Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien kyvyt käyttöön

"Vaikka ihminen olisi lääkäri, ei tee yhtään pahaa tienata heti rahaa poimimalla vaikka marjoja jonkin aikaa", sanoo kotoutumisen tuntija Annika Forsander

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Pakolaisina Suomeen tulleiden osaaminen ja taidot pitäisi kartoittaa mahdollisimman nopeasti, sanoo kehittämispäällikkö Annika Forsander.
Pakolaisina Suomeen tulleiden osaaminen ja taidot pitäisi kartoittaa mahdollisimman nopeasti, sanoo kehittämispäällikkö Annika Forsander. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Maahanmuuttajat pitäisi saada äkkiä kykyjään vastaaviin töihin, suosittaa työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskuksen kehittämispäällikkö Annika Forsander.

Suomesta myönteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen saaneiden taidot pitäisi kartoittaa nykyistä paremmin ja poimia joukosta esiin esimerkiksi lääkärit ja sairaanhoitajat, joille on heti kysyntää.

Fakta

Suomen kielen opetus keskeistä kotouttamisessa

 Kotouttamislaki koskee kaikkia Suomeen muuttavia, myös EU-kansalaisia. Heillä on oikeus päästä TE-toimiston kotouttamistoimenpiteiden piiriin, jos heillä ei ole työpaikkaa.

 Tavoitteena on antaa perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, työelämästä ja kotoutumista edistävistä palveluista.

 Kotoutumissuunnitelma voi sisältää esimerkiksi suomen tai ruotsin kurssin, luku- tai kirjoitustaidon opetusta tai yhteiskuntaan perehdyttävää opetusta.

"Suomessa on selvä, mutta vaativa väylä lääkärintutkinnon laillistamiselle. Se putki pitäisi saada pystyyn myös turvapaikanhakijoina tulleille mahdollisimman nopeasti", hän sanoo.

Forsander kannattaa lämpimästi myös sitä, että turvapaikanhakijat saisivat tehdä jo vastaanottokeskuksessa mahdollisimman nopeasti mitä tahansa työtä. Tolkullinen tekeminen on mielenterveydelle tärkeää, hän sanoo.

"Vaikka ihminen olisi lääkäri, ei tee yhtään pahaa tienata heti rahaa poimimalla vaikka marjoja jonkin aikaa. Tärkeintä on se, että pää pysyy kasassa ja on mahdollisuus tuntea itsensä merkitykselliseksi", Forsander sanoo.

Tulijoiden saaminen osaksi suomalaista yhteiskuntaa on Suomen omissa käsissä, Forsander muistuttaa. Sopeutumiseen vaikuttaa eniten se, millainen yhteiskunta Suomi on eikä se, millaisia nyt saapuvat turvapaikanhakijat ovat, hän sanoo.

"Kotoutumispolitiikka on koulutuspolitiikkaa, hyvinvointipolitiikkaa, asumispolitiikkaa ja toivottavasti enenevässä määrin elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa."

Esimerkiksi maahanmuuttajien ja kantaväestön erot työllistymisessä johtuvat pitkälti Suomen työmarkkinajärjestelmän rakenteista, Forsander sanoo.

"Kynnys työmarkkinoille on korkea. Niin sanotut sisääntulotyöt, joista monet maahanmuuttajat aloittavat, ovat kovin säänneltyjä. Suomen kielen taitoa vaaditaan silloinkin, kun se ei olisi välttämätöntä."

Kotouttamisen uudistamiseen on nyt paljon painetta turvapaikanhakijoiden määrän kasvun vuoksi. Kotouttamisesta vastaavan oikeus- ja työministerin Jari Lindströmin (ps) mukaan Suomeen olisi rakennettava kokonaan uudenlainen kotouttamisjärjestelmä.

Myös Forsander on sitä mieltä, että kotouttamista pitää jatkuvasti kehittää. Tähän saakka poliitikot ovat vain antaneet sen hautautua hallinnon marginaaleihin. Esimerkiksi siinä, että suomen kurssille täytyy jonottaa 1–2 vuotta ja vasta kurssin jälkeen aletaan miettiä ammattitaidon päivittämistä ja työmarkkinoita, ei ole järkeä, hän sanoo.

Saman aikaan Forsander on kuitenkin huolissaan siitä, miten harva tuntuu ymmärtävän kotoutumisen vaatimaa pitkäjänteisyyttä. "Eurooppalaisittain hyvä aikayksikkö arvioida kotoutumista on sukupolvi."

Monella asialla on merkitystä kotoutumiseen. Esimerkiksi sillä, mihin pakolaisia sijoitetaan.

Vaikka maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoi vastikään, että turvapaikan saaneet pitäisi sijoittaa sinne, missä on tyhjiä asuntoja, asiantuntijat ovat toista mieltä.

Turvapaikan saaneet olisi paras sijoittaa sinne, missä on mahdollisuuksia kielenoppimiseen, oman koulutuksen täydentämiseen ja ennen kaikkea mahdollisuus päästä pidemmällä tähtäimellä töihin. Tukena tälle on iso kasa OECD:n raportteja. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö on tutkinut maahanmuuttoa 40 vuoden seurantajaksoilla.

"OECD:n viesti on se, että pakolaisia ei ole järkeä hajasijoittaa. Näin silloin, jos näkökulmana on talouskasvu", Forsander sanoo.

Kotoutumispolitiikan taustalla on Suomessakin tavoite, että työnantajat saisivat tulijoista pikaisesti kelpo työvoimaa ja maahanmuuttajat työpaikkoja.

"Ja koska useimmat maahanmuuttajat työllistyvät palvelualoille, kannattaa heidän olla jossain, missä on näiden alojen tarvitsema tietty ihmismassa, jotta homma toimii", Forsander sanoo.

Kantaväestökin pakkaa kaupunkeihin. Siellä se kasvu on. "Ihannemaailmassa ihmiset ohjattaisiin eri puolille maata sen mukaan, missä on tarjolla juuri heille sopivaa koulutusta ja myös työvoiman tarvetta."

Tänä vuonna Suomeen on tullut yli 22 000 turvapaikanhakijaa. Määrän arvioidaan nousevan 30 000:een.

Vielä ei tiedetä, millaisia taustoja tänä syksynä tulleilla on. Turvapaikanhakijoissa on kuitenkin paljon nuoria irakilaismiehiä.

"Oletettavasti mukana on siis porukkaa, jolle ei ole ehtinyt kertyä paljoa ammatillista koulutusta. Monilla on kuitenkin työkokemusta ja ammattitaitoa."

Forsanderin mielestä olisi tärkeää pystyä räätälöimään suomen opetus sen mukaan, mikä on tulijan koulutustaso ja työhistoria.

"Se, että vilautetaan mahdollisuutta päästä omaa identiteettiä vastaavaan ammattiin ja oppimaan kieltä vertaisryhmässä, on mieletön buusteri oppia suomea ja täydentää koulutusta. Siksi pitäisi pystyä tunnistamaan osaaminen ja täydentämään sitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat