Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnustus pysäytti aktiivisen tutkijan

Valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi on Vuoden tieteentekijä

Kotimaa
 
Vuoden tieteentekijä on huolissaan rahoitusleikkauksista
Vuoden tieteentekijä on huolissaan rahoitusleikkauksista
Vuoden tieteentekijänä palkittu erikoistutkija Mari K. Niemi on huolissaan tieteeseen ja tutkimukseen kohdistuvista menoleikkauksista. Toimittaja Mark Autio HS, kuvaus Terhi Liimu HS.

Valinta Vuoden 2015 tieteentekijäksi sai aktiivisena keskustelijana ja ärhäkkänä asiantuntijana esiintyvän politiikan tutkijan Mari K. Niemen, 41, pysähtymään, hämmästymään ja suorastaan liikuttumaan.

"Tutkijathan ovat tottuneet enemmän siihen, että heidän töistään haetaan vain virheitä. Ja työhön toki kuuluukin, että se altistetaan kritiikille", valtiotieteiden tohtori ja erikoistutkija pohtii.

Kuka

Mari K. Niemi

 41-vuotias valtiotieteiden tohtori ja erikoistutkija.

 Työpaikka: Eduskuntatutkimuksen keskus, Turun yliopisto. Vieraileva tutkija Strathclyden yliopistossa Skotlannissa vuoteen 2016.

 Tutkimusaloja: Poliittinen johtajuus ja puoluevalinnat, sukupuoli, media ja politiikka sekä populismi ja poliittinen kampanjointi.

Merkiksi tunnustuksesta Niemi sai otsaansa neronleimauksen maanantaina Postitalossa pidetyssä julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Tieteentekijöiden liitto perusteli vuoden 2015 valintaansa etenkin Niemen ansioilla yhteiskunnallisena vaikuttajana ja ajankohtaiseen keskusteluun osallistujana esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla.

"Täältä saa ja jopa pitää tviitata. Olisihan se outoa, jos kukaan ei haluaisi mitään viestittää", Niemi julisti myös julkistustilaisuudessa.

"Iloitsin jo pelkästä ehdokkuudesta", Niemi sanoo ja pitää palkintoa tunnustuksena muillekin "itsensä likoon laittaville" tutkijoille, jotka ovat aktiivisia politiikan selittäjiä.

Äskettäin Niemi pohti blogissaan, että edelleen esiintyy valitettavasti ajattelua, jonka mukaan julkisuudessa viihtyvät tutkijat ovat pintapuolisia tyrkkyjä.

Niemen mukaan juhlapuheissa kyllä muistutetaan, kuinka yliopistoilla on kolmas tehtävä olla vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa, mutta aktiivisesta keskustelusta ei palkita.

Etenkin naistutkijoiden tulisi Niemen mukaan olla enemmän äänessä ja vastata rohkeammin sellaisiinkin kysymyksiin, joihin ei tyhjentävää vastausta voi kukaan muukaan antaa.

Niemi on monien muiden suomalaistutkijoiden lailla huolissaan koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen kohdistuvista menoleikkauksista. Ne iskevät nyt joka puolelta, kun rahoitus vähenee niin yliopistoilta kuin Suomen Akatemialtakin.

"Itsekin olen tutkinut ja työskennellyt nyt kymmenkunta vuotta apurahojen turvin, eikä tulevaisuudesta ole tietoa ensi vuoden jälkeen. Tuntuu, että kaikki hakevat koko ajan apurahoja kiihtyvään tahtiin, eikä muuhun jää aikaa", Niemi tilittää.

Niemen toimipaikka on Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskus, mutta parhaillaan hän on vierailevana tutkijana Strathclyden yliopistossa Glasgow'ssa Skotlannissa ensi vuoteen asti.

Viime aikoina Suomessa on puhuttu paljon aivovuodosta eli tutkijoiden lähdöstä pysyvästi ulkomaille.

Niemikin voisi jäädä vielä pidemmäksi aikaa Skotlantiin tai johonkin muuhun maahan, sillä ulkomailla on parempi mahdollisuus kehittyä ja tehdä esimerkiksi vertailevaa tutkimusta.

Niemen tutkimukset käsittelevät esimerkiksi poliittista johtajuutta ja kampanjointia, populistipuolueiden mediastrategioita, median ja politiikan suhdetta sekä naisten läpimurtoa puoluejohtajiksi.

Jussi nukari Lehtikuva
Erikoistutkija Mari K. Niemi sai Vuoden tieteentekijän tittelin lisäksi "neronleimauksen" otsaansa, kukkapuskan ja 5 000 euroa.
Erikoistutkija Mari K. Niemi sai Vuoden tieteentekijän tittelin lisäksi "neronleimauksen" otsaansa, kukkapuskan ja 5 000 euroa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat