Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n sisäiset siirrot Suomeen alkavat tänään

Maahanmuuttovirasto muutti arviotaan keskisen Irakin turvallisuustilanteesta

Kotimaa
 
Suora lähetys kello 14: Maahanmuuttovirasto kertoo Irakin turvapaikanhakijoiden palauttamisesta
Suora lähetys kello 14: Maahanmuuttovirasto kertoo Irakin turvapaikanhakijoiden palauttamisesta
Maahanmuuttovirasto kertoo uusimmista suunnitelmistaan iltapäivällä. Luvassa on tietoa ainakin Irakin turvallisuustilanteesta ja hakijoiden palauttamisesta. HSTV seuraa tilaisuutta suorana lähetyksenä .

Maahanmuuttovirasto kertoi tiistaina, että ensimmäiset Euroopan unionin sisäiset turvapaikanhakijasiirrot Suomeen tehdään keskiviikkona. Ensimmäiset 50 henkeä ovat eritrealaisia, ja heidät lennätetään Suomeen Italiasta.

Toistaiseksi ei kerrottu paikkakuntia, jonne heidät siirretään vastaanottokeskuksiin. Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan 3 200 turvapaikanhakijaa sisäisillä siirroilla kahden vuoden aikana, ja päätös vastaanottamisesta on tehty jo 2 078 hengen osalta.

"Siirrettävät lukeutuvat sellaisiin henkilöihin, joiden kansainvälisen suojelun tarve täyttyy todennäköisesti", sanoo projektipäällikkö Kaj Swanljung turvapaikkayksiköstä.

"Käytännössä se tarkoittaa syyrialaisia ja eritrealaisia hakijoita."

Valtaosa Suomeen siirrettävistä turvapaikanhakijoita on 20–40-vuotiaita miehiä.

"Tämä johtuu siitä, että iso osa Italiaan ja Kreikkaan saapuvista on miehiä", Swanljung sanoo.

Suomi ilmoittaa Italialle ja Kreikalle vastaanottamistaan siirroista, ja ensimmäinen ilmoitus tehtiin 12. lokakuuta. Neuvoston päätöksen mukaan heidät on otettava Suomeen kahdessa kuukaudessa ilmoituksesta.

Ensimmäisessä vaiheessa Italiasta otetaan vastaan sata henkeä, Kreikasta 50.

Prosessi etenee siten, että Italia ja Kreikka tekevät Suomelle esityksiä vastaanotettavista. Kun turvapaikanhakija tulee Suomeen, hänet majoitetaan vastaanottokeskukseen ja hakemus käsitellään normaalisti.

"Tutkitaan yksilöllisesti jokainen hakemus. Kansainvälistä suojelua ei saa automaattisesti."

EU-maat hyväksyivät syyskuun lopussa jakavansa 120 000 turvapaikanhakijaa. Päätös tehtiin äänestämällä, jossa Suomi kuitenkin ainoana maana jätti äänestämättä. Suomi ei kannattanut järjestelyn pakollisuutta, vaikka Suomi oli kuitenkin jo luvannut ottaa vastaan EU-komission sille esittämät 2 400 turvapaikanhakijaa.

Suomeen saapuu turvapaikanhakijoita yhä runsaasti. Tänään tiistaina ylittyy kuluvan vuoden osalta 23 000 turvapaikanhakijan raja. Viime aikoina päivittäinen hakijamäärä on vaihdellut 250:stä noin sataan. Tulijahuipusta, jolloin maahan saapui jopa 600 henkeä päivässä, on siis tultu alaspäin.

Tänä vuonna Maahanmuuttovirasto on tehnyt päätöksen noin 4 100 hakijan osalta. Eri vaiheissa prosessia on 21 000 hakijaa, ja arvio tänä vuonna Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista on yhä 30 000–35 000.

"Töitä on. Meillä oli viime vuodenvaihteessakin jonoa. Tänä vuonna tehdyt ratkaisut ovat tulleet vireille viime vuonna", sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

"Tällaista hakijamäärää ei saada kuriin, ellei henkilöstöä saada lisää."

Turvapaikkahakemuksia käsitteli aiemmin 75 henkeä, mutta nyt määrä on tarkoitus nostaa viiteen sataan ensi vuoden puolella. Uutta työvoimaa sijoitetaan muun muassa Helsinkiin, Lappeenrantaan ja Pohjois-Suomeen.

Myös turvapaikkapäätöksenteon prosessia on tarkasteltu virastossa. Puhutteluaikoja on tiivistetty, päätöksenkirjoitustapoja on yksinkertaistettu ja esimerkiksi nopeat Dublin-päätökset on tarkoitus siirtää käsittelyjonon kärkeen. Dublin-päätöksiä on noin 20 prosenttia kaikista päätöksistä.

Käsittelyaika tänä vuonna tehtyjen ratkaisujen osalta on 132 vuorokautta, mutta se tulee kasvamaan selvästi. Turvapaikkayksikön johtaja Repo ei suostunut arvioimaan, kuinka kauan nyt Suomeen saapuvan turvapaikanhakijan hakemuksen käsittelyn arvioidaan keskimäärin kestävän. Pahimmillaan hakija on joutunut odottamaan päätöstään jopa yli vuoden. Hakemukset ovat kuitenkin hyvin erilaisia, joten käsittelyajoissakin on suuria eroja.

Uusien rekrytointien kautta jonoja päästään kuitenkin ennen pitkää lyhentämään, Repo sanoo.

"Tehomme nousi syyskuussa 60 prosenttia. Uuden henkilökunnan myötä jos pystymme tekemään päätöksiä samalla teholla, voisimme käsitellä 45 000 hakemusta vuodessa."

Maahanmuuttovirasto kertoi tiistaina myös muutoksista Irakin-turvallisuusarvioonsa. Sen mukaan turvallisuustilanne on lieventynyt Kirkukin kaupungissa ja Babylonin läänissä. Bagdadissa turvallisuustilanne on viraston mukaan yhä ongelmallinen, mutta kaikkein sieltä tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa vaarassa.

Päätös on merkittävä siksi, että Suomi on tähän mennessä myöntänyt kaikille Irakin keskiosista tuleville turvapaikanhakijoille turvapaikan alueiden turvattoman tilanteen vuoksi. Nyt hakemukset käsitellään entistä yksilöllisemmin.

"Tässä tilanteessa katsoimme, että on tulossa niin suuri määrä irakilaisia, että on aika päivittää tämä tilanne. Luonnollisesti on ollut niin, että kartoitamme käytäntöjä muuallakin", Repo sanoo.

Repo painottaa, että Irakin tilannetta on tarkasteltu vuosittain muutenkin. Muiden EU-maiden lisäksi tilannekuvan päivitystä on haettu Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston avulla.

"Näemme Irakin tilanteen nyt niin, että olemme kohtalaisen samoilla linjoilla Ruotsin kanssa. Epävirallisissa tietokanavissa informoitiin loppukesästä, että Belgia ja Suomi olisivat maita, joihin irakilaisten kannattaisi tehdä hakemuksia."

Irakista on tullut Suomeen tänä vuonna jo noin 12 000 turvapaikanhakijaa. Repo ei halunnut arvioida, miten tuoreen linjauksen odotetaan vaikuttavan hakijamääriin tai turvapaikkapäätöksiin.

"Minkäänlaista suurta nopeaa joukkojen maastapoistamisia ei kuitenkaan ole odotettavissa."

Maahanmuuttovirasto jäädytti irakilaisten ja somalien turvapaikkahakemuksen 30. syyskuuta. Päivitetyn turvallisuusarvion myötä irakilaisten jättämien hakemusten käsittely käynnistetään nyt uudelleen.

Maahanmuuttovirasto päivittää tällä hetkellä myös Somalian-turvallisuusarviotaan, mutta siitä tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Viime viikolla Suomi päätti hakea hätärahoitusta EU:lta vastaanottokeskusten kustannuksiin. Suomen rahoituksen kokonaistarve on sisäministeriön mukaan 120 miljoonaa euroa, mutta EU:lta siitä voidaan saada vain osa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat