Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintolainakanta kasvoi 1990-luvun lamavuosien lukemiin

Kotimaa
 

Tänä syksynä opintolainaa on nostettu pankeista vilkkaasti. Elokuussa opintolainakanta nousi kahteen miljardiin euroon, mikä on tämän vuosituhannen ennätyslukema.

Viimeksi opintolainakanta on käynyt samoissa lukemissa lamavuosina 1992–1994, kertoo Suomen Pankki.

Opintolaina on juuri nyt myös poikkeuksellisen edullista. Pankkien myöntämien opintolainojen keskikorot ovat painuneet alle yhden prosentin kun vielä reilu kolme vuotta sitten lainojen keskikorko oli yli kaksi prosenttia.

Danske Bankissa opintolainojen suosion kasvu on näkynyt jo kolmen vuoden ajan. Danske Bankin liiketoimintajohtaja Asko Mikkonen arvioi, että nuorten asenteet lainanottoa kohtaan ovat muuttuneet.

"Nyt on tärkeämpää valmistua nopeammin. Matalat korotkin voivat vaikuttaa", sanoo Mikkonen.

Myös OP:n mukaan opintolainojen suosio kasvaa eikä merkkejä lainanoton hiipumisesta ole näkyvissä.

Elokuussa opintolainaa nostettiin pankeista yli 54 miljoonaa euroa. Se on yli kymmenen miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja yli 20 miljoonaa euroa enemmän kuin kaksi vuotta sitten vastaavaan aikaan. Elokuussa syyslukukauden lainoja nostetaan tavallisesti muita syyskuukausia enemmän.

Kelan mukaan opintolainan kasvaneeseen suosioon vaikuttaa pitkään jatkunut poikkeuksellisen matala korkotaso ja opiskelijoiden vähentynyt työssäkäynti. Moni opiskelija ei tule toimeen pelkän opintorahan ja asumislisän varassa vaan nostaa opintolainaa tai käy töissä.

Vuonna 2014 tuli voimaan opintolainahyvitys, jonka ansiosta tavoiteajassa valmistuneet korkeakouluopiskelijat saavat valmistuttuaan Kelan maksaman ylimääräisen lainanlyhennyksen. Lyhennys voi olla enimmillään kolmannes lainamäärästä.

"Opintolainaa markkinoidaan monelta taholta. Kela on tiedottanut siitä ja pankit markkinoivat lainaa. Ehkä nyt opiskelijoille alkaa mennä perille, että opintolaina on halpaa lainaa verrattuna vaikkapa kulutusluottoihin", sanoo pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kelasta.

Suomen Pankin mukaan pankkien myöntämien uusien kulutusluottojen keskikorko oli elokuussa yli 4,5 prosenttia ja uusien asuntolainojen keskikorko 1,47 prosenttia, joten opintolainojen alle prosentin keskikorot ovat näitä lainoja selvästi edullisempia.

"Pankeille opintolaina on riskitön tuote valtiontakauksen vuoksi. Siksi sitä voidaan myöntää edullisin ehdoin", Lahtinen sanoo.

Lahtisen mielestä opiskelijan kannattaa kilpailuttaa opintolaina. Hän arvioi, että opintolaina on monelle pankille niin sanottu sisäänheittotuote, jolla opiskelija pyritään saamaan pankin asiakkaaksi pitkäksi aikaa.

Esimerkiksi Aktiassa kerrotaan, että opintolainaa nostaville asiakkaille kerrotaan samalla muista pankkiasioista sekä esimerkiksi asuntosäästämisestä.

Opintolainaa nostetaan pankkien mukaan maltillisia määriä. Nordean mukaan asiakkailla on opintolainaa keskimäärin noin 5 000 euroa. Myös Kelan keräämien tietojen mukaan keskimääräiset lainamäärät ovat suunnilleen samaa suuruusluokkaa.

"Opintolainat ovat kohtuullisen kokoisia, joten korkokulut jäävät lainoissa melko alhaisiksi. Se voi vaikuttaa lainojen suosioon", sanoo Aktian pankkituotteiden johtaja Erno Kiukkonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat