Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Saimaan asukkaat tehostaisivat saimaannorpan suojelua

Ylivoimainen enemmistö kieltäisi norpalle vaaralliset pyydykset ja laajentaisi verkkokalastuskieltoa

Kotimaa
 

Saimaan alueen asukkaat tehostaisivat äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan suojelua enemmän kuin muut suomalaiset. Ympäristöjärjestö WWF:n teettämän kyselyn mukaan ylivoimainen enemmistö Saimaan asukkaista kieltäisi norpalle vaaralliset pyydykset kokonaan sekä laajentaisi ja pidentäisi verkkokalastuskieltoa.

TNS Gallupin lokakuun alussa tekemässä kyselyssä kartoitettiin ihmisten näkemyksiä saimaannorpan suojelusta ja norpan turvaksi säädetyistä kalastusrajoituksista, joiden jatkosta maa- ja metsätalousministeriö parhaillaan neuvottelee. Tutkimuksessa haastateltiin tuhatta suomalaista, joista 300 asui Saimaan alueella.

Fakta

Kalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi

Saimaannorppa

 Suomi on vastuussa saimaannorpan suojelemisesta, sillä norppia on vain Suomessa. Laji on luokiteltu sekä kansallisesti että kansainvälisesti äärimmäisen uhanalaiseksi.

 Saimaannorppia on nyt arviolta 320.

 Norppia uhkaavat kalanpyydykset, ilmaston lämpeneminen sekä kannan pieni koko ja pirstaleisuus.

 Norpan suojelemiseksi Saimaalle on asetettu kalastusrajoituksia. Toinen asetus koskee eräiden pyydystyyppien rajoittamista norpan keskeisillä elinalueilla, toinen kuuttien suojelemiseksi asetettua keväistä verkkokalastuskieltoa.

 Asetukset ovat määräaikaisia. Maa- ja metsätalousministeriön seurantaryhmä tekee marraskuun loppuun mennessä ehdotuksen suojelutoimien kehittämiseksi.

Kaikista vastaajista 79 prosenttia suhtautui myönteisesti siihen, että verkkokalastusta rajoitetaan lainsäädännöllä norpan suojelemiseksi. Saimaan alueen asukkaiden kannatus oli kuitenkin vielä suurempi, 83 prosenttia.

Tulokset osoittavat WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kiistattomasti, että suomalaiset ja etenkin Saimaan asukkaat haluavat suojella saimaannorppaa, vaikka erilaisissa kuulemistilaisuuksissa ilmapiiri on vahvasti kieltojen vastainen.

"Olin myönteisesti yllättynyt, että Saimaan ihmiset ovat todella selkeästi norpan suojelun takana ja verkkokalastuskiellon takana. Tätä ei aina huomaa, sillä Saimaalla on hyvin äänekäs ja näkyvä vähemmistö, joka vastustaa kalastusrajoituksia ja haluaisi lieventää suojelua", Luukkonen sanoo.

Juuri äänekäs vastustajien joukko sai WWF:n teettämään kyselyn.

"Halusimme teettää kyselyn, jotta kaikkien suomalaisten ja erityisesti alueen asukkaiden ääni kuuluu", Luukkonen sanoo.

Kyselyn mukaan 88 prosenttia Saimaan alueen asukkaista kieltäisi norpalle vaaralliset pyydykset, kuten riimuverkot ja pitkäsiimat, norpan esiintymisalueella kokonaan.

Yli 90 prosenttia on sitä mieltä, että kuuttien suojaksi määrätyn keväisen verkkokalastuskiellon tulisi kattaa kaikki tunnetut paikat, joissa poikasia on syntynyt.

Lisäksi 75 prosenttia Saimaan alueen asukkaista jatkaisi kuuttien suojaksi määriteltyä verkkokalastuskieltoa kuukaudella heinäkuun loppuun asti. Heinäkuu on osoittautunut kuuteille vaaralliseksi.

Pienimmillään norppakanta oli 1950–1980-luvuilla, jolloin saimaannorppia oli alle 200. Nykyään norppia on noin 320. Vuosittain syntyy 65–70 poikasta.

Saimaannorppia uhkaavat ilmaston lämpeneminen ja kalanpyydykset sekä kannan pieni koko ja pirstaleisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat