Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EIT:n suuri jaosto: Kuvaajan sai ottaa kiinni

Mielenosoituksessa kiinniotettu kuvaaja pettyi oikeuden päätökseen

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Markus Pentikäinen Helsingin käräjäoikeudessa lokakuussa 2007.
Markus Pentikäinen Helsingin käräjäoikeudessa lokakuussa 2007. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Lehtikuvaajan kiinniotto Smash Asem -mielenosoituksessa Helsingissä vuonna 2006 ei rikkonut kuvaajan sananvapautta. Näin päätti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto tiistaina. Päätös syntyi äänin 13–4.

Asian EIT:een vienyt Suomen Kuvalehden kuvaaja Markus Pentikäinen on pettynyt lopputulokseen.

Tästä on kyse

 Poliisi otti kiinni Suomen Kuvalehden kuvaajan Markus Pentikäisen Smash Asem -mielenosoituksessa 9. syyskuuta 2006.

 Kiinnioton syy oli, että Pentikäinen ei totellut poliisin poistumiskäskyä. Pentikäinen oli esittänyt lehdistökorttinsa.

 Pentikäisen kiinniotto kesti lähes 18 tuntia.

"Kyllähän tämä oli pettymys median toimintavapauden kannalta", Pentikäinen toteaa.

Suuren jaoston mukaan viranomaiset eivät tässä tapauksessa pyrkineet tahallaan estämään mediaa seuraamasta mielenosoitusta. Tarkoitus ei myöskään ollut pimittää julkisuudelta sitä, miten poliisi toimi mielenosoittajia kohtaan.

Suuren jaoston mukaan Pentikäistä ei estetty tekemästä journalistista työtään sen enempää mielenosoituksen aikana kuin sen jälkeenkään. Sen vuoksi kuvaajan sananvapauden rajoittaminen on ollut välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa.

Pentikäinen pitää yllättävänä sitä, että kuvaajan pidättämistä ei pidetä hänen työskentelynsä estämisenä.

Häntä askarruttavat myös EIT:n pohdinnat, joiden mukaan poliisi on voinut sekoittaa hänet mielenosoittajiin lehdistökortista ja kahdesta kalliista kamerasta huolimatta.

Pentikäisen mukaan Suomen poliisi on tapauksen jälkeen ottanut median roolin huomioon mielenosoituksissa. Hän toivoo, että hyvä kehitys jatkuisi.

"Vaikka tässä yksittäistapauksessa oikeus tulkitsi, että rikkomusta ei tapahtunut, meidän pitää molemmin puolin pitää huolta, että sananvapaus ja työskentelymahdollisuudet säilyvät", Pentikäinen korostaa.

Myös EIT:n suuri jaosto painotti, että sen johtopäätös koskee tätä tapausta ja että viranomaisten täytyy kiinnittää huomiota median rooliin vallankäytön vahtikoirana.

Pentikäinen kiittelee sekä suuren jaoston enemmistön että vähemmistön perusteluja.

"Tämä antaa hyvän pohjan tuleville tapauksille ja pohdinnoille, sekä Suomen että Euroopan tasolla", Pentikäinen sanoo.

Poliisi otti Pentikäisen kiinni väkivaltaiseksi yltyneen Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä syyskuussa 2006 Helsingissä, kun tämä kieltäytyi noudattamassa poliisin poistumiskäskyä. Pentikäinen ilmoitti poliisille olevansa median edustaja.

Pentikäinen vietiin putkaan noin 120 muun kiinniotetun kanssa. Häntä pidettiin siellä yön yli, joten kiinniotto kesti kaikkiaan lähes 18 tuntia.

Pentikäistä vastaan nostettiin syyte niskoittelusta poliisia vastaan. Helsingin hovioikeus totesi hänen syyllistyneen rikokseen, mutta hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Korkein oikeus ei ottanut asiaa käsittelyynsä.

Pentikäinen vei asian EIT:n tutkittavaksi. Hänen mielestään kiinniotto rikkoi sananvapausartiklaa, sillä kiinnioton takia hän ei voinut enää tehdä uutistyötään.

Pentikäinen hävisi ensimmäisen kierroksen niinikään äänestyspäätöksellä. Hävittyään asian jaostossa Pentikäinen vetosi suureen jaostoon ja sai asian sen käsittelyyn.

Suuri jaosto ottaa vuosittain tutkittavakseen vain kourallisen juttuja, joilla se arvioi olevan suurta merkitystä ihmisoikeussopimuksen tulkinnassa. Esimerkiksi viime vuonna se antoi vain 19 tuomiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat