Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varo kahta ikävää sudenkuoppaa tv-kaupoilla

HS keräsi vinkit ja keskeisen sanaston uuden television ostajalle

Kotimaa
 
Juha Metso
Kouvolan Voikkaalla asuvan Sami Vainikan mukaan television pitää olla vähintään 50-tuumainen. Hänellä on kotonaan suuri taulutelevisio sekä olohuoneessa että autotallissa. Vainikka tutki uusimpia laitteita Kouvolan Gigantissa.
Kouvolan Voikkaalla asuvan Sami Vainikan mukaan television pitää olla vähintään 50-tuumainen. Hänellä on kotonaan suuri taulutelevisio sekä olohuoneessa että autotallissa. Vainikka tutki uusimpia laitteita Kouvolan Gigantissa. Kuva: Juha Metso

Television ostaja voi tehdä tuotetta valitessaan kaksi virhettä, joiden takia vastaanottimen tekniikka vanhentuu ennen aikojaan. Ensimmäinen liittyy antenniverkon kehitykseen ja koskee suurta osaa kotitalouksista.

Viestintäviraston radioverkkojen erityisasiantuntijan Kari Kankaan mukaan antenniverkkoon ei kannata missään nimessä ostaa televisiota, jossa on vanhanaikainen DVB-T-viritin. Kyseisellä laitteella varustetulla televisiolla ei voi muutaman vuoden päästä vastaanottaa kaikkia tv-lähetyksiä, koska antenniverkon lähetykset alkavat siirtyä vuodesta 2017 alkaen uuteen ja tehokkaampaan T2-teknologiaan.

"Jos on sattunut jo hankkimaan muuten hyvän teräväpiirtovastaanottimen, jossa ei ole T2-viritintä, niin voi hankkia T2-digiboksin", Kangas sanoo.

Kuluttajien onneksi suurimmassa osassa uusista antenniverkkoon suunnitelluista televisioista on DVB-T2-viritin. Kankaan mukaan kaikkein varminta on ostaa tuote, jossa on Antenna Ready HD -merkintä. Se tarkoittaa, että tuote on läpäissyt suomalaisen vastaanotinten testauksen.

Toinen tv:n ostajan sudenkuoppa on marginaalisempi ja koskee ultrateräväpiirtoa tukevia 4K-televisioita. Huipputarkan television ostajan tulee varmistaa, että vastaanottimessa on HDMI 2.0 -liitäntä ja HDCP 2.2 -kopiointisuojaus. Muuten kuvan siirtämisen kanssa voi tulla ongelmia, kun television liittää 4K-ominaisuutta tukevaan Blu-ray-soittimeen tai muuhun lisälaitteeseen.

Ultrateräväpiirtolähetyksiä ei todennäköisesti nähdä Suomessa suurissa määrin moneen vuoteen, joten 4K-television ominaisuuksia tukevaa sisältöä näkee lähinnä netistä ja lisälaitteiden avulla. Antennitalouksiin ultrateräväpiirtolähetyksiä ei ole tällä hetkellä näköpiirissä lainkaan.

Aiemmin ostetun antennitelevision DVB-T2-valmiuden tai 4K-television liitäntä- ja kopiointisuojausasiat voi tarkistaa tuotteen ohjekirjasta tai esimerkiksi verkosta valmistajan kotisivuilta. Lisätietoja voi myös kysyä liikkeestä, josta tuote on ostettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat