Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio: Köyhien määrä vain kasvaa

Oppositiosta myös Rkp tyrmäsi eläkeläisten asumistuen leikkauksen

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) osallistui väittelyyn eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) osallistui väittelyyn eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Kaikki viisi oppositiopuoluetta tyrmäsivät eläkkeensaajien asumistuen muuttamisen yleiseksi asumistueksi, kun eduskunta keskusteli keskiviikkona kiihkeästi eläkeläisten asemasta tehdystä välikysymyksestä.

"Vaadimme hallitusta perumaan päätöksensä", sanoi asumistukiuudistuksesta Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Rkp ei ole mukana välikysymyksen allekirjoittajien joukossa, koska ei ehtinyt siihen mukaan.

Rkp ei ilmoittanut kannattavansa hallitukselle esitettyä epäluottamuslausetta.

Henriksson paheksui kuitenkin voimakkaasti sitä, että hallituksen päätökset tulevat lisäämään köyhyysrajan alapuolella olevien ihmisten määrää.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto esitteli eduskunnan tietopalvelun laskelmia, jotka ovat hänestä hyytävää luettavaa.

"Hallitus työntää kymmeniätuhansia pienituloisia köyhyysrajan alapuolelle", hän sanoi.

Asumistuen leikkaukset ja eläkkeiden indeksijäädytykset pudottavat laskelman mukaan 27 000 vanhusta köyhyysrajan alapuolelle. Laskelmassa ovat mukana vain 65 vuotta täyttäneet eläkkeensaajat.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) puolusti jo rutiinilla hallituksen toimia ja muistutti edellisen hallituksen vain kasvattaneen velanottoa.

"Emme voi jatkaa loputonta velkakierrettä ja jättää taakkaa seuraavien sukupolvien maksettavaksi."

Mäntylä vakuutti, että ministeriössä on tehty tarkkoja vaikutusarvioita myös eläkeläisiin kohdistuneista toimista, mutta sanoi ottavansa mielellään opposition laskelmat vertailtavaksi.

"Eikö se ole nimenomaan vastuullisuutta, että vertaamme erilaisia tuloksia, että missä niissä on yhdenmukaisuutta ja missä on poikkeamia", Mäntylä tivasi oppositiolta, joka valitti hallituksen taas kerran jättäneen kunnolliset selvitykset tekemättä.

Keskustan Sirkka-Liisa Anttilan mukaan on tärkeää seurata tarkkaan päätösten vaikutuksia. Hän sanoi keskustalaistenkin saaneen eniten yhteydenottoja eläkeläisten asumistuesta.

Kaj Turusen (ps) mielestä oppositiossa liioitellaan, kun annetaan ymmärtää, että asumistuki lakkautetaan kokonaan.

"Ketään ei jätetä oman onnensa nojaan", hän vakuutti.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen opasti Turusta, että hallituksen esityksen mukaan eläkkeensaajien asumistuki nimenomaan lakkautetaan ja muutetaan yleiseksi asumistueksi.

Liki 100 000 eläkeläistä menettää uudistuksen takia 60 euroa kuussa, mikä on hallituksen esittämä katto asumistuen pienenemiselle.

Sdp:n Kristiina Salonen huomautti, että eläkkeensaajan asumistuki on henkilökohtainen ja yleinen asumistuki perhekohtainen. "Siellä on perheitä, jotka menettävät 120 euroa."

Turusen mielestä opposition olisi pitänyt myös mainita, että eläkeläisistä 30 prosentilla asumistuki nousee uudistuksen myötä.

Monet opposition edustajat päivittelivät hallituksen esittämää autoveroalennusta. Sillä rahalla olisi heidän mielestään pystytty paikkaamaan köyhien eläkeläisten tilannetta.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat