Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten allergiat vähenevät

Kymmenvuotinen allergiaohjelma havaitsee puolivälissään, että tuloksia tulee

Kotimaa
 

Allergioiden vähentämiseen tähtäävä kymmenvuotinen Allergiaohjelma näyttää tuottaneen jo tuloksia. Työperäiset allergiat ovat vähentyneet selvästi, lasten erikoisruokavaliot peräti puolittuneet monin paikoin ja menot vähentyneet.

Näin totesi arvovaltainen tutkijajoukko äskettäin Lääkärilehdessä julkaistussa katsauksessa.

"Käänne on tapahtunut ja allergian haitat vähenevät", tutkijat päättelevät.

Kansallinen allergiaohjelma lanseerattiin 2008 ja se jatkuu vuoteen 2018. Tavoite on pysäyttää allergioiden aiheuttamien haittojen jatkuva lisääntyminen. Sekä haitat että kustannukset kasvoivat roimasti 1990-luvun kuluessa ja olisivat kasvaneet edelleenkin ilman erillistä ohjelmaa.

Allergioihin lasketaan monenlaista oireilua kuten astma, atooppinen ihottuma, allerginen nuha, ruoka- ja lääkeallergiat, hyönteisallergia sekä muun muassa kosketusihottuma.

Aiemmin monia niistä hoidettiin yrittämällä välttää allergisoivaa ainetta, mutta allergiaohjelmassa on toimittu päinvastoin eli yritetty edistää sietokykyä. Tavoite on, että allergiasta kärsivä voi elää mahdollisimman normaalisti.

Lievät allergiaoireet ovat yleisiä ja paranevat usein itsestään, tutkijat huomauttavat.

Toivottuja tuloksia näkyi jo ensimmäisten viiden vuoden kuluessa eli vuoteen 2013 mennessä. Astma, allerginen nuha, atooppinen ihottuma ja kosketusihottuma olivat silloin harvinaisempia kuin ennen ohjelmaa.

Väestön sietokyvyn kasvua mitattiin lasten ruoka-allergioiden aiheuttamien erikoisruokavalioiden määrällä. Niitä on noin viisi prosenttia päiväkotien ja koulujen aterioista.

Raumalla erikoisruokavaliot putosivat puoleen, kun niistä alettiin vaatia hoitajan tai lääkärin todistusta. Niin kävi myös Kotkassa, ja isoja vähennyksiä nähtiin lisäksi Lahdessa, Porvoossa ja Espoossa.

Todistuksia vaadittiin siksi, että erikoisruokavalion tarve olisi todellinen eikä luultu. Tarpeeton ruoka-aineiden välttäminen haittaa sekä niitä välttävää että ruuanlaittajaa: välttäjä voi jäädä vaille tarpeellisia ravintoaineita, kunnalle taas tulee lisämenoja turhista erikoisruokavalioista.

Siedätyshoitoa saaneiden määrä kasvoi 50 prosenttia. Hoidolla saadaan esimerkiksi maidolle tai maapähkinälle allerginen tottumaan maitoon tai pähkinään niin, että hän pystyy nauttimaan sitä. Kun syömisiään ei tarvitse kontrolloida tarkasti, elämä on helpompaa.

Muita edistysaskeleita olivat esimerkiksi allergiatestausten keskittäminen, jolla saatiin tulokset yhteneväisiksi, ja työperäisten allergioiden määrän väheneminen 40 prosentilla. Käynnit päivystyksessä astman takia taas harvenivat 2000-luvulla peräti 46 prosenttia.

Säännöllisen lääkityksen piirissä olevien astmaatikkojen määrä sen sijaan kasvoi. Sekin on toivottu tulos, koska oireet pysyvät silloin paremmin hallinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat