Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriön viestintäjohtaja ei päästä toimittajaa tiedotustilaisuuteen

Kotimaa
 

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto eväsi vapaan toimittajan Jari Hanskan pääsyn torstaiseen ministeriön järjestämään, hallintarekisteriä taustoittavaan tiedotustilaisuuteen.

"Valitettavasti ministeriössämme ei ole luottamusta sinua kohtaan. Laitamme materiaalin tulemaan sinulle tilaisuuden päätyttyä", Lehto kirjoitti Hanskalle lähettämässään sähköpostissa, jonka Hanska julkaisi Facebook-sivullaan.

Muun muassa Eduskunta-näytelmien käsikirjoittajana sekä Voima-lehden määräaikaisena päätoimittajana tunnettu Hanska oli lähettänyt pyynnön osallistumisestaan tilaisuutta järjestävälle valtiovarainministeriön virkamiehelle, ei Lehdolle itselleen.

HS tavoitti viestintäjohtaja Lehdon keskiviikkona alkuillasta, mutta hän ei ollut halukas kommentoimaan ratkaisuaan. Tarkoitus oli kysyä Lehdolta, miksi Hanskalle vastattiin sähköpostissa mainitulla tavalla, luottamuksen puutteeseen vedoten ja miksi luottamusta ei löydy.

Lehto päätti puhelun ennen kuin HS ehti kysyä häneltä asiasta. Tämän jälkeen HS ei enää tavoittanut Lehtoa.

Lehdon sähköpostia ihmetellyt Hanska viittaa Facebookissa vuonna 2010 julkaistuun valtionhallinnon viestintäsuositukseen, jossa korostetaan valtionhallinnon ja median yhteistyötä.

"Viestintä on kahdensuuntaista, siis paljon enemmän kuin vain tiedottamista. Median edustajien kanssa toimimme hyvässä yhteistyössä", tuolloisen pääministeri Mari Kiviniemen allekirjoittamassa ohjeistuksessa mainitaan.

Facebook-sivullaan Hanska hämmästelee viestintäjohtajan tarkentaneen luottamuspulan johtuvan siitä, että "Eduskunta I -näytelmässä käytetyt virkamiesten sitaatit oli tarkoitettu Voima-lehteen eikä dokumenttiteatteriesitykseen."

Myöhemmin keskiviikkona Lehto otti yhteyttä HS:n toimitukseen.

"Hän (Hanska) on useamman kerran toiminut vastoin journalistin ohjeiden 17. kohtaa. Näin on tapahtunut Eduskunta-näytelmistä 1:n ja 3:n kohdalla kahden tai kolmen eri virkamiehen kanssa", Lehto perusteli HS:lle.

Journalistin ohjeiden kohdassa 17 sanotaan, että "Haastateltavalla on oikeus saada ennakolta tietää, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään. Hänelle on myös kerrottava, jos haastattelua voidaan käyttää useissa eri välineissä. Haastateltavalle pitää aina kertoa, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan tausta-aineistoksi."

Lehto kertoi, että ei ole törmännyt vastaavaan tilanteeseen aiemmin. Hän sanoi itse päättäneensä, että Hanska ei ole tilaisuuteen tervetullut.

"Olen nyt suunnilleen kymmenen vuotta työskennellyt toimittajien kanssa, eikä tällaista ole koskaan aikaisemmin minun kohdalla tapahtunut."

"Tuleva tilaisuus on taustoittavaa tietoa varten, ja olemme kutsuneet sinne aiheesta kiinnostuneita toimittajia. Hanska on kyllä tervetullut meidän avoimiin tilaisuuksiin."

Lehdon mukaan luottamus on mahdollista palauttaa, mutta vielä hän ei ole reseptiä luottamuksen palautuksen suhteen laatinut. Hän kertoi HS:lle vielä sähköpostin välityksellä twiitanneensa, että Hanska on tervetullut meille keskustelemaan asiasta. Voimme yhdessä miettiä luottamuksen palauttamista puolin ja toisin.

Eduskunta 3 -näytelmän väliajalta tavoitettua Hanskaa tilanne naurattaa.

"Tämähän on aivan absurdi tilanne!"

Hanskan mukaan hän on aina kertonut haastateltaville, mihin tarkoitukseen heitä haastatellaan. Näytelmässä on käytetty hänen tekemäänsä Voima-lehden haastattelua, mutta Hanskan mukaan näytelmässä siteerataan myös paljon muitakin lehtiä.

"Minulla on toimittajana ihan puhdas rekordi. Kertaakaan ei ole kanneltu Julkisen sanan neuvostoon", Hanska vakuuttaa.

Hänen mukaansa ministeriön syytökset journalistin ohjeiden rikkomisesta on löysä heitto.

"Ja miksi kenenkään toimittajan pitäisi ansaita ministeriön luottamus? Eihän sellaista tarvitse tehdä. Valtiovarainministerikö se on, joka vahtii journalistien ohjeiden noudatusta", Hanska hämmästelee.

Kysymykseen, aikooko hän yrittää päästä torstaiseen tilaisuuteen kuitenkin sisälle, Hanska empii vastaustaan.

"En tiedä. Antaa olla. No, ehkä käyn kysymässä, pääsenkö sisään", hän miettii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat