Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaalat: Kivunlievitys riippuu äidin tahdosta

Myös anestesialääkäreiden määrällä voi olla vaikutusta siihen, kuinka hyvin puudutuksia saa synnytyksessä

Kotimaa
 

Sairaalat selittävät synnytyskivun lievityksen alueellisia eroja äitien tahdolla, synnyttäjien erilaisuudella, sairaalamatkojen pituudella ja anestesialääkäreiden saatavuudella.

HS kertoi eilen, että synnytyksen kivunlievityskeinojen käytössä on suuria sairaalakohtaisia eroja. Myös niiden synnyttäjien osuus, jotka eivät saa lainkaan kivunlievitystä, vaihtelee sairaaloittain.

Tästä on kyse

 HS kertoi maanantaina, että synnytyksen kivunlievityksessä on edelleen suuria alueellisia eroja.

 Asiantuntijoiden mukaan erot johtuvat sairaaloiden erilaisista toimintakulttuureista.

 Yli 90 prosenttia äideistä saa jotakin apua. Yhä harvempi synnyttää ilman kivunlievitystä.

Synnytysosaston ylilääkäriä Oliver Boniferia ei yllätä, että Keski-Suomen keskussairaalassa synnytettiin viime vuonna Manner-Suomen sairaaloista eniten ilman kivunlievitystä.

"Ilman kivunlievitystä synnyttävien osuus on pienentymässä", hän kertoo.

Kätilö Hanna-Kaisa Geijerin mukaan pitkät, jopa 200 kilometrin pituiset matkat sairaalaan vaikuttavat siihen, että paikalle tullaan toisinaan vasta ponnistusvaiheessa, eikä kivunlievitystä ehditä enää antamaan.

Hän arvioi, että luomusynnytystä haluavia on alueella enemmän kuin Etelä-Suomessa.

"Äidit ymmärtävät, että kipu kuuluu synnytykseen, ja he ovat valmiita käymään synnytyksen läpi sellaisena kuin se on. Kipu ei ole kaikille se peikko", hän sanoo.

Asenteet puudutusten tarjoamista kohtaan ovat Geijerin mukaan muuttuneet paljon aiempaa myönteisemmäksi.

Se, ettei Keski-Suomen keskussairaalassa annettaisi lääkkeetöntä kivunlievitystä, on hänen mukaansa tilastoharha.

"Jos synnytys ei ole jo kovassa vauhdissa, kivunlievitys aloitetaan yleensä esimerkiksi lämpimällä suihkulla, lämpötyynyllä, aqua-rakkuloilla, jumppapallolla olemisella tai selän hieromisella", hän kertoo.

Keski-Suomen keskussairaalassa kivunlievitykseen ei saa ilokaasua kuten muissa sairaaloissa. Boniferin mukaan vanhentunut laitteisto on poistettu käytöstä työturvallisuussyistä, sillä uloshengityksen mukana ilokaasua siirtyi myös huoneilmaan.

Vaasan keskussairaalassa annettiin viime vuonna toiminnassa olevista synnytyssairaaloista vähiten selkäydinpuudutuksia. Noin 41 prosenttia synnyttäjistä sai epiduraali- tai spinaalipuudutuksen.

Erikoislääkäri Elina Kari-Koskisen mukaan tilanne johtuu perinteestä, jossa on suosittu kohdunkaulaa puuduttavaa paraservikaalipuudutusta.

"Äidit ovat kokeneet sen hyväksi", hän sanoo.

Myös Kari-Koskisen mukaan meneillään on trendi, jossa osa äideistä ei halua ottaa kivunlievitystä.

Pääkaupunkiseudun sairaaloiden kivunlievityskäytäntöjä on vaikea verrata keskenään erityisesti nyt, kun Naistenklinikka on remontissa, sanoo Hyksin synnytystoiminnan ylilääkäri Mika Nuutila.

Naistenklinikalle ohjataan korkeamman riskin synnyttäjät, kun taas Jorvissa ja Kätilöopistolla hoidetaan matalamman riskin tapaukset.

Naistenklinikka ja Kätilöopisto ovat vain synnytyksiin ja naistentauteihin erikoistuneita sairaaloita.

"Kun päätyö on synnytyksissä ja meillä on omat anestesialääkärit, kivunlievityksen kysyntään on helppo vastata. Yleissairaaloissa voi olla niin, että on esimerkiksi iso leikkaus ja anestesialääkäri kiinni siinä. Joissakin tilanteissa voi joutua priorisoimaan, onko synnytyskipu sellaista, että pitää mennä ja jättää toinen potilas", Nuutila sanoo.

Nuutilan mukaan pääkaupunkiseudulla kivunlievityskeinojen käyttöön vaikuttaa myös se, että alueella on huomattavan paljon ensisynnyttäjiä verrattuna esimerkiksi Oulun seutuun. Ensisynnyttäjät käyttävät muita enemmän selkäydinpuudutuksia kuten epiduraalia.

Tilastojen mukaan pääkaupunkiseudun synnytyssairaalat sijaitsevat listan häntäpäässä, kun vertaillaan ei-lääkkeellisten kivunlievityskeinojen käyttöä eri sairaaloissa. Esimerkiksi Naistenklinikalla 5,7 prosenttia synnyttäjistä on saanut viime vuonna lääkkeetöntä kivunlievitystä.

Sen sijaan selkäydinpuudutuksissa sairaalat ovat kärkipäässä.

"Hoitokulttuuri on sellainen, että äidit ovat tottuneet saamaan epiduraalipuudutuksia ja niihin suhtaudutaan myönteisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat