Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakirjat puuttuivat, suomalainen sai liki 100 000 sakot – tällaisissa tapauksissa Tallinnan-lähetystöstä pyydetään apua

Suurlähetystöstä hakee apua noin 150 ihmistä vuosittain

Kotimaa
 
Marko Mumm
Turisteja Tallinnan suositulla Toompean mäellä lokakuussa 2015.
Turisteja Tallinnan suositulla Toompean mäellä lokakuussa 2015. Kuva: Marko Mumm

Harvat suomalaiset joutuvat Virossa niin suuriin vaikeuksiin, että he hakisivat apua Tallinnassa olevilta suomalaisilta viranomaisilta. Iäkkäiden sairauskohtaukset tai kuolemat ovat aikaisempaa yleisempi syy turvautua lähetystön apuun, sanoo konsuli Anneli Nummelin Suomen Tallinnan-suurlähetystöstä.

Suomalaisia on Virossa joka päivä liki 20 000, mutta vain noin 150 ihmistä käy vuosittain hakemassa apua lähetystöstä. Yhteydenottojen määrä on vähenemään päin.

Fakta

Matkailijan muistilista Viroon

 Eurooppalainen Kela-kortti ei kata kuljetusta kotiin, jota matkustaja saattaa tarvita äkillisen sairauskohtauksen tai kuoleman vuoksi. Suomen Tallinnan-suurlähetystön konsuliosasto suosittelee ottamaan matkavakuutuksen.

 Viroon matkustavalla suomalaisella on oltava aina voimassa oleva passi tai kuvallinen henkilökortti, jonka on myöntänyt Suomen poliisi. Viron viranomaisen myöntämä henkilökortti ei ole Suomen kansalaisen matkustusasiakirja, vaikka hän asuisi Virossa.

Avun tarvitsijoiden pieni määrä kertoo suomalaisten matkailutapojen rauhoittumisesta ja rikollisuuden vähenemistä Virossa 2000-luvulla.

Suomen Tallinnan-suurlähetystön konsuliosasto sijaitsee keskellä turistireittiä Vanhassakaupungissa. Asiakkaat otetaan vastaan tiloissa, jotka ovat osin Vanhankaupungin muurin sisällä Pitkä jalka -kadulla. Konsuli Nummelin nostaa pöydälle ruskeat miehen nahkakengät, repun ja kasan tyhjiä lompakoita. Ne ovat Viron poliisin toimittamia löytötavaroita.

Kadonneet tavarat päätyvät tänne useammin kuin matkailijat. Viron poliisi on tuonut lähetystöön tänä vuonna 328 suomalaisten kadottamaa esinettä.

Jopa Tallinnan putkassa käy vuosittain asiakkaina enemmän Suomen kansalaisia kuin suomalaisia avuntarvitsijoita käy suurlähetystön konsuliosastolla. Tallinnan selviämisasemalle on Viron poliisin mukaan viety tämän vuoden aikana 211 suomalaista.

Osa Suomen lähetystöön päätyvistä löytötavaroista on taskuvarkaiden jäljiltä. Se on tavallisin syy joutua rikollisuuden uhriksi.

Suomalaiset ovat tänä vuonna joutuneet 77 kertaa taskuvarkauden uhriksi. Syksyllä tapaukset ovat vähentyneet, sillä Viron poliisi otti kesällä kiinni kymmenen taskuvarkauksista epäiltyä, sanoo rikostutkija Kaido Atspol.

Väkivallan kohteeksi suomalaiset ovat poliisin tilastojen mukaan joutuneet tämän vuoden aikana 21 kertaa. Suomalaisia vastaan on aloitettu väkivallan vuoksi rikostutkinta kymmenen kertaa.

Väkivaltarikollisuus on hyvin harvinaista. Se liittyy usein laivalla riehumiseen, sanoo konsulivirkailija Jani Suominen suurlähetystöstä.

Laivayhtiöllä on oikeus poistaa häiriötä aiheuttanut matkustaja ja laittaa hänet porttikieltoon. Laivasta saattaa joutua ulos aamuyölläkin.

Suomalaiset itse ottavat yhteyttä lähetystöön useimmiten silloin, kun matkustusasiakirja on kadonnut tai vanhentunut.

Eräälle varakkaalle suomalaiselle määrättiin 95 000 euron päiväsakko, kun hän palasi Virosta Suomeen ilman matkustusasiakirjaa. Tapauksen käsittely on kesken oikeudessa.

Uutena ilmiönä Suomen Tallinnan-suurlähetystössä näkyvät iäkkäiden sairaustapaukset ja kuolemat Tallinnassa, Pärnussa, Haapsalussa ja saarilla.

"Matkavakuutus olisi tärkeä ottaa. Eurooppalainen sairausvakuutuskortti kattaa hoidon paikan päällä, muttei kotiinkuljetuksia", muistuttaa konsuli Anneli Nummelin.

Virossa laki määrää omaiset huolehtimaan sairastuneista läheisistään. Suomessa viranomaisen rooli on suurempi, mikä aiheuttaa ristiriitaisia odotuksia.

"Me pyrimme ohjaamaan asian hoidon sukulaisille tai kotikunnalle, jos se on Suomessa", sanoo Suominen.

Tänä syksynä suomalaisten kuoleman syynä ovat olleet myös moottoripyöräonnettomuus ja veneilijän hukkuminen.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat