Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pälvi Luoman lapsi syntyi veteen: "Oma keho on uskomaton tuottamaan oikeaan aikaan hormoneja"

Kotimaa
 
Milka Alanen
Pälvi Luoma synnytti toisen lapsensa Kätilöopistolla keskiviikon vastaisena yönä. Yhteistyö puoliso Jeroen van Hoven kanssa toimi synnytyksessä hyvin.
Pälvi Luoma synnytti toisen lapsensa Kätilöopistolla keskiviikon vastaisena yönä. Yhteistyö puoliso Jeroen van Hoven kanssa toimi synnytyksessä hyvin. Kuva: Milka Alanen

"Taitaa olla nälkä", Pälvi Luoma epäilee, kun pitkätukkainen, puolentoista vuorokauden ikäinen vauva alkaa ääntelehtiä Perhepesä-osaston huoneessa Kätilöopiston sairaalassa.

Tytön elämä alkoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kun Luoma synnytti toisen lapsensa itse vuokrattuun, pumpattavaan vesialtaaseen. Luoma ehti henkäistä ilokaasua synnytyksen loppupuolella, mutta muuten synnytys oli lääkkeetön.

"Toiveissani oli aktiivinen synnytys, jossa nojaudutaan oman vartalon voimavaroihin. Minusta on kaunista, että vauva saa syntyä vedestä veteen", hän sanoo.

Esikoisensa Luoma sai neljä vuotta sitten Hollannissa, jossa kotisynnytykset ovat yleisiä. Kätilö tuli kotiin seuraamaan synnytyksen edistymistä, mutta sieltä he siirtyivät sairaalan yhteydessä sijaitsevaan "synnytyshotelliin".

"Se oli kodinomainen paikka, jossa ei ollut sairaalan välineistöä ja henkilökuntaa. Lääketieteellinen apu oli silti lähellä", Luoma kertoo.

Luoman mukaan Hollannissa kannustettiin siihen, ettei synnytyksessä otettaisi puudutuksia. Hän selvisi ilman lääkkeellistä kivunlievitystä, vaikka ensisynnytys kesti vuorokauden.

"Oma keho on uskomaton tuottamaan oikeaan aikaan hormoneja, jotka saavat kohdunsuun avautumaan ja ponnistuksen tarpeen syntymään. Siinä ei ole paljon sanottavaa, on vaan mentävä mukana."

Vaikka aktiivinen ja lääkkeetön synnyttäminen on tuntunut Luomasta tärkeältä, hän ei tuomitse ketään, joka haluaa esimerkiksi puudutuksen helpottamaan kipua.

"Toisen puolesta ei voi tehdä valintoja", hän sanoo.

Suomessa Luoma toivoisi enemmän kannustusta synnyttäjän oman vartalon mahdollisuuksiin. Myös kätilön kotikäynti Hollannin tapaan voisi olla kannatettava vaihtoehto.

"Olisi ihanaa synnyttää ilman kipua, mutta se ei taida olla mahdollista. Kipu on kipua. Mutta sitten kun se on ohi, se on ihmeellisesti kerralla ohi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat