Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terhi Heleniuksen epiduraalipuudutus meni pieleen: "Synnytin kahdeksan tuntia luomuna, vaikken olisi toivonut sellaista"

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Fiona Helenius, 1 vuotta 10 kuukautta, tietää, että äidin vatsassa kasvaa uusi vauva. Terhi Heleniuksen mielestä synnytys hahmottuu joissakin piireissä kilpailuna, jossa parempia ovat ne, jotka synnyttävät luomuna. "Itse kannustaisin siihen, ettei tee kivunlievityksestä mörköä. Synnytys on luonnollinen tapahtuma, vaikka kivulta vietäisiin terävin kärki."
Fiona Helenius, 1 vuotta 10 kuukautta, tietää, että äidin vatsassa kasvaa uusi vauva. Terhi Heleniuksen mielestä synnytys hahmottuu joissakin piireissä kilpailuna, jossa parempia ovat ne, jotka synnyttävät luomuna. "Itse kannustaisin siihen, ettei tee kivunlievityksestä mörköä. Synnytys on luonnollinen tapahtuma, vaikka kivulta vietäisiin terävin kärki." Kuva: Kimmo Räisänen

Kun Terhi Heleniuksen ensimmäinen synnytys lähestyi loppuvuonna 2013, häntä ei erityisemmin pelottanut.

"Luotin siihen, että henkilökunta kertoo, mitä pitää tehdä. Olin valmistautunut synnytykseen huolehtimalla itsestäni niin, että ulkoilen, syön ja lepään riittävästi", hän kertoo.

Helenius ei ajatellut, että hänellä olisi ollut erityisen korkea kipukynnys. Hän osasi arvella, mitä odottaa: aiemmin kymmenennellä raskausviikolla sattunut keskenmeno oli ollut niin kivulias, että tuntui kuin kipuun voisi kuolla.

"Kun selvisin siitä, ajattelin, että selviän tästäkin."

Heleniuksen tullessa Kätilöopiston sairaalaan synnytys oli jo hyvässä vauhdissa. Hän ei halunnut roikkua puolapuissa tai jumppapalloilla, ja ilokaasunaamari tuntui ahdistavalta. Ihoon pistetyistä aqua-rakkuloista ei ollut hyötyä, mutta suihkussa oleminen rentoutti.

Iltapäivällä Heleniusta alkoi sattua niin paljon, että hän halusi epiduraalipuudutuksen. Anestesialääkäriä piti odottaa puoli tuntia, ja kun puudutus laitettiin, se ei tehonnutkaan.

"Minulle oli suuri yllätys, että sen voi laittaa väärin. Synnytin luomuna kahdeksan tuntia, vaikken olisi toivonut sellaista."

Kokeneempi lääkäri ehti laittaa Heleniukselle lopulta spinaalipuudutuksen, ja viimeinen tunti sujui kivuttomasti. Tapahtumat käytiin myöhemmin läpi toisen anestesialääkärin kanssa.

"Niistä ei jäänyt traumaa, mutta nyt osaan vaatia kokenutta lääkäriä, joka laittaa puudutuksen ajoissa", sanoo piakkoin toisen lapsensa saava Helenius.

Heleniuksen tuttavapiirissä on ikävämpiäkin kokemuksia.

Hänen ystävänsä synnytti kaksi lasta Naistenklinikalla, jossa sai haluamansa epiduraalipuudutukset. Kolmannen lapsen syntyessä Kanta-Hämeen sairaalassa viime vuonna puudutusta ei annettu.

"Ystävälleni sanottiin, että lääkäri oli kiireinen toisissa synnytyksissä. Tuntuu kohtuuttomalta, että synnytyksiä arvotetaan tilanteessa, jossa kipu on suurinta, mitä elämässä ehkä kohtaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat