Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-palvelujen rahoitus siirtyy valtiolle

Itsehallintoalueiden verotusoikeus selvitetään

Kotimaa
 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus siirtyy sote-uudistuksen myötä valtion vastuulle. Hallitus päätti asiasta tiistaina.

Ratkaisu on yksi osa sote-uudistusta, joka siirtää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun kunnilta uusille itsehallintoalueille. Hallitus päättää lokakuun loppuun mennessä vielä, kuinka moneen itsehallintoalueeseen maa jaetaan.

Tulevien itsehallintoalueiden rahoitus valmistellaan tiistaina tehdyn linjauksen mukaan ensisijaisesti valtion rahoitusvastuun pohjalta.

Sen lisäksi selvitetään vielä myös mallia, joka perustuisi osittain itsehallintoalueiden omaan verotusoikeuteen.

Valtion rahoitus voidaan toteuttaa ainakin kolmella eri tavalla: uudella ansiotuloista perittävällä sote-verolla, nykyisiä ansiotuloveroperusteita muuttamalla tai toteuttamalla laajempi verouudistus.

Näistä erillinen sote-vero olisi helpoimmin toteutettavissa.

Yhtenä valtion rahoituksen vaihtoehtona valmistelussa on ollut esillä myös verorahoitteinen rahastomalli tai vakuutusyhtiöpohjainen malli.

Vakuutusyhtiöpohjainen malli muuttaisi syvällisellä tavalla palveluiden järjestämistavan.

Hallituksen tavoitteena on se, että kokonaisveroaste ei saa nousta eikä työn verotus saa kiristyä millään tulotasolla.

Kunnilla ei siten voi jatkossa olla merkittävää vastuuta sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta. Viime vaalikaudella sote-uudistus kaatui eduskunnan perustuslakivaliokunnassa muun muassa kuntien kautta kulkevan rahoituksen ongelmiin.

Tarkemmat rahoituslinjaukset tulevat lakiesitykseen, joka lähetetään kuntiin lausuntokierrokselle ensi vuoden huhtikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat