kahtia.

Hänen mielestään äänikynnys saisi yleisesti olla kolmen ja kuuden prosentin välillä.

Annika Lapintie (vas)
Annika Lapintie (vas)
Ville Niinistö (vihr)
Ville Niinistö (vihr)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat