Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyysmaksuja uhkaa uusi korotus

Palkansaajien maksu noussee vuonna 2017, jos työttömyys ei laske

Kotimaa
 

Työntekijöiltä ja työnantajilta perittävät työttömyysvakuutusmaksut eivät riitä ensi vuonna työttömyyskorvauksiin, ja vuonna 2017 edessä on todennäköisesti maksujen korotus. Jos työttömyysprosentti pysyy 10,1:ssä, korotuspaine on vuonna 2017 sekä palkansaajille että työnantajille 0,3–0,4 prosenttiyksikköä.

Tämä merkitsisi palkansaajien palkasta käteen jäävän osuuden supistumista maksukorotuksen verran.

Fakta

Ansiosidonnaisen rahoittaja

 Työttömyysvakuutusrahasto on lakiin perustuva laitos, jota hallinnoivat työmarkkinaosapuolet.

 Laitos kerää varansa työnantajilta ja palkansaajilta. Varoilla rahoitetaan työttömyysetuuksia.

 Laitos vastaa osasta ansiosidonnaisen työttömyysturvan, työttömyys- ja koulutuspäivärahojen, työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen ja vuorotteluvapaakorvausten menoista.

Koska maksut eivät riitä, Työttömyysvakuutusrahasto on laskenut, että se ottaa velkaa ensi vuonna yli 400 miljoonaa euroa. Muuten se ei voi hoitaa lakisääteisiä velvollisuuksiaan kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitusta. Rahasto ottaa jo tänä vuonna lähes 900 miljoonaa euroa velkaa korvausten maksuun.

Ensi vuoden 400 miljoonan euron lainanoton jälkeen rahasto ei voi enää ottaa lisälainaa. Sen estää rahastoa koskeva laki. Edessä onkin todennäköisesti maksujen korotus, jos työttömyys ei lähde laskuun.

"Nyt näyttää, että maksujen korotuspaine jää vuoteen 2017. Vuoden 2017 maksuarvio tehdään viimeistään elokuussa 2016", sanoo Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

Yksi vaihtoehto on, että maksua nostettaisiin jo ensi vuonna, mutta Metsämäki ei oikein usko tähän vaihtoehtoon. "Maksu säädetään aina vuodeksi kerrallaan. Maksua on korotettu kesken vuoden tiettävästi vain yhden kerran. Se oli 1990-luvulla."

Metsämäki sanoo, että näillä näkymin rahaston elokuussa tekemä talousarvio ensi vuodelle pitää edelleen. Edellytyksenä on, että työttömyys ei kasva arvioitua enemmän. Talousarviossa työttömyysaste on ennustettu 10,1 prosentiksi. Tämän vuoden budjetti on laskettu niin, että työttömyysaste on keskimäärin 9,5 prosenttia.

Ensi vuonna työnantajat maksavat palkoista keskimäärin 2,85 prosentin suuruista ja palkansaajat 1,15 prosentin suuruista työttömyysvakuutusmaksua.

Edellisen kerran maksujen korotuksista sopivat työmarkkinoiden keskusjärjestöt viime kesäkuussa samalla, kun ne sopivat ensi vuoden palkoista.

Tuolloin sekä työnantajien että palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu nousi 0,50 prosenttiyksikköä.

Korotus on parhaillaan käsiteltävänä eduskunnassa, mutta käytännössä korotuksesta päättävät työmarkkinoiden keskusjärjestöt.

Korotus tuo rahastolle rahaa 750 miljoonaa euroa, mutta se leikkaa palkkoja noin 375 miljoonalla eurolla.

Rahaston vuoden 2017 arvioon vaikuttaa merkittävästi se, paljonko hallitus leikkaa työttömyysturvaa vuodesta 2017 eteenpäin.

Hallituksen on tarkoitus leikata ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta 200 miljoonaa euroa. Metsämäen arvion mukaan Työttömyysvakuutusrahaston osuus tästä säästöstä olisi näillä näkymin yli sata miljoonaa euroa.

Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor´s vahvisti Työttömyysvakuutusrahaston luottoluokituksen erittäin hyväksi eli AA+ -tasoiseksi lokakuussa. Se kuitenkin muutti näkymät negatiiviseksi. Työttömyysvakuutusrahaston luottoluokitus on sama kuin valtion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat