Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n interaktiivinen kartta näyttää erot eri puolilla Suomea

Synnytys kipulääkkeillä vai ilman? Sairaaloiden välillä suuret erot

Erot johtuvat sairaaloiden kulttuureista ja tavoista. Jotkut kyseenalaistavat edelleen synnyttäjien kivunhoidon, sanoo erikoislääkäri.

Kotimaa
 
Milka Alanen
Molemmat lapsensa veteen synnyttänyt Pälvi Luoma kannattaa lääkkeetöntä synnytystä. Frey van Hove on ylpeä Kätilöopistolla viime viikolla syntyneestä siskostaan, joka saa nimekseen Indy van Hove.
Molemmat lapsensa veteen synnyttänyt Pälvi Luoma kannattaa lääkkeetöntä synnytystä. Frey van Hove on ylpeä Kätilöopistolla viime viikolla syntyneestä siskostaan, joka saa nimekseen Indy van Hove. Kuva: Milka Alanen

Synnytyskivun lievitykseen on tarjolla useita vaihtoehtoja, mutta niiden käytössä on suuria sairaalakohtaisia eroja, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimmista avoimen datan tilastoista.

Vuonna 2014 Hyvinkään sairaalassa tai Helsingin Naistenklinikalla alateitse synnyttäneistä noin 76 prosenttia sai kivunlievitykseksi epiduraali- tai spinaalipuudutuksen tai molemmat. Jo lakkautetulla Pietarsaaren sairaalan synnytysosastolla selkäydinpuudutuksen sai vain 33 prosenttia alatiesynnyttäjistä.

Fakta

Kipua voi lievittää monin keinoin

 Suurin osa äideistä pitää synnytyskipua voimakkaana tai sietämättömänä. Kipukokemukseen vaikuttavat muun muassa sikiön koko ja asento, supistusten voimakkuus, synnytyksen vaihe ja kesto, kipukynnys, aiemmat kokemukset ja äidin saama tuki.

 Erityisesti synnytyksen alkupuolella käytetään lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Niitä ovat esimerkiksi suihku, kylpy, liikkuminen, hieronta, äänenkäyttö, jumppapallo, kuumavesipullot, aqua-rakkulat ja pieniä sähköiskuja antava Tens-laite.

 Epiduraali- ja spinaalipuudutukset ovat tehokkain lääkkeellinen tapa hoitaa kipua. Niiden haittavaikutukset ovat erikoislääkäri Johanna Sarvelan mukaan vähäisiä, kun synnyttäjiä seurataan asianmukaisesti.

 Vakavat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Yksi tai kaksi äitiä on kuollut Suomessa 2000-luvulla synnytyksen liittyvän selkäydinpuudutuksen aiheuttamaan komplikaatioon.

 Synnytyksissä voidaan käyttää myös kohdunkaulaa puuduttavaa paraservikaalipuudutusta ja välilihan seutua puuduttavaa pudendaalipuudutusta.

 Kipua voidaan lievittää myös kipulääkkeillä ja ilokaasulla, jota hengitetään naamarin avulla.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa ilokaasua sai 85 prosenttia alatiesynnyttäjistä, mutta Keski-Suomen keskussairaalassa ei kukaan. Myös niiden synnyttäjien osuus, jotka eivät saa ollenkaan kivunlievitystä, vaihtelee sairaaloittain.

THL:n tutkimusprofessorin Mika Gisslerin mukaan alueelliset erot eivät johdu kivunlievityksen saatavuudesta vaan sairaaloiden erilaisista kulttuureista ja toimintatavoista. Ne eivät selity sillä, onko kyseessä iso, pieni, yliopisto- tai keskussairaala.

"Kun tilanne yhtäkkiä muuttuu, sairaalaan on tullut uusi ylilääkäri, joka linjaa eri lailla. Ei ole olemassa käypä hoito -suositusta, joka ohjeistaisi, mikä on paras tapa lievittää synnytyskipua", Gissler sanoo. Hänen mukaansa kivunlievitys toimii kuitenkin hyvin, sillä yli 90 prosenttia äideistä saa jotakin apua.

"Kipua hoidetaan kaikkialla, mutta siinä, miten, on eroa."

Synnytyskivun hoitoon erikoistuneen erikoislääkärin Johanna Sarvelan mukaan osa terveydenhuollon ammattilaisista kyseenalaistaa edelleen tehokkaan kivunhoidon.

"Kukaan ei kyseenalaista syöpäkipuja, mutta jotkut ovat edelleen sitä mieltä, että synnytyskipu kuuluu kestää", hän sanoo.

Hän uskoo, että sairaalakohtaiset erot johtuvat asenteista. Siksi äidit saattavat joutua asuinpaikkansa perusteella keskenään eriarvoiseen asemaan. Paljon voi riippua omalle kohdalle sattuneesta kätilöstä, sillä äiti ei välttämättä edes tapaa lääkäriä.

Myös Gisslerin mukaan ammattilaiset ovat kivunlievityksen portinvartijoita. Suomessa ei ole "ostoslistakulttuuria", missä synnyttäjä voisi valita mieluisimmat kivunlievitysvaihtoehdot.

"Jotkut potilaat eivät alun perin halua kivunlievitystä, mutta vaihtavat mielipidettään synnytyksen aikana. Siihenkin pitäisi olla oikeus", Sarvela sanoo.

Hänen mukaansa osa kätilöistä pitää esimerkiksi selkäydinpuudutuksia haitallisina. Tutkimusten mukaan ne eivät lisää keisarileikkausten ja imukuppisynnytysten todennäköisyyttä, mutta voivat pidentää ponnistusvaihetta joitakin minuutteja.

Gisslerin mukaan lääkkeellisellä kivunlievityksellä ei ole todettu olevan vaikutuksia lapsen terveyteen.

Kätilöliiton hallituksen jäsenen Millariikka Rytkösen mukaan keskustelu kivunlievityksestä pelkistyy liian usein puudutuksista puhumiseen.
"Se on hirveän kapeakatseista. Kipu on muutakin kuin fyysinen tuntemus. Itse näkisin, että tärkeimmät kivunlievityskeinot ovat synnytyksessä mukana oleva puoliso ja kätilö", hän sanoo.

Rytkösen mielestä synnytys on medikalisoitunut entistä enemmän. Toisaalta niin kutsuttu aktiivinen synnyttäminen on nouseva trendi. Silloin synnyttäjä pohtii vaihtoehtoisia kivunlievitysmenetelmiä.

Lääkkeettömien kivunlievitysmenetelmien kysyntä ja tarjonta onkin lisääntynyt. Rytkösen mukaan sairaaloiden valikoimissa on eroja.

"Osa työnantajista on niin valveutuneita, että tarjoaa koulutusta vaihtoehtoiseen kivunlievitykseen."

Tilastoissa luomusynnyttäminen ei kuitenkaan näy. Yhä harvempi synnyttää ilman kivunlievitystä – viime vuonna 8,5 prosenttia äideistä. Määrä on vähentynyt vuodesta 2007 yli kaksi prosenttiyksikköä.

Rytkösen mielestä synnyttäjillä pitäisi olla oikeus tehdä itseään koskevia päätöksiä. Ei kannata ajatella, että hyvän äidin kuuluu synnyttää tietyllä tavalla.

"Kaikki tiet vievät Roomaan. Kun lopputulos on hyvä, ei ole väliä, miten siihen päädytään." 

 


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat