Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmalämpöpumput yleistyvät nopeasti

Pumppu ei sovellu sokkeloiseen taloon, sillä lämmin ilma ei pääse leviämään

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Oululainen Antti Pylväs hankki kaksikerroksiseen rintamamiestaloonsa kaksi ilmalämpöpumppua.
Oululainen Antti Pylväs hankki kaksikerroksiseen rintamamiestaloonsa kaksi ilmalämpöpumppua. Kuva: Antti J. Leinonen

Pumppu ei sovellu sokkeloiseen taloon, sillä lämmin ilma ei pääse leviämään

"Ilmalämpöpumppu oli järkevä hankinta", sanoo oululainen Antti Pylväs, jolla on seitsemän vuoden kokemus ilmalämpöpumpusta.

Kaksikerroksisessa vuonna 1959 valmistuneessa rintamamiestalossa asuu Antin lisäksi puoliso sekä uusperheen viisi lasta.

"Pumppuja on kaksi, sillä sokkeloisessa talossa lämmin ilma ja kesällä aika ajoin tarvittu viileä ilma ei päässyt alhaalta yläkertaan. Hankin ylös toisen pumpun", Pylväs kertoo.

Pylvään mukaan sähkölämmitteisen omakotitalon lämpöenergialasku on laskenut 25–30 prosenttia. Lisäksi vedon tunne on kadonnut vanhasta talosta.

"Kesällä käytetty laitteen viilennysominaisuus ei ole syönyt talvella säästynyttä energiaa. Kesällä sähkönkulutus on ollut niin vähäistä", Pylväs sanoo.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (Sulpu) toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppu kannattaa hankia taloon, jossa on suora sähkölämmitys.

"Ainoa este on se, jos talo on liian sokkeloinen, jolloin lämmittävä ilma ei pääse leviämään rakennuksessa", Hirvonen sanoo.

Ilmalämpöpumppu kerää lämpöenergiaa ulkoilmasta talon ulkoseinälle sijoitetun puhallin-höyrystinyksikön avulla. Lämpö siirtyy talon sisäilmaan seinään asennetun puhallin-lauhdutinyksikön kautta.

Ilmalämpöpumpulla voidaan vaikuttaa vain lämmityssähkön kulutukseen, joka on noin puolet talon kokonaisenergiankulutuksesta.

"Ilmalämpöpumppu on oikeastaan edullisin tapa aloittaa energiansäästö", sanoo laitteita kauppaavan Kaukomarkkinoiden aluemyyntipäällikkö Jussi Peltola. Pumppu maksaa 2 000–3 000 euroa.

Markkinoilla on toistakymmentä merkkiä. Niiden väliset tekniset erot ovat Hirvosen mukaan kaventuneet, kun ilmalämpöpumppujen valmistajat ovat oppineet pahimmista virheistä kuten ulkoyksikön jäätymisongelmista. Laitehan syntyi alun perin viilennyskäyttöön lämpimissä maissa.

"Muistan, kun hankin talooni ensimmäisen ilmalämpöpumpun, ja se lopetti 15 asteen pakkasessa lämmön tuottamisen. Edes 26 asteen pakkanen ei ole liian kylmä nykylaitteille, joiden hyötysuhde on parantunut. Moni ilmalämpöpumpun aikoinaan hankkinut harkitseekin uuden sukupolven laitteen ostamista", Hirvonen kertoo.

Hän uskoo, että tänä vuonna Suomessa ostetaan noin 50 000 ilmalämpöpumppua. Kaikkiaan niitä on Suomessa jo yli puoli miljoonaa.

Lisäksi Suomessa on Hirvosen mukaan edelleenkin satojatuhansia sähkölämmitteisiä omakotitaloja, joiden omistajat harkitsevat uutta energiaa säästävää lämmitysratkaisua.

Motivan tutkimusten mukaan ilmalämpöpumpun avulla voi säästää jopa 40 prosenttia lämmitysenergiasta.

Silloin laitteen täytyy toimia täysin yhteen päälämmönlähteen eli sähköpattereiden kanssa.

Kaikki eivät ole Motivan muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan ilmalämpöpumpulla säästäneet. Syynä oli laitteen puutteellinen käyttö ja opastus sekä liian sokkeloinen rakennus.

Suurin ilmalämpöpumpulla saatu vuosisäästö oli Motivan tutkimuksessa 8 268 kilowattituntia. Suurimpaan säästöön yltäneiden kahdeksan pientalon pinta-ala oli keskimäärin 150 neliötä.

1990-luvulla rakennetun sähkölämmitteisen pientalon kokonaiskulutus on Motivan mukaan 18 500 kilowattituntia vuodessa. Siitä 4 000 kWh kuluu käyttöveden lämmitykseen, 5 100 kWh kotitaloussähköön ja loppu 9 400 kWh lämmitys- ja kiinteistösähköön.

Suunnilleen samaa luokkaa on myös uudempien 2000-luvulla valmistuneiden, 150-neliöisten sähkölämmitteisten pientalojen keskikulutus. Sen sijaan uudet matalaenergiatalot uusilla ikkunoilla kuluttavat puolet vähemmän lämmitysenergiaa.

Tapio Mainio HS
Oulu

Pylvään mukaan sähkölämmitteisen omakotitalon lämpöenergialasku on laskenut 25–30 prosenttia.
Pylvään mukaan sähkölämmitteisen omakotitalon lämpöenergialasku on laskenut 25–30 prosenttia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat