Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt: Luonto jäämässä talouden jalkoihin

Ministeri Tiilikainen vakuuttaa, että luontoarvot turvataan uudessakin Metsähallituksessa

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho Lehtikuva
Retkeilijä kuvattuna Iivaaran vaelluspolulla Kuusamossa syyskuussa 2013.
Retkeilijä kuvattuna Iivaaran vaelluspolulla Kuusamossa syyskuussa 2013. Kuva: Timo Jaakonaho Lehtikuva

Suomen kansallisomaisuus, valtion omistamat maat ja vedet, ovat keskeisessä asemassa Metsähallituslaissa, jota maa- ja metsätalousministeriö valmistelee kovalla kiireellä.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että luonto jää metsätalouden jalkoihin, jos maanantaina sidosryhmille esitelty lakiehdotus toteutuu. Ministeriö vakuuttaa, että ympäristönsuojelua ei olla purkamassa.

Fakta

Metsätaloutta ja luontopalveluita

 Metsähallitus hallinnoi 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion maa- ja vesialueita.

 Liiketoiminnan ytimen muodostaa metsätalous, jonka liikevaihto on noin 340 miljoonaa euroa. Valtiolle maksettava tuloutustavoite on 120 miljoonaa euroa vuosittain.

 Julkiset hallintotehtävät, kuten luonnonsuojelualueiden hallinnointi ja hoito sekä retkeilypalvelut, rahoitetaan valtion budjetista. Viime vuonna rahoitus oli 65,4 miljoonaa euroa.

 Metsähallitus on myös viranomainen. Se myöntää muun muassa kalastus- ja metsästyslupia.

 Henkilöstömäärä on noin 1 750.

Lakiesityksen mukaan valtion metsätalous siirrettäisiin Metsähallitus-osakeyhtiöön, joka hallinnoisi liiketaloudellisesti hyödynnettäviä metsiä. Sellaisiksi luokiteltaisiin kaikki alueet, joiden hyödyntämistä ei ole sopimuksilla erikseen estetty.

Luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden hallinnointi säilyisi Luontopalvelut-yksiköllä, jonka toiminta rahoitettaisiin valtion talousarviosta.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) vakuuttaa, että luontoarvot turvataan uudessakin organisaatiossa:

"Valtion maa- ja vesiomaisuus säilyy suoraan valtion omistuksessa. Se ei siirry osakeyhtiölle, joka saa tulonsa metsätaloudesta."

"Metsähallitus tuottaa taloudellista hyvää, luonnon monimuotoisuutta ja kansalaisten arvostamia virkistyspalveluita. Tätä eduskunta Metsähallitukselta edellyttää ja edellyttää jatkossakin", Tiikainen vakuutti.

Yhtiöittämisen taustalla on EU:n kilpailulainsäädäntö.

Metsähallitus hallinnoi yli 12 miljoonaa hehtaaria maa- ja vesialueita. Näistä suurin osa kuuluu erilaisiin suojeluohjelmiin.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että myös näille alueille voisi tulla uudessa organisaatiossa tuottovaade. Alueita voidaan vuokrata esimerkiksi kalankasvatuslaitoksen tai tuulivoimalan perustamista tai soranottoa varten.

"Metsäasioita tarkastellaan nyt vain taloudellisesta näkökulmasta. On huolestuttavaa, jos yleiset ja yhteiskunnalliset velvoitteet nähdään vain kulueränä", sanoo ympäristöjärjestö WWF Suomen metsäasiantuntija Annukka Valkeapää.

Valkeapään mukaan maankäytön suunnittelu pitäisi jättää yhtiön ulkopuolelle.

"Avoimuus ja julkinen keskustelu jäävät pois, jos maankäyttöä koskevat päätökset menevät osakeyhtiön sisään."

Ministeriön esityksen mukaan talouskäytössä olevien maa- ja vesialueiden sekä erämaa-alueiden ja luonnonsuojelualueiden sijainti samassa organisaatiossa edistää toimintojen yhteensovittamista ja rajoittaa metsätalouden ja luonnonsuojelun vastakkainasettelua.

Metsähallituslakia on valmisteltu vuosia. Siksi ympäristöjärjestöjä arveluttaa yhtäkkiä eteen tullut kiire. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää esitettyjä lakimuutoksia ja kiireisesti järjestettyjä kuulemisia huonona lainvalmisteluna.

"Nyt muutettu lakipaketti aiotaan viedä läpi ilman, että siitä järjestetään kunnollista ja hyvään lainvalmisteluun kuuluvaa kuulemista. Tämä selittänee myös lakipaketin salailua", sanoo liiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Sulkavan mukaan lakiesitys sisältää ennakkoon pelättyjä heikennyksiä luonnolle ja virkistykselle muun muassa juuri yleisten vesialueiden osalta.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan valmistelussa ei ole mitään salamyhkäistä. Ministeriö haluaa toteuttaa metsätalousyksikön yhtiöittämisen nopeasti, sillä ensi keväänä EY-lainsäädäntöön on tulossa muutos, joka velvoittaa markkinoilla toimivat valtion laitokset avaamaan toimintansa kilpailulle. Uutta kuulemiskierrosta ei ministeriön mukaan tarvita, koska se järjestettiin jo toukokuussa 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat