Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntojen välittäjillä on kiire kouluttautua

Yhä useamman kiinteistönvälittäjän pitää hankkia LKV-tutkinto. Osa toimistoista pelkää jo lapun tulevan luukulle.

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Eila Holappa-Pitkälä (vas.) ja Eero Pitkälä katsastivat Oulun Kaukovainiolla kerrostalokolmion, jota esitteli OP-Kiinteistökeskuksen Sari Pirilä. Pirilä suoritti LKV-tutkinnon 20 vuotta sitten. "Alalla tarvitaan koulutusta ja ammattitaitoa. Esimerkiksi perikuntien omistukset ovat usein monimutkaisia vyyhtejä", Pirilä sanoo.
Eila Holappa-Pitkälä (vas.) ja Eero Pitkälä katsastivat Oulun Kaukovainiolla kerrostalokolmion, jota esitteli OP-Kiinteistökeskuksen Sari Pirilä. Pirilä suoritti LKV-tutkinnon 20 vuotta sitten. "Alalla tarvitaan koulutusta ja ammattitaitoa. Esimerkiksi perikuntien omistukset ovat usein monimutkaisia vyyhtejä", Pirilä sanoo. Kuva: Antti J. Leinonen

Suomalaiset omistusasujat myyvät asuntonsa keskimäärin joka seitsemäs vuosi. Asuntovarallisuus on omaisuuden tärkein osa, joten sen myyntiin on kaivattu lisää ammattitaitoa.

Kiinteistönvälitysalalta pitäisi löytyä yhä enemmän tutkinnoin todistettua ammattitaitoa heti vuodenvaihteesta alkaen. Vaatimukset tiukentuvat niin, että välitystyötä tekevistä vähintään puolella pitää olla suoritettuna laillistetun kiinteistönvälittäjän LKV-tutkinto.

Vaatimus koskee jokaista toimipistettä erikseen. Muutos on suuri, koska aiemmin on riittänyt, että toimistossa vähintään yhdellä on LKV-tutkinto.

Aikarajan lähestyminen on saanut monessa toimistossa aikaan paniikin. Tutkinnon suorittaneiden osuus koko välittäjäkunnasta on runsaat 60 prosenttia, mutta Suomessa on yli 200 toimipistettä, joissa on tehtävä parannuksia ennen vuodenvaihdetta.

Epäpätevistä toimistoista 50 sijaitsee Helsingissä. Suurin epäpätevien toimistojen osuus on Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä.

Toimistojen paniikkia ei helpota se, että LKV-tenttiin tulevista noin kaksi kolmesta reputtaa. Syyskuussa järjestetyn ylimääräisen tentin läpäisi 27 prosenttia osallistuneista. Määrä oli ennätysmäisen alhainen.

Hämeenlinnalainen asuntomyyjä ja Huom Huoneistomarkkinoinnin osakas Kari Hurme kertoo käyneensä tentissä kolme kertaa ja jääneensä joka kerta kahden pisteen päähän.

"Veroihin liittyvät kompakysymykset nousivat esteeksi", Hurme naurahtaa.

Hurme on ollut alalla 30 vuotta ja toivoo voivansa hyödyntää ammattitaitoaan vastedeskin, vaikkapa konsultin roolissa.

Itse hän ei enää lähde tenttimään, mutta Huom:n Hämeenlinnan toimipisteestä kolme henkilöä opiskelee nyt marraskuun viimeistä suorituskertaa varten.

Koulutusvaatimukset täyttyvät parhaiten isoissa kiinteistönvälitysketjuissa sekä pienimmissä perheyrityksissä. Keskisuuret välitystoimistot ovat suurimman haasteen edessä.

Lahtelaisen Open Market -kiinteistönvälityksen toimistonjohtajalla Matti Nevalalla on tutkinto suoritettuna, mutta hänen toimipisteensä tulevaisuus näyttää epävarmalta. Seitsemästä vain kahdella on tutkinto. Yksi on menossa tenttiin marraskuussa, mutta hänenkään läpipääsynsä ei vielä riittäisi.

"Lähteekö aluehallintovirasto tuomaan meille lapun luukulle 1. tammikuuta? Toimistoja, joissa vaatimukset eivät täyty, on paljon. Onko tässä jo riski, että kansalaiset jäävät ilman välityspalvelua?" Nevala kysyy.

Lappua ei tuoda luukulle heti, lupaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jouko Rikkilä.

"Jos valvontakäynnillä todetaan puutteita, käynnistetään valvontamenettely, joka voi johtaa varoituksen antamiseen. Jos asia ei korjaannu, edessä voi olla määräaikainen toimintakielto ja lopulta välitysliikerekisteristä poistaminen", Rikkilä kertoo.

Pelkästään Etelä-Suomen avissa on annettu välitysliikkeiden pätevyyspuutteista useita varoituksia joka vuosi.

Tyypillisesti ilmoitus tulee kilpailevalta toimistolta.

Liikkeillä on Rikkilän mielestä ollut tarpeeksi aikaa valmistautua muutokseen – kaksi ja puoli vuotta. Toisaalta hän ymmärtää myös sen tuomat haasteet.

"Koe ei ole helppo, ja monet hyvät välittäjät ovat ensisijaisesti kauppamiehiä. He voivat sitten jäädä tähän toiseen puoliskoon, jolta tutkintoa ei vastedeskään vaadita", sanoo Rikkilä.

Kiinteistönvälittäjien liitto arvioi, että uusi pätevyysvaatimus voi tuoda mukanaan irtisanomisia.

"Ei ole vielä vesiselvää, syntyykö tässä irtisanomisperuste ja millä perusteella", toteaa toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Alalla saatetaan nähdä yrityksiä kiertää nimikkeitä.

"Saatetaan nimittää esimerkiksi myyntipäälliköitä, joilla ei olisi oikeutta osallistua välitystyön tekemiseen. Paniikinomaisuutta on havaittavissa, ja asia on puheissa nyt joka puolella", Anttila-Kangas kuvaa.

Tutkintoja järjestävällä Keskuskauppakamarilla ei ole suunnitelmia helpottaa LKV-tutkinnon suorittamista.

"Koko välitystoimialan etu on, että alan arvostus säilyy korkealla", sanoo lakimies Antti Turunen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat