Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjät uskovat paikallisen sopimisen lisäävän työpaikkoja

99 prosenttia yrityksistä ilmoitti kyselyssä, että heillä on hyvä henki

Kotimaa
 

Paikallisen sopimisen lisääminen lainsäädännöllä lisäisi työpaikkoja ja parantaisi pitkän ajan kuluessa työntekijöiden kokonaisansioita, uskovat suomalaiset yrittäjät etujärjestönsä teettämässä kyselyssä.

Suomen Yrittäjät kysyi jäsenyrityksiltään, haluaisivatko ne sopia työehdoista nykyistä enemmän yritystasolla ja miten se vaikuttaisi yritysten arkeen.

Kyselyn mukaan 91 prosenttia vastaajista haluaisi sopia asioista henkilöstön kanssa työehtosopimuksesta poiketen.

Suomen Yrittäjien mukaan valmiudet sopimiseen ovat erinomaiset, sillä 99 prosenttia vastaajista ilmoitti, että heidän yrityksessään on hyvä henki yrittäjän ja työntekijöiden välillä.

"Paikallisen sopimisen lisäämisellä tavoitellaan yrityksen kasvua, työllistämisen helppoutta, parempaa mahdollisuutta järjestellä työaikoja nykyistä joustavammin ja parempaa kilpailukykyä", sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Kyselyssä paikallisella sopimisella tarkoitettiin mahdollisuutta poiketa työehtosopimuksen määräyksistä yrittäjän ja henkilöstön yhteisellä sopimuksella. Toisin sanoen paikallinen sopiminen edellyttäisi, että yrittäjä ja henkilöstö olisivat samaa mieltä poikkeamistarpeesta ja sen toteuttamisesta.

Työehtosopimuksesta poiketen paikallisesti voitaisiin sopia nykyistä joustavimmista työajoista, erilaisten lisien yhdistämisestä kokonaispalkkaan, yrityskohtaisista palkankorotuksista ja lomarahoista.

Lähes 80 prosenttia vastaajista kertoi, että paikallisen sopimisen lisääminen lisäisi pitkän ajan kuluessa työpaikkoja. Lisäksi vältettäisiin suunniteltuja lomautuksia tai irtisanomisia.

Yli puolet vastaajista arvioi, että paikallisen sopimisen lisääminen ei lähiaikoina vaikuttaisi työntekijöiden ansioihin.

Yli 40 prosenttia vastaajista ilmoitti, että paikallisen sopimisen lisääminen kasvattaisi pitkän ajan kuluessa työntekijöiden kokonaisansioita.

Vain 15 prosenttia vastaajista uskoi ansiotason laskevan nykyisestä.

"Paikallisen sopimisen lisääminen auttaisi erityisesti pieniä yrityksiä säilyttämään ja luomaan työpaikkoja, kun erityisesti työajoista ja myös joustavammista palkkausjärjestelyistä voitaisiin sopia", Makkula sanoo.

Kyselyyn vastasi 751 Suomen Yrittäjien jäsenyritystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat