Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätteiden kierrätys on yleistynyt odotettua hitaammin – "Tilanne vaikeutumassa koko maassa"

Jätteiden kierrätys on yleistynyt odotettua hitaammin. Noin 15 000 jätepaalin vuori odottaa polttoa Oulun Ruskon käsittelykeskuksessa.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Jätepaalit odottavat polttovuoroa Ruskon jätekeskuksessa.
Jätepaalit odottavat polttovuoroa Ruskon jätekeskuksessa. Kuva: Pekka Fali

Jätteenpolttolaitokset ovat ruuhkautuneet. Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen pihalla Oulussa odottaa vuori kotitalousjätteitä, joita ei vielä ole ehditty polttaa. Kaikkiaan vuoressa on 15 000 paalia, ja yhdessä paalissa 700 kiloa kotitalousjätettä.

Vuori ei muodostu kierrätettävästä materiaalista, vaikka oululaiset ovat saaneet sellaisen käsityksen saada.

"Kierrätyspisteisiin viedyt jätteet eivät päädy jätteenpolttolaitokselle. En tiedä, mistä virheellinen käsitys on peräisin. Ensi vuoden alusta myös pakkausmuovit kierrätetään", sanoo Oulun Jätehuollon toimitusjohtaja Markku Illikainen.

Lokit ja varislinnut nokkivat paalien muovikalvoon reikiä Ruskon kasalla. Vesi pääsee reistä sisälle, mikä heikentää jätteiden lämpöarvoa paalissa.

Jätteenkuljetusautojen tuomat kiinteistöjen jätteet on Illikaisen mukaan paalattu muovin sisälle odottamaan polttoa, koska Oulun Energian jätteenpolttolaitos ei tällä hetkellä selviä kaikista Pohjois-Suomen jätteistä.

Ruskon paalivuoren polttaminen kestää kuukauden, vaikka jäteautot eivät toisi jätteenpolttolaitokselle ainuttakaan kuormaa. Yleensä kuormat kipataan suoraan Kemiran alueella sijaitsevan jätteenpolttolaitoksen kitaan.

Tilanne pahenee marraskuun alussa, jolloin Ouluun ryhdytään rahtaamaan kaikki Rovaniemen seudun jätteet. Ylä-Lapin kunnallinen jäteyhtymä Lapeco ei saanut Suomen ympäristökeskukselta lupaa rahdata jätteitä Pohjois-Ruotsiin Bodenin jätteenpolttolaitokselle.

Syke valvoo sitä, että jätteitä riittää kotimaisille polttolaitoksille. Jätteiden vientilupia Tallinnan jätteenpolttolaitokseen on myönnetty.

Paaliongelman syynä ovat jätteenpolttolaitoksen odotettua pitemmät huoltokatkot. Jätepaaleja ei kannata säilyttää liian pitkää, sillä yli kolme vuotta vanhasta jätepaalista pitää maksaa jäteveroa 70 euroa tonnilta ensi vuoden alusta.

"Jätteitä on jouduttu varastoimaan muuallakin, koska polttokapasiteetti ei riitä. Esimerkiksi Vaasassa sijaitseva Westenergyn jätteenpolttolaitos ei pystynyt ottamaan Oulun jätepaaleja vastaan, koska sielläkin on jouduttu varastoimaan polttoon meneviä jätteitä", Illikainen sanoo.

"Tilanne vaikeutuu koko maassa ensi vuoden alussa, jolloin kaikki yli kymmenen prosenttia orgaanista ainetta sisältävät jätteet on vietävä jätteenpolttolaitokselle. Jätettä ei saa viedä kaatopaikalle", kertoo Oulun Energian polttoainejohtaja Heikki Karppimaa.

Jätteenpolttolaitosten kapasiteetti on Illikaisen mukaan liian pieni. Vaikka kierrätysmäärät ovat kasvussa, kierrätys ei ole silti yleistynyt niin nopeasti kuin on odotettu.

Suomessa on viisi jätteenpolttolaitosta: Vantaalla, Riihimäellä, Kotkassa, Vaasassa ja Oulussa. Uusin Tampereen laitos on koekäyttövaiheessa. Seuraava on suunnitteilla Leppävirralle. Turun jätteenpolttolaitoksen rakentaminen on kilpistynyt lupakiistoihin.

"Suomessa on selvästi vähemmän jätteenpolttokapasiteettia kuin Ruotsissa, jonne myös tuodaan poltettavaa jätettä. Energialaitoksille jätteiden poltto on kannattavaa", kertoo jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo.

Suomessa jätteenpolttolaitosten kapasiteetti on noin 1,4 miljoonaa tonnia vuodessa, Ruotsissa viisinkertainen.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat