Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistuksessa on kyse isoista rahoista ja suuresta vallasta

Kotimaa
 
Jaana Savolainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Moni varmasti ihmettelee, miksi sote-uudistus on niin vaikea. Syitä on varmasti monia, mutta kaksi asiaa on varmasti ylitse muiden. Kyse on isoista rahoista ja suuresta vallasta.

Kuka saa päättää, miten noin puolet julkisen talouden rahoista käytetään? Kun valtaa nyt jaetaan uudelleen eli se otetaan kunnilta, poliittiset intohimot astuvat peliin.

Terveydenhoito ei ole vain ihmisten auttamista, vaan se on myös taistelua taloudellisista resursseista. Siihen ovat aina sekoittuneet vahvasti niin aluepolitiikka kuin ay-politiikka.

Kunnat ja maakunnat pitävät kiinni omista sairaaloistaan ja terveyskeskuksistaan, henkilöstöryhmien etujärjestöt jäsentensä eduista.

Sote-uudistus yrittää turvata kansalaisille yhtäläiset oikeudet hyviin palveluihin. Samalla pitäisi hillitä kustannuksia.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiantuntijat kertoivat hyvin selvästi jo edelliselle hallitukselle, miten tämä onnistuisi parhaiten. Se mikä voi tuntua asiantuntijasta järkevältä, ei välttämättä ole poliittisesti mahdollista.

Juha Sipilän (kesk) vetämä hallitus on tähän mennessä yllättänyt nopeilla ja pragmaattisilla otteillaan. Sopii toivoa, että pragmaattinen järkeily ilman aluepoliittista sumutusta otetaan käyttöön myös sote-uudistuksen seuraavista askelista päätettäessä.

Itsehallintoalueiden määrä on vasta ensi askel pitkällä taipaleella, jossa on vielä monta mutkaa matkassa. Sote-uudistus on jo monta kertaa uutisoitu ratkaistuksi, mutta rahoitusmalli on aina jäänyt auki. Sen yksityiskohdista käydään vielä aluejakoakin kovemmat poliittiset väännöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat