Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTV:lle uutisvinkkejä kaupitellut krp:n mies ei myynyt tietoja muille

Kotimaa
 

Syyttäjä on päättänyt lopettaa tutkinnan keskusrikospoliisin (krp) työntekijästä, joka vuosi sitten yritti kaupitella MTV:n uutisille salaisia tietoja poliisin operaatioista.

Poliisimies teki itsemurhan sen jälkeen, kun MTV oli kertonut tietojen kaupittelusta. Tutkinnassa ei tullut ilmi, että epäilty olisi yrittänyt myydä tietoja muille tiedotusvälineille.

MTV:n uutisten toimittaja sai vuosi sitten sähköpostia henkilöltä, joka kertoi olevansa "syvällä vakavan rikollisuuden pelikentässä" työskentelevä virkamies. Hän kertoi vireillä olevasta terrorismitutkinnasta. Vinkki piti paikkansa.

Myöhemmissä viesteissä mies ilmoitti, että jatkossa vinkit maksavat. Pääuutislähetykseen edenneen uutisvinkin hinta olisi 500 euroa, nettiuutiseksi päätyneen 250 euroa.

MTV ei lähtenyt mukaan maksulliseen tietojenvaihtoon, vaan paljasti tietojen kaupittelun. MTV ei tiennyt, kuka lähde oli.

Poliisihallitus teki tietojen kaupittelusta tutkintapyynnön. Silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ei ollut täysin vakuuttunut siitä, että kaupittelija olisi poliisimies. Paatero myös kertoi, että tieto terrorismitutkinnasta oli noin sadalla poliisilla useissa eri poliisiyksiköissä.

MTV:n paljastuksen jälkeisenä päivänä krp:ssä työskennellyt, kokenut poliisimies löytyi kuolleena. Itsemurhan takia miestä alettiin epäillä vuotajaksi, ja miehen viestintävälineiden tutkimuksen jälkeen epäily varmistui.

Esitutkinta jatkui muun muassa sen selvittämiseksi, oliko mies ollut yhteydessä muihin tiedotusvälineisiin. Asiaa tutkittiin törkeänä lahjuksen ottamisena ja virkasalaisuuden rikkomisena.

Yhdysvaltoihin tehtiin oikeusapupyyntö, jossa pyydettiin tietoja miehen perustamasta gmail-sähköpostista. Nyt tiedot on saatu.

Sähköpostitili luotiin miehen hallitsemasta ip-osoitteesta juuri ennen kuin hän otti yhteyttä MTV:n toimittajaan. Sähköpostitililtä löytyi ainoastaan tähän liittyvää kirjeenvaihtoa.

Tutkinnanjohtajan, kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkisen mukaan tutkinnassa ei saatu viitteitä siitä, että mies olisi lähettänyt tai edes pyrkinyt lähettämään salaisia tietoja muille tiedotusvälineille.

"Ei ole myöskään tullut ilmi mitään sellaista mikä viittaisi siihen, että rikoksesta epäillyllä henkilöllä olisi ollut tekijäkumppani tai avunantaja tutkinnan kohteena olleessa tapahtumasarjassa", Mäkinen toteaa.

Miehen kuoleman vuoksi asian tutkinta lopetetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat