Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivystävät sairaalat voivat vähentyä lähes puoleen – uudistus pelottaa potilaita

Sosiaali- ja terveysministeriön sote-ehdotus keskittäisi laajan päivystyksen kahteentoista sairaalaan. Uudistus pelottaa porvoolaisia, jotka haluavat päästä hoitoon vaikka yöllä omaan sairaalaan.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Sairaanhoitaja Marika Söderholm (vas.), lääkäri Sini Vehviläinen ja lääkäri Claes Tötterman tekivät maanantaina Porvoon sairaalassa lonkan tekonivelleikkausta.
Sairaanhoitaja Marika Söderholm (vas.), lääkäri Sini Vehviläinen ja lääkäri Claes Tötterman tekivät maanantaina Porvoon sairaalassa lonkan tekonivelleikkausta. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Porvoolainen Veikko Vauhkonen tuli maanantaina Husin Porvoon-sairaalaan lääkärintarkastukseen ja pääsi lisäksi laboratoriotutkimukseen, kaksi kertaa röntgeniin ja uudestaan lääkärin puheille.

"Me olemme saaneet kahden päivän asiat hoidettua samana päivänä. Kyllä tämä on ykköspaikka", iloitsee hänen puolisonsa Kaija Elomäki.

Pyörätuolilla liikkuva Vauhkonen tähdentää, että on tärkeää, että Porvoon sairaalan päivystyksessä saa hoitoa tarvittaessa ympäri vuorokauden.

"Voi tulla koska vain se tilanne, vaikka yöllä, että pitää päästä hoitoon", sanoo lonkkaleikkauksesta ja palleatyrän leikkauksesta toipuva Vauhkonen.

"Herranen aika, sehän on todella tärkeää", Elomäki säestää.

Porvoon sairaalan päivystys on ainoa 24 tuntia vuorokaudessa päivystävä toimipiste koko itäisellä Uudellamaalla. Porvoossa jännitetään nyt, mitä sairaalan toiminnoille tapahtuu tulevan sote-uudistuksen myötä. Alueella on 100 000 ihmistä. Potilaita tulee myös saaristosta.

Veikko Vauhkosen mielestä Porvoon seudulla tarvitaan ympärivuorokautista sairaalapäivystystä.
Veikko Vauhkosen mielestä Porvoon seudulla tarvitaan ympärivuorokautista sairaalapäivystystä.

HS:n saamien tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamiesten pohjaesitys itsehallintoalueiden määrästä jätettiin hallitukselle maanantaina. Ykkösvaihtoehdossa esitetään, että vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä olisi järkevintä keskittää 12 itsehallintoalueelle, jotka perustettaisiin laajaa ympärivuorokautista päivystystä hoitavien sairaaloiden ympärille.

Niiden lisäksi pitkien etäisyyksien alueille Pohjois- ja Itä-Suomessa voisi perustaa kolme hallintoaluetta, joissa olisi vähintään yksi suppeamman päivystyksen sairaala.

Ministeriön ehdotus karsisi laajan päivystyksen sairaaloita merkittävästi. Niitä on nyt 23.

Erilaisia ympäri vuorokauden päivystäviä pisteitä on 39.

Fakta

Hallituspuolueilla eri näkemyksiä

 Hallituksen esitys sosiaali- ja terveysuudistuksesta eli sotesta pitäisi valmistua kuun loppuun mennessä.

 Kunnissa odotetaan hallituksen esitystä, josta kunnat antavat lausuntonsa.

 Hallituksen esityksessä kiinnostavat erityisesti itsehallintoalueiden määrä ja se, mihin alueiden rajat vedettäisiin.

 Kunnille esitys on tärkeä, koska itsehallintoalueisiin on ehkä tarkoitus jatkossa sisällyttää sote-palvelujen lisäksi myös muita hallinnonaloja.

 Hallituspuolueilla on ollut erilaisia näkemyksiä määristä.

 Kokoomus on ajanut suurempia alueita ja keskusta pienempiä. Kokoomus ajaa viittä aluetta, kun taas keskustassa on enemmän paineita kuunnella maakuntien toiveita.

 Kunta- ja maakuntapäättäjistä suuri osa toivoo, että alueita tulisi nykyisten maakuntien verran eli 18.

 Perussuomalaisten näkemykset ovat lähempänä keskustaa.

Itsehallintoalueiden rahoitus tulisi ministeriön esityksen mukaan ainakin aluksi valtion kautta. Mahdollinen verotusoikeuden säätäminen uudelle hallintoportaalle vaatii pitemmän valmistelun ja viivyttäisi siten sote-uudistusta tässä vaiheessa liikaa.

Hallitus on luvannut tehdä päätöksensä asiassa lokakuun loppuun mennessä, mutta hallituspuolueilla ei ole vieläkään yhteistä näkemystä itsehallintoalueiden määrästä.

Hallituspuolueissa pidettiin maanantaina mahdollisena, että hallituspuolueiden puheenjohtajat, pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) hakevat yhteistä näkemystä jo tällä viikolla.

Kokoomus ajaa viittä aluetta, kun taas keskustassa on enemmän paineita kuunnella maakuntien toiveita. Kunta- ja maakuntapäättäjistä suuri osa toivoo, että alueita tulisi nykyisten maakuntien verran eli 18.

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä pohtivat asiaa tarkemmin torstaina. HS:n tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmässä on tähän mennessä ollut esillä ainoastaan hallitusohjelmassa mainittu enintään 19 aluetta. Ryhmässä on kuitenkin edustajia, jotka näkevät, että tulevaisuutta ajatellen vaalipiirien määrä voisi olla mahdollinen. Vaalipiirejä voi olla Manner-Suomessa 12–18. Nyt niitä on 12.

Perussuomalaisten näkemykset ovat lähempänä keskustaa kuin kokoomusta.

Ministeriön näkemyksen mukaan 12–15 itsehallintoaluetta olisi tarkoituksenmukaisin ratkaisu, jos päätös tehdään sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulmasta. Se turvaisi alueille riittävän taloudellisen kantokyvyn sekä takaisi toimivat palvelut eri puolilla maata.

Jos painotetaan tehokasta valtakunnallista työnjakoa, hyvä vaihtoehto voisi olla myös vain 4–5 itsehallintoaluetta. Tämän vaihtoehdon ongelma olisi kuitenkin se, että yhden alueen sisälle voisi syntyä epätervettä kilpailua henkilöstöstä ja muista resursseista.

Viime kädessä palvelujen laadun ja taloudellisen tehokkuuden ratkaisee kuitenkin se, miten taitavasti kutakin itsehallintoaluetta johdetaan.

Jos itsehallintoalueiden rahoitus tulee valtion kautta, kustannusten hillintä voi olla vaikeaa. Ratkaisuksi on kaavailtu budjettikehystä, jolla valtioneuvosto asettaa sote-menoille katon.

Tähän asti sote-uudistuksen lähtökohta on ollut se, että järjestämisvastuu ja rahoitus ovat yksissä käsissä. Tämä toteutuisi, jos itsehallintoalueet saavat verotusoikeuden. Tämä vaihtoehto selvitetään lainvalmistelun yhteydessä.

Valtion kautta tuleva rahoitus voitaisiin kerätä esimerkiksi Yle-veron tapaan sote-verona.

Malli ratkaistaan helmikuuhun mennessä, koska se pitää kytkeä soten monikanavaisen rahoituksen uudistamiseen.

Monikanavaista rahoitusta koskevan uudistuksen valmistelu alkaa marras-joulukuun vaihteessa. Sen myötä uudistus laajenee esimerkiksi Kelan kautta kulkeviin rahoihin.

Keskusta on myös ajanut sote-uudistuksen jatkoksi laajaa aluehallintouudistusta. Kokoomukselle tämä on punainen vaate.

Esimerkiksi valtion aluehallintovirastojen tai sisäministeriölle kuuluvien pelastusalueiden kytkeminen samaan karttaharjoitukseen voi tuottaa ihan toisenlaisen lopputuloksen kuin pelkkä sote-uudistus.

Veikko Vauhkonen ja Kaija Elomäki ovat seuranneet tarkkaan sote-keskustelua jo vuosia.

"Kyllä palvelujen pitää olla lähellä", Elomäki tähdentää.

Heitä pelottaa se, että hoitoa pitäisi hakea Helsingistä.

"Se olisi liian rankka matka", Vauhkonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat