Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkaturvasta haettu 6 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna – asiantuntijat selittävät, mistä yllättävä käänne johtuu

Tilastot näyttivät viimeksi näin hyviltä ennen talouskriisiä. Asiantuntijat toppuuttelevat silti yltiöoptimismia.

Kotimaa
 

Työntekijät joutuivat tammi–syyskuussa hakemaan saataviaan palkkaturvasta vähemmän kuin kertaakaan vuoden 2008 jälkeen.

Valtio maksoi työnantajien puolesta palkkoja kaikkiaan 19,9 miljoonaa euroa, kun vuosina 2009–2014 vastaava luku oli 24,6–27,5 miljoonaa.

Fakta

Palkkaturva auttaa työntekijöitä

 Valtio maksaa työntekijöiden saatavat, jos työnantaja ajautuu konkurssiin tai muuhun maksukyvyttömyystilanteeseen.

 Saatavat peritään korkoineen työnantajalta tai konkurssipesältä takaisin valtiolle.

 Työttömyysvakuutusrahasto maksaa valtiolle ne saatavat, joita ei saada perittyä.

 Rahasto kerää varat työttömyysvakuutusmaksuina työnantajilta.

Määrä väheni viime vuoden tammi–syyskuusta lähes neljäsosan. Tiedot selviävät ely-keskuksen tilastoista.

Konkurssien määrät ovat niin ikään vähentyneet tänä vuonna. Tilastokeskuksen mukaan tammi–elokuussa konkurssiin haettiin 1 758 yritystä, kun alkuvuonna 2014 määrä oli 2 070.

Myönteinen käänne on yllättänyt monet asiantuntijat. Tilastokeskuksen yliaktuaarin Sami Fredrikssonin mukaan konkurssiluvut tarkistettiin moneen kertaan, koska aluksi tulos kuulosti laskuvirheeltä.

Selitystä ilmiölle hän ei osaa tilastojen perusteella sanoa. Fredriksson kuitenkin varoittaa tekemästä liian myönteisiä johtopäätöksiä Suomen yritysten tilanteesta.

Samaa mieltä on Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Erkki K. Laitinen. Hänen mukaansa heikko taloussuhdanne kurittaa yhä yrityksiä, mutta tilanteen kanssa on opittu tulemaan toimeen.

"Huonot ajat ovat kestäneet jo vuosia ja siten karsineet velkaisimmat ja tappiollisimmat yritykset pois liike-elämästä. Konkurssit vähenevät, koska jäljelle jääneet pystyvät sinnittelemään laihoissakin oloissa", Laitinen sanoo.

Laitinen huomauttaa, että Suomen yritysten omavaraisuusaste on nyt selvästi parempi kuin 1990-luvun lamassa. Omavaraisuusaste tarkoittaa yhtiön oman pääoman osuutta sen rahoituksesta.

"Kun 1990-luvun alussa omavaraisuusasteen mediaani oli noin 20 prosenttia, on se nykyisin jo lähes 50. Tämä merkitsee sitä, että yrityksillä on nyt paljon vähemmän korkoja ja lyhennyksiä maksettavana. Korkotaso on nyt myös erittäin matala verrattuna 1990-luvun alkuun."

Mediaani tarkoittaa tarkastelujoukon keskimmäistä lukua. Puolella Suomen yrityksistä omavaraisuusaste on siis lähes 50 prosenttia tai enemmän.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen arvelee, että yritysten elinmahdollisuuksia on voinut parantaa myös tuotantokustannusten pienentyminen.

Hän muistuttaa, että Suomen bruttokansantuote on laskenut kolmena vuonna peräkkäin ja junnaa ennusteiden mukaan tänä vuonna paikallaan. "Osa yrityksistä on raportoinut tulostensa parantuneen. Tämä voi olla yhteydessä siihen, että tuotantokustannuksista energia- ja raaka-ainekulut ovat pudonneet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat