Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiista Niinistön vaalirahoista leimahti

Ben Zyskowicz kiistää väitteet lahjoitusten ohjaamisesta. Presidentti haluaa selvityksen.

Kotimaa
 
HS:n Marko Junkkari: Jarmo Korhosen kirja on yli 700-sivuinen puolustuspuhe ja kosto
HS:n Marko Junkkari: Jarmo Korhosen kirja on yli 700-sivuinen puolustuspuhe ja kosto
Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen Maan tapa –kirja on HS:n pääkirjoitustoimittaja Marko Junkkarin mielestä kiinnostava ja todistusvoimainen, mutta myös epätasainen ja täynnä perustelemattomia syytöksiä. Korhonen on käynyt kirjaansa varten läpi valtavan arkistomateriaalin - muun muassa keskustan papereita ja tuhansia sivuja esitutkintamateriaalia. Kirjaan näitä dokumentteja on laitettu paikoin sellaisenaan ilman varsinaista tulkintaa.

Kokoomus ohjasi Sauli Niinistön vaalirahoja puolueelle tulevien lahjoitusten kautta, jotta lahjoittajien nimet pysyisivät salaisina. Käytännössä varat oli korvamerkitty Niinistön vaalikassaan. Näin väittää keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen tällä viikolla ilmestyvässä Maan tapa -kirjassaan.

Kyseessä oli vuoden 2006 presidentinvaalit, jotka Niinistö lopulta vaalien toisella kierroksella hävisi istuvalle presidentille Tarja Haloselle.

Asiasta kertoi Ylen MOT-ohjelma maanantai-iltana.

Niinistö, nykyinen presidentti, haluaa kokoomukselta selvityksen lahjoituksista.

"Kun on esitetty uusia väitteitä, olisi hyvä, että silloin lahjoitusten pyytäjät ja lahjoitusten saaja eli kokoomus asian selvittäisivät", hän tiedotti maanantai-iltana ohjelman jälkeen.

Keskeisenä toimijana varojen siirtämisessä Korhonen mainitsee kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin, joka vastasi kampanjan rahankeruusta.

Korhosen mukaan Zyskowicz oli ohjeistanut liikemies Arto Merisaloa toimimaan rahankeruussa niin, että rahaa ohjattiin puolueelle, jotta lahjoittaja pystyttiin pitämään salaisena, vaikka varat oli tosiasiassa varattu Niinistön vaalikampanjaan.

Tätä varten Zyskowicz antoi Merisalolle neljä eri tiliä, joista kolme oli puolueen tai sen taustayhteisön tilejä.

Zyskowicz tulistui maanantain Ylen A-studiossa vihjailusta piilotettujen tilien käytöstä.

"Ne eivät olleet mitään pimeitä tilejä, vaan kokoomuksen ja säätiöiden normaaleja tilejä."

Ben Zyskowicz kiistää HS:lle jyrkästi Korhosen väitteen siitä, että hän olisi ohjeistanut Merisaloa sähköpostilla.

"Väite on härski, virheellinen ja valheellinen. En ole ikinä tällaisia ohjeita antanut enkä ole tällaista meiliä lähettänyt. Jos Korhonen pystyy osoittamaan, että olen tällaisen meilin lähettänyt, niin onnittelen."

Zyskowiczin mukaan hän selitti Merisalolle, mitä tuolloin voimassa oleva lainsäädäntö kertoi lahjoitusten julkisuudesta, ja suuripiirteisenä tunnettu Merisalo on omissa sähköposteissa liikemieskumppaneilleen oikonut mutkia suoraksi.

Suurin erimielisyys monipolvisessa kiistassa on siitä, onko Zyskowicz luvannut, että puolueelle tai puolueen lähiyhteisöjen tileille lahjoitetut varat päätyvät lyhentymättöminä presidentinvaalikassaan.

Zyskowiczin mukaan näin ei käynyt, koska kokoomus sai vuosina 2005–2006 yli kaksi miljoonaa euroa lahjoituksia, joista karkeasti ottaen vain noin kolmasosa päätyi Niinistön tukiyhdistykselle.

Vaikka puolueen rahaa kului Niinistön vaalikampanjaan valtiolta tulevana puoluetukena ja erilaisiin kuluihin esimerkiksi vaalityötä tekevien palkkojen muodossa, osa puolueelle lahjoitetuista varoista meni silti muuhun työhön, Zyskowicz perustelee.

A-studiossa vieraillut Korhonen huomautti, että kokoomus ei saa normivuonna kerättyä kahden miljoonan euron edestä lahjoituksia.

"Kirjassani on sähköposteja, jotka osoittavat, että osa rahasta on käytetty presidentinvaaleihin, osa varmaan puolueen muuhun toimintaan."

Maan tapa -kirjan mukaan kokoomus paljasti osan Niinistön vaalirahoituksesta julkisen paineen alla syksyllä 2009, mutta jätti tuolloinkin 547 500 euroa lain ilmoitusvelvollisuuden ylittäviä vaalirahoja kertomatta.

Tässäkään ei ole mitään uutista, Zyskowicz sanoo.

Nuo varat olivat pääosin yksityishenkilöiltä saatuja yli 3 400 euron lahjoituksia, joita kokoomuksella ei olisi ollut oikeutta julkistaa, koska kyseessä olisi ollut yksityiselämää loukkaava poliittisesta suuntautumisesta kertova tiedonjulkistaminen, Zyskowicz tulkitsee.

Zyskowicz moittii Korhosta ajatusvirheestä, että tämän mielestä kokoomuksen olisi pitänyt jo vuonna 2006 soveltaa lakia, joka tuli voimaan viisi vuotta myöhemmin.

Korhonen väittää HS:lle, että Merisalon ja Zyskowiczin välisistä sähköposteista käy ilmi, että puolueelle tai puolueen lähiyhteisöille lahjoitetut varat on tarkoitettu yksiselitteisesti presidenttivaaleihin.

Jotkut lahjoittajat ovat kirjoittaneet tiliotteisiin varta vasten niiden käyttötarkoituksen olevan Niinistön vaalikampanjan tukeminen, vaikka ne on talletettu puolueen tileille. Siksi kokoomuksen olisi pitänyt kertoa niistä myös vaalirahailmoituksissa, Korhonen argumentoi.

Zyskowiczin vetoamista kansalaisten yksityisyyden suojaan Korhonen ei sitäkään sulata.

Korhosen mukaan kaikki muut puolueet ovat avanneet vaalirahoituksensa vuosilta 2005–2008.

  

780-sivuinen Maan tapa -kirja ilmestyy kustantaja Tammen mukaan tällä viikolla. HS arvioi kirjan, kun se ilmestyy.

Markku Ulander Lehtikuva
Ben Zyskowicz kiistää Jarmo Korhosen väitteet siitä, että hänellä olisi ollut keskeinen rooli kokoomukselle tarkoitettujen lahjoitusten ohjaamisessa Sauli Niinistön vaalikampanjaan.
Ben Zyskowicz kiistää Jarmo Korhosen väitteet siitä, että hänellä olisi ollut keskeinen rooli kokoomukselle tarkoitettujen lahjoitusten ohjaamisessa Sauli Niinistön vaalikampanjaan.
Miikka Pirinen HS
Jarmo Korhosen mukaan kokoomus ohjasi Sauli Niinistön vaalirahoja puolueelle tulevien lahjoitusten kautta, jotta lahjoittajien nimet pysyisivät salaisina.
Jarmo Korhosen mukaan kokoomus ohjasi Sauli Niinistön vaalirahoja puolueelle tulevien lahjoitusten kautta, jotta lahjoittajien nimet pysyisivät salaisina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat