Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaisnainen ei halua palata kotimaahansa: ”Ennemmin tapan itseni Suomessa”

Sunnisisarukset pelkäävät Irakiin palauttamistaan kuollakseen

Kotimaa
 
"Ennemmin tapan itseni Suomessa"
"Ennemmin tapan itseni Suomessa"
Irakista paenneet sisarukset pelkäävät kuollakseen palauttamistaan kotimaahan. Toimittaja: Kimmo Oksanen, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Janne Järvinen

Irakilaiset sisarukset Sahar, 29, ja Haneen, 25, pakenivat reilu kuukausi sitten kotikaupungistaan Fallujahista. Bagdadista länteen sijaitseva kaupunki ja sitä ympäröivä Anbarin maakunta on kokonaan Isisin hallinnassa.

Suomesta turvapaikkaa hakevat sunninaiset ovat kauhuissaan mahdollisuudesta, että tulisivat palautetuiksi kotimaahansa.

"Ennemmin tapan itseni Suomessa ja tulen haudatuksi tänne", Haneen sanoo.

Mika Ranta HS
Saharia (vas.) ja Haneenia kuljettanut alus upposi Välimereen. Erilleen joutuneet sisarukset löysivät toisensa Suomessa.
Saharia (vas.) ja Haneenia kuljettanut alus upposi Välimereen. Erilleen joutuneet sisarukset löysivät toisensa Suomessa.

Toimittajaksi opiskellut Haneen sai työpaikan lehdestä. Jo kuukauden jälkeen hän joutui lopettamaan. "Henkeäni uhattiin. Nainen ei saa olla toimittaja Irakissa", hän toteaa.

Pelottavinta kotimaassa on kuitenkin Isisin terrori.

"Isisin sotilaat pakottavat naiset vaimoikseen, käyttävät heitä seksuaalisesti hyväkseen, raiskaavat ja tappavat heidät", Sahar sanoo.

Toisen uhkan sunninainen näkee tulevan shiiajohtoisen hallituksen taholta.

"Jos minut palautetaan Irakiin, minut vangitaan heti lentokentällä, jonka jälkeen minua ei todennäköisesti enää nähdä."

Sisarukset joutuivat eroon toisistaan Välimerellä ihmissalakuljettajan aluksen upottua Turkin ja Kreikan välillä. Italian ja Kreikan kautta Suomeen tulleet naiset löysivät jälleen toisensa sosiaalisen median avulla. Nyt heidät on sijoitettu vastaanottokeskukseen Suomessa.

Naisten kurkkuun menee pala ja silmät kostuvat, kun he kertovat lähdöstään kotoa. Monia nuoria naisia pakeni Fallujahista yhtä aikaa, mutta vielä useampien ei onnistunut lähteä ja joidenkin sunnien matka katkesi shiiavaltaiseen Bagdadiin.

Naiset eivät myöskään uskalla kasvoillaan kritisoida kotimaataan, koska pelkäävät perheensä joutuvan heidän takiaan vaikeuksiin.

Lääkäri- ja sairaanhoitajavanhemmistaan he eivät ole kuulleet kuukauteen.

Haneen kertoo, että hän pelkää niin hallituksen vainon kuin Isisin terrorin takia.

"Molemmilla puolilla on uhkaavia, aseistautuneita ja väkivaltaisia ryhmiä. En voi tuntea oloani turvalliseksi missään Irakissa", hän sanoo.

Tikritin yliopistosta tietojenkäsittelijäksi valmistunut Sahar ei usko parempaan Irakiin.

"Katsokaa, kuinka helposti Isis on vallannut laajoja maa-alueita. Luuletteko Suomessa, että se on lyötävissä nopeasti? Menee vähintään kaksikymmentä vuotta ennen kuin paluu on mahdollinen jos sittenkään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat