Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yöpakkaset lopettivat kasvukauden kesken

Loppuvuodesta odotetaan lauhaa

Kotimaa
 
Jaakko Alatalo
Yöpakkanen taittoi niskat perunanvarsilta elokuussa 2009.
Yöpakkanen taittoi niskat perunanvarsilta elokuussa 2009. Kuva: Jaakko Alatalo

Kasvukausi loppui Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen varhain. Sen aiheuttivat lokakuun ensimmäisen viikon yöpakkaset, jotka olivat etelässäkin niin vahvoja, että tomaatteja jäätyi kasvihuoneisiin ja viljelykasveja jäi pelloille.

Kevät tuli keskimääräiseen aikaan, mutta viileät säät lykkäsivät kylvöjä ja hidastivat kasvua. Jo juhannuksena kasvukausi oli muutaman viikon myöhässä, eivätkä elo–syyskuun lämpimät säät riittäneet ottamaan sitä kiinni.

"Lämpösummaa alkoi kertyä vasta elokuussa, eikä se ehtinyt pelastaa tilannetta", sanoo palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen ProAgria-keskusten liitosta. Se näkyy esimerkiksi varastovihannesten kuten juuresten koossa.

"Massan kasvu jäi elo–syyskuulle. Varastovihannesten määrät ovat pienempiä", kertoo liiton kehityspäällikkö Terhi Taulavuori.

Kasvukausi päättyi etelässä vain runsaan viikon Pohjois-Lappia myöhemmin, kun tavallisesti niiden väliin mahtuu kokonainen kuukausi, osoittaa Ilmatieteen laitoksen 30-vuotinen seuranta.

Perunaa oli yöpakkasten tullessa vielä nostamatta. Paleltuminen näkyy laadussa, Taulavuori sanoo.

Kaalit kestävät muutaman asteen pakkasen, kun saavat jäätyä ja sulaa hitaasti. Porkkana taas on turvassa maan sisässä, mutta maan pintaan jäävä juurenniska voi paleltua niin, että porkkana ei säilykään kevääseen asti.

Viljat saatiin pääosin puitua, mutta rehuksi menevää ohraa ja kauraa jäi vielä pelloille. Peltonen arvioi, että noin viisi prosenttia peltokasveista jäi pelloille. "Kasvustot olivat niin huonokuntoisia, että korjuukustannukset ylittävät sadon arvon."

Pahimmassa vaarassa olivat öljykasvit, joiden laatua pakkanen heikentää.

Sään odotetaan jatkuvan tavallista lämpimämpänä. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus arvioi viime viikolla, että marraskuun puoliväliin asti Pohjois-Euroopassa on tavallista leudompaa.

Lämmintä on etenkin alueen keski- ja pohjoisosissa.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi arvioi kahden pitkäaikaisennusteen pohjalta, että tavallista lauhempaa säätä on luvassa myös marraskuun loppupuolella ja joulukuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat