Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaako nykyautoissa kiinnittää huomiota moottorin esilämmitykseen?

Huurteettomat autonikkunat myös parantavat ajoturvallisuutta

Kotimaa
 
Lauri Rotko
"Lämpömittarin osoittaessa nollaa varttitunnin lämmitys riittää", sanoo liikenneopettaja Olli Mykrä.
"Lämpömittarin osoittaessa nollaa varttitunnin lämmitys riittää", sanoo liikenneopettaja Olli Mykrä. Kuva: Lauri Rotko

Talvisäät muuttuvat leudommiksi ja autojen tekniikka paranee. Kannattaako autoilijan enää kiinnittää erityistä huomiota moottorin esilämmitykseen pakkaskeleillä?

"Kyllä kannattaa", vastaa autotekniikan opettajana pitkään toiminut heinolalainen liikenneopettaja Olli Mykrä. Hän kehottaa ajattelemaan moottorin kylmäkäynnistystä viimeistään silloin, kun pakkanen laskee viiteen miinusasteeseen.

Fakta

Lämmitintyyppi määrää ajan

 Auton sähköistä esilämmitintä pidetään 0–5 asteen pakkasessa päällä 30–60 minuuttia, 5–10 asteen pakkasessa 1–2 tuntia ja yli kymmenen asteen pakkasessa 2–3 tuntia.

 Polttoainelämmitintä pidetään 0–5 asteen pakkasessa päällä 10–15 minuuttia, 5–10 asteen pakkasessa 15–20 minuuttia ja yli kymmenen asteen pakkasessa 20–30 minuuttia.

Lähde: Motiva

Hyöty koituu ennen muuta pienemmistä pakokaasupäästöistä. Jokainen tuntee nenässään talvisen aamun kitkerän päästöhuipun etenkin kaupunkien keskustoissa.

VTT:n tutkija Jan Rautalin toteaa, että esilämmitys vähentää auton päästöjä noin neljän kilometrin matkalla käynnistyksen jälkeen. Kylmäkäynnistyksen päästöt vaikuttavat lyhyillä – alle neljän kilometrin – matkoilla, jollaisia myös suuri osa suomalaisten ajamista matkoista on.

"Tutkimusten mukaan alle nollan lämpötilassa esilämmitys pienentää etenkin palamattomien hiilivetyjen päästöjä. Useissa kokeissa nämä terveydelle haitalliset päästöt laskivat alle puoleen verrattuna lämmittämättömään moottoriin", Rautalin kertoo.

"Esilämmityksestä on hyötyä jo nollassa asteessa", liikenneopettaja Mykrä vakuuttaa.

"Lämpömittarin osoittaessa nollaa varttitunnin lämmitys riittää."

Esilämmitys vähentää jonkin verran myös polttoaineen kulutusta. Vanhemmissa autoissa enemmän, uusissa vähemmän. Suorasuihkutusmoottorien – sekä bensiinin että dieselin – kulutus pienenee vain vähän.

Suomessa autojen moottoreiden lämmitykseen käytetään sekä sähkökäyttöisiä että polttoainekäyttöisiä lämmittimiä. Perinteisin on lohkolämmitin. Muita tyyppejä ovat letkulämmitin ja säteilylämmitin. Useimmiten moottorin rakenne sanelee käytettävän lämmittimen tyypin.

"Säteilylämmittimet tulivat käyttöön 2000-luvulla. Niiden teho on vain noin puolet lohkolämmittimen tehosta", Mykrä toteaa.

Mukavuudenhaluiset suosivat polttoaineella toimivaa lämmitintä, joka lämmittää myös auton sisätilan. Polttoainelämmitin toimii auton polttoaineella ja lämmittää auton jäähdytysnestettä. Se tarvitsee myös akkusähköä.

Polttoainetoimisen lämmittimen käyttäjän kannattaa seurata akun varaustilaa talven mittaan. Myös sähkötoimisen lämmittimen yhteydessä voidaan käyttää sisätilan lämmitintä.

Tutkija Rautalin huomauttaa, että polttoainekäyttöinen lämmitin kuluttaa myös polttoainetta ja tuottaa päästöjä. Tarkemmin päästöjen määrää ei ole vielä tutkittu.

Moottorin esilämmitys edistää myös ajamisen turvallisuutta, kun auton ikkunat ovat huurteettomat lähdettäessä liikenteeseen.

Polttoaineen kulutuksen ja päästöjen vuoksi moottorin tyhjäkäynti ei ole järkevä tapa esilämmittää moottoria. Myös laki rajoittaa tyhjäkäyntiä.

Talviautoilussa Mykrä kehottaa harkitsemaan myös talvirenkaiden vaihtoa alle vaikka heti yöpakkasten alettua. Myös pakkasneste kannattaa vaihtaa vähintään kerran vuodessa ja voiteluöljyt syksyisin ja keväisin, vaikka vuosittainen ajokilometrimäärä olisi vähäinenkin.

"On hyvä tarkistaa myös, ettei pesulaitteen eli pissapojan neste ole liian laimeaa. Talvilaatuinen pesuneste on tavallista väkevämpää."

Muita tarkistettavia asioita ovat akun lataustilanne ja ennen kovia pakkasia lisätään rengaspaineita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat