Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurta televisiota voi katsoa läheltä

Kotimaa
 

Tarkista verkko

Varmista, onko talosi kaapeli- vai antenniverkossa. Lähetystekniikka vaikuttaa laitehankintaan, koska kaapeli- ja antennilähetyksiä varten tv:ssä täytyy olla oikeanlainen viritin. Kaikkein järkevintä on hankkia tv, jossa on sekä kaapelilähetyksiin sopiva DVB-C-viritin että antenniverkkoon sopiva DVB-T2-viritin.

Älä osta antenniverkkoon televisiota, jossa on DVB-T-viritin. Kyseinen tekniikka vanhenee muutamassa vuodessa. Ota tarvittaessa kirjainyhdistelmät ylös ja kysy asiasta myyjältä.

Valitse sopiva koko

Mieti ennen kauppaan menoa, kuinka suuren tv:n tarvitset. Television tuumakoko mitataan alanurkasta vastakkaiseen ylänurkkaan siten, että kuvaruudun reunoja ei lasketa mukaan. Tuuma on 2,54 senttiä.

Television katseluetäisyydellä ei ole nykyään suurta merkitystä koon valintaan, koska näyttöjen tarkkuudet ovat kehittyneet. Jopa laadukkaan 65-tuumaisen teräväpiirto-tv:n voi huoletta sijoittaa tavallisen kokoiseen olohuoneeseen ilman, että kuvanlaatu kärsii lyhyestä etäisyydestä.

Mieti katselutottumuksiasi

Usein neuvotaan, että television valinnassa tulisi miettiä, millaisia ohjelmia laitteella katsoo. Käytännössä kaikki ohjelmat näyttävät kuitenkin parhaalta suurella ja mahdollisimman teräväpiirtoisella näytöllä.

Oleellisinta onkin miettiä, miten paljon televisiota käyttää.

"Pelkkään tv-uutisten katseluun ei ehkä kannata ostaa suurinta kotiin mahtuvaa näyttöä", Viestintäviraston radioverkkojen erityisasiantuntija Kari Kangas sanoo.

Arvioi, miten paljon tv:tä katsot ja miten tärkeä esine se sinulle on. Isoin ja tarkin ruutu tarjoaa parhaan kuvan, mutta se myös maksaa eniten.

Listaa haluamasi ominaisuudet

Televisiokauppiaat mainostavat mielellään tuotteiden erikoisominaisuuksia. Muista, että kuluttajalle ominaisuuksien arvo tulee käyttötarpeesta. Älä maksa ylellisyyksistä, joita et tarvitse.

Kaikkein keskeisintä on varmistaa, että tv:ssä on hyvä kuvanlaatu ja äänentoisto tavallista käyttöä varten.

Kysyttyjä lisäominaisuuksia juuri nyt ovat tv:n valmius erityistarkkaan UHD-kuvaan, internetsovellukset ja tv:n liitäntämahdollisuudet muihin laitteisiin. Sen sijaan suuren yleisön kiinnostus 3D-televisioita kohtaan on osoittautunut odotettua pienemmäksi.

Televisioiden nettipalvelut vaihtelevat merkittävästi. Jotkin laitteet tukevat esimerkiksi Yle Areenaa ja muita suoratoistopalveluita, toiset taas eivät. Kannattaa kysyä myyjältä, mitä palveluita laitteella voi käyttää.

"Televisio ei ole tietokone, eikä se sellaisenaan sovellu vastaavaan internetin käyttöön", Kangas huomauttaa.

Aseta hintaraja

Suosituimpien televisioiden hintahaitari sijoittuu karkeasti arvioiden 300–2 000 euron väliin. Tästä ylöspäin hinnat nousevat nopeasti koon ja laadun kasvaessa. Verkkokauppa.comin sivuilla kalleimman 105-tuumaisen television hinta oli tiistaina 119 999 euroa.

Selvää nyrkkisääntöä hinta–laatu-suhteeltaan parhaasta ostohinnasta ei voi sanoa, koska kuluttajien tarpeet vaihtelevat. Viime vuosina erityistarkat UHD-televisiot ovat kuitenkin halventuneet nopeasti.

Vuonna 2013 esimerkiksi Samsungin 55-tuumaisen UHD-tv:n suositushinta oli 4 999 euroa. Nyt vastaavan tuotteen voi saada sopivan tarjouksen sattuessa jopa alle 1 000 eurolla.

Kannattaa siis harkita tarkkaan, jos television hinta alkaa nousta selvästi yli 1 000 euron.

Kysy myyjältä

Varmista ostotilanteessa myyjältä, ettei laite vanhene käsiin. Laki velvoittaa myyjää kertomaan, voiko laitteella katsoa teräväpiirtolähetyksiä. Antennitelevision ostajan kannattaa varmistaa, että tuotteessa on DVB-T2-viritin. UHD-television hankkijan on syytä kysyä, ovatko liitännät ja kopiointisuojaustekniikka ajan tasalla. 

 

Lähteet: Viestintävirasto, Hdtvopas.fi, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat