Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa"

Punaisen Ristin kansainvälisen liiton pääsihteeri Elhadj As Sy uskoo, että uusi sotatalvi ajaa yhä uusia pakolaisleireillä asuvia kohti Eurooppaa.

Kotimaa
 
SPR:n kansainvälinen pääsihteeri: ”Talvi ajaa pakolaisleireiltä kohti Eurooppaa”
SPR:n kansainvälinen pääsihteeri: ”Talvi ajaa pakolaisleireiltä kohti Eurooppaa”
Punaisen Ristin kansainvälisen liiton (IFCR) pääsihteerin Elhadj As Syn mukaan tulossa oleva talvi tulee ajamaan yhä uusia ihmisiä liikkeelle Lähi-idän pakolaisleireiltä. As Sy uskoo, että Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2016. toimittaja: Mark Autio, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen, kuva: Reuters

Punaisen Ristin kansainvälisen liiton (IFRC) pääsihteeri Elhadj As Syn mukaan mikään ei viittaa siihen, että Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrä olisi laskussa.

Suomessa vierailleen As Syn mukaan tulossa oleva talvi on karu Lähi-idän telttaleireillä ja voi saada pakolaisia liikkeelle.

Fakta

SPR: Uusia keskuksia tarvitaan joka viikko

 SPR:n mukaan useita uusia yksiköitä pitäisi perustaa joka viikko.

 Akuutein tarve on Keski- ja Länsi-Suomen alueella.

 Vilkkaimpina päivinä Suomeen saapui noin 500 turvapaikanhakijaa.

 Tällä hetkellä tulijoita on päivittäin toistasataa.

 SPR kuitenkin varautuu yhä turvapaikanhakijamäärän nopeaankin kasvuun.

"Tämä on jo kuudes sotatalvi Syyriassa, jossa seitsemän miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa. Jordaniassa on miljoona pakolaista. Neljännes Libanonin asukkaista on pakolaisia. Turkissa ja muilla raja-alueilla on lähes kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä leireillä. Monet varmasti harkitsevat lähtöä."

As Sy uskoo, että jos kriisialueilla eivät olot rauhoitu, niin entistä useammat lähtevät ensi vuoden aikana etsimään parempaa elämää Euroopasta.

"Vuosi sitten Punainen Risti painoi hälytysnappulaa. Kerroimme tulossa olevasta massiivisesta kriisistä. Mitään ei tapahtunut. Mikäli poliittista ratkaisua ei löydy, niin en yllättyisi jos Eurooppaan saapuvien pakolaisten määrä jopa kasvaa ensi vuonna. Olemme jo tänä syksynä joutuneet kasvattamaan arvioitamme, eikä kukaan pysty sanomaan, mitä kevät tuo tullessaan", hän sanoo.

Senegalilaissyntyinen As Sy toimii 189 maan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun pääsihteerinä. Liittoon kerrotaan kuuluvan sata miljoonaa jäsentä, vapaaehtoista ja tukijaa.

As Syn mukaan avustusjärjestöjen työlle on jatkuva tarve. Ne helpottavat kipua ja kärsimystä, mutta eivät kuitenkaan pysty ratkaisemaan varsinaisia ongelmia.

"Maailman johtajien tulee nyt johtaa. Heidän tulee luoda poliittista vakautta ja rauhaa. Vain silloin ihmiset jäävät kotimaihinsa, eivätkä koe pakkoa lähteä."

As Syn mukaan ihmisten liikkuminen on pysyvä olotila, jota ei kannata vastustaa. Sen sijaan liikkumisen helpottaminen parantaisi kaikkien oloja, kun esimerkiksi ihmissalakuljetukselle ei olisi enää markkinoita.

"Ihmiset ovat liikkuneet aina, oli sitten syynä sota tai paremman elämän etsintä. Siinä ei ole mitään uutta, eikä se tule koskaan muuttumaan, sillä se on osa ihmisluontoa. Tärkeää on varmistaa, että lähtöpäätös tehdään ilman pakkoa ja siihen voidaan vaikuttaa."

As Sy kertoo olevansa tietoinen, että useat suomalaiset haluavat rajoittaa tänne saapuvien pakolaisten määrää ja edellyttävät turvapaikanhakemusten hyväksymisessä tiukempaa linjaa.

Hän kuitenkin luottaa siihen, että hiljainen enemmistö on jäänyt "kovinta meteliä pitävien jalkoihin".

"Vastustus on harmillista. Ihmisten pitäisi ymmärtää, että kuka tahansa voi joutua pakolaiseksi. Punainen Risti palkittiin 1960-luvulla Nobelin rauhanpalkinnolla siitä, miten autoimme unkarilaisia pakolaisia. Nyt samoilla alueilla Unkarissa saapujien vastustus on kiivainta. Meidän tulee muistaa historiaa. Kun vaikeimmat ajat koittavat, odotamme saavamme samanlaista apua, mitä meidän odotetaan nyt tarjoavan", As Sy sanoo.

As Syn mukaan Suomi on toistaiseksi hoitanut osansa pakolaiskriisissä hyvin. Hän kuitenkin vetoaa Suomeen lisärahoituksen ja tuen saamiseksi Balkanille.

"Väkilukuunne nähden monet maat voivat ottaa Suomen panoksesta mallia. Olette luoneet saapujille hyvät elinolot. Toivomme teidän edelleen jatkavan hallinnon, järjestöjen ja muiden toimijoiden yhteistyötä avun tarjoamisessa."

As Sy tapasi vierailunsa aikana myös Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita.

"Oli hienoa nähdä pitkään tien päällä olleiden ihmisten hymy. Kuulla miten he sanovat, että 'Suomessa meitä on kohdeltu inhimillisesti'. Juuri siitähän maailmassa on kyse, toisten ihmisten kohtelemisesta kunnioittavasti."

Janne Järvinen HS
Punaisen Ristin pääsihteeri Elhadj As Syn muistuttaa, että kuka tahansa voi joutua pakolaiseksi.
Punaisen Ristin pääsihteeri Elhadj As Syn muistuttaa, että kuka tahansa voi joutua pakolaiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat