Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merivartioston tutkamasto nousi alle kilometrin päähän Venäjän rajasta – "Tämä on ihan normaalia rajavalvonnan kehittämistä"

Korkea rakennelma hämmästyttää kalastajia

Kotimaa
 
Juha Metso
45-metrinen tutkamasto rakennettiin Virolahden Huovarin saarelle.
45-metrinen tutkamasto rakennettiin Virolahden Huovarin saarelle. Kuva: Juha Metso

Suomen merialueen itäisimmälle ulkosaarelle Virolahden Huovariin ilmestyi kesän aikana 45-metrinen rajavartiolaitoksen masto. Ammattikalastaja Eero Tommola kertoo, että rakennelma yllätti paikalliset kalastajat.

"Viimeksi kävin saaressa keväällä siianpyynnissä. Ei siellä silloin vielä ollut merkkiäkään mastosta. Korkeahan se on, mutta kyllä siihen silmä tottuu", hän sanoo.

Huovari sijaitsee vajaan kilometrin päässä Venäjän rajalta ja noin kymmenen kilometrin päässä mantereelta. Saarella on uuden maston lisäksi Rajavartiolaitoksen partiomaja sekä kolmisenkymmentä pientä Metsähallituksen omistamaa kalastajatorppaa.

Rajavartiolaitoksen viestintäpäällikön Päivi Kaasisen mukaan merivalvonnassa käytettävä tutkamasto rakennettiin kesäkuussa osana EU:n rahoittamaa rajavalvonnan kehittämishanketta. Sille haettiin rakennuslupa Virolahden kunnalta, ja lupahakemus kuulutettiin paikallisissa lehdissä. Maston rakentaminen maksoi reilut 330 000 euroa ja EU:n ulkorajarahasto kustansi summasta 250 000 euroa, kertoo Kaasinen.

"Tämä on ihan normaalia rajavalvonnan kehittämistä. Rahoitusta on anottu jo vuosia sitten. Nämä ovat pitkiä hankkeita", hän sanoo.

Kaasisen mukaan maston rakentaminen ei liity siihen, että Venäjän ja länsimaiden ulkopoliittiset välit kiristyivät Ukrainan sodan ja talouspakotteiden takia. EU:n ulkorajarahasto toimi vuosina 2007–2013 ja sen tavoitteena oli parantaa EU:n ulkorajojen valvontaa ja matkustajavirtojen hallintaa.

Kaasisen mukaan Suomi sai valvontahankkeisiin rahoitusta kaikkiaan yli 2,1 miljoonaa euroa.

"Tästä noin puolet eli miljoona euroa kohdistui viiteen tutkaan ja tähän Huovarin mastoon."

Juha Metso
Virolahtelainen ammattikalastaja Eero Tommola ihmetteli tutkamastoa ja epäili sen kestävyyttä kovissa tuulissa.
Virolahtelainen ammattikalastaja Eero Tommola ihmetteli tutkamastoa ja epäili sen kestävyyttä kovissa tuulissa.

Huovarin saari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Rajavartiolaitoksen rakennuttajapäällikön Heikki Matikaisen mukaan maston rakentaminen kansallispuistoon ei ollut ongelma.

"Kun puisto perustettiin vuonna 1982, asiakirjoihin merkittiin, että alueelle voi rakentaa rajavalvontaan liittyviä rakennelmia."

Alueella on myös Museoviraston suojelemia kohteita. Matikaisen mukaan tämä täytyi ottaa rakennusvaiheessa huomioon. Esimerkiksi kallioon 1800-luvulla hakattu aurinkokello voitiin jättää paikalleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat