Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta suri kehitysavun leikkausta

Ulkopolitiikan perusteista puolueet ovat yksimielisiä, säästöistä ja Natosta eri mieltä

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini (ps) tapasi eduskunnassa tiistaina kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok), joka sai edustajilta kehuja työstään Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajana.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) tapasi eduskunnassa tiistaina kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok), joka sai edustajilta kehuja työstään Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajana. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Ulkopolitiikan suurista linjoista ei ollut puolueiden välillä erimielisyyttä eduskunnan ulkopoliittisessa keskustelussa tiistaina.

"Suomen ulkopolitiikkaa on vankistanut pitkäaikainen pyrkimys laajaan poliittiseen yhteisymmärrykseen yli hallituksen ja opposition rajan", sanoi pitkäaikainen valtiomies, entinen puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk).

Artikkeliin liittyvät

Viisas ulkopolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa, useampikin edustaja totesi. Suomen ulkopolitiikan hoitoon eduskunta oli tyytyväinen ja erityisesti presidentti Sauli Niinistön panosta kiiteltiin.

Ulkopolitiikan seuranta tapahtuu jatkossakin parlamentaarisesti, pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi.

Ulkopolitiikan ajankohtaisena asiana korostui pakolaisvirran katkaiseminen Lähi-idästä.

Kun paras lääke tähän on auttaa ihmisiä kriisimaissa, opposition kansanedustajat eivät käsittäneet hallituksen päätöstä leikata kehitysyhteistyörahoja.

"Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat osa tätä auttamistyötä. Nyt niiden työhön kohdistuu jopa 40 prosentin leikkauksia. Kun samaan aikaan leikkausten kanssa lisätään voimakkaasti Finnfundin rahoitusta, ei tilanne ole tasapainossa", Pekka Haavisto (vihr) sanoi.

Hän myös moitti YK:n kautta tapahtuvan avun vähenemistä.

Asia ei ollut helppo niellä hallituksellekaan. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) sanoi, että leikkaukset ovat tässä taloudellisessa tilanteessa välttämättömiä.

"Ensi vuonnakin me käytämme 713 miljoonaa kehitysyhteistyöhön. Jos humanitaarisia tarpeita syntyy, yritämme hakea lisää", hän puolusti. Hän piti tärkeänä, että yksityinen sektori on kehitysyhteistyössä mukana ja puolusti valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfundia, joka rahoittaa yksityisiä hankkeita.

Entinen pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) arvosteli paitsi kehitysyhteistyörahojen, myös kriisinhallintarahojen leikkauksia.

"Oikea kysymys on, olemmeko me kansakuntana kääntämässä selkämme solidaarisuudelle, yhteisvastuulle ja aktiiviselle osallistumiselle rauhan vahvistamiseen, konfliktien ennalta ehkäisylle ja ihmisoikeuksien ensisijaisuudelle?"

Pohjoismaista turvallisuuspoliittista yhteistyötä enemmistö eduskunnasta piti tärkeänä.

"Suomen ja Ruotsin kahdenvälinen yhteistyö ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa on myötätuulessa. Sillä on molempien maiden kansalaisten ja hallitusten vahva tuki", ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) sanoi.

"Moni ajattelee, että Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisten ratkaisujen tulisi kulkea käsi kädessä", hän jatkoi.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) meni pitemmälle. "Suomen ja Ruotsin tulisi yhdessä hakea Nato-jäsenyyttä", hän sanoi.

Rintamalinjat salissa olivat ennallaan, sillä Tuomioja korosti puheessaan sotilaallista liittoutumattomuutta ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi asian vielä selvemmin:

"Suomen oikea ja luonnollinen paikka on jatkossakin Naton ulkopuolella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat