Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryanair lopetti lennot Lappeenrannasta

Lentojen loppuminen vie Etelä-Karjalasta miljoonien eurojen matkailutulot. Reittien vähentäminen kirpaisee myös Tampereella.

Kotimaa
 
Ryanairin kone lähti Lappeenrannan kentältä viimeisen kerran
Ryanairin kone lähti Lappeenrannan kentältä viimeisen kerran
Mikkeliläiset Anne, Ekku ja Matti Korhola nousivat Ryanairin koneeseen Lappeenrannassa ensimmäisen ja viimeisen kerran. Bergamon kentälle suuntaavassa koneessa oli tilaa enemmän kuin yleensä, koska yhtiö ei lennä paluuyhteyttä Lappeenrantaan. Matkustajat joutuivat järjestämään paluun toisia reittejä pitkin. Kenttähenkilökunnan mukaan matkustajia lähti lennolle hieman yli 100, kun koneen kapasiteetti on noin 180 ihmistä. Valtaosa lennolle lähtijöistä oli venäläisiä. Toimittaja: Aapo Mentula. Kuvaus: Juha Metso. Editointi: Esa Syväkuru.

Lentoyhtiö Ryanairin kone nousi viimeisen kerran Lappeenrannan taivaalle keskiviikkona kello 11.25. Milanoon lähtenyt kone päätti reittivälin kesäkauden, eikä Ryanair aio jatkaa liikennöintiä Etelä-Karjalassa.

Viimeiselle Italian-lennolle lähtenyt mikkeliläinen Anne Korhola valitteli kulkuyhteyksien huonontumista hetki ennen koneeseen astumista.

"Harmittaa oikeasti, ettei enää ole tällaista lähipalvelua. Tänne oli helppo tulla."

Myös Pietarista matkaan lähtenyt Vasili Grishunin oli pettynyt tilanteeseen.

"Erittäin huono homma. Olen kerran aiemmin lentänyt Lappeenrannasta Düsseldorfiin, ja kaikki sujui hyvin. Nyt joudumme vaimoni kanssa palaamaan Italiasta suoralla lennolla Pietariin."

Ryanair vähentää tuntuvasti myös toisen Suomen-kenttänsä Tampere–Pirkkalan lentoja. Yhtiö keskeyttää talvikauden ajaksi kaikki lennot ja jatkaa maalis–huhtikuussa ainoastaan Bremenin- ja Budapestin-yhteyksiä. Vielä viime kesänä kohdekaupunkeja oli seitsemän.

Huippuvuonna 2011 Suomesta lähti yhteensä yli 2 000 Ryanairin lentoa. Lappeenrannasta lennettiin kolmeen kohteeseen ja Tampereelta 13:een. Yhtiö aloitti vuonna 2012 lennot myös Turkuun mutta lopetti ne muutaman kuukauden jälkeen.

Ryanair on perustellut Suomen lentojen vähentämistä matkustajamäärien vähentymisellä sekä Suomen huonolla sijainnilla verrattuna keskeisempiin Euroopan kaupunkeihin.

Keskiviikkona yhtiö kertoi HS:lle viestintäyrityksensä välityksellä, että Suomen toimintojen vähennykset johtuvat liian suurista kenttämaksuista.

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan mukaan lentojen loppuminen on kaupungille ja koko seutukunnalle kova isku. Kaupungin teettämien laskelmien mukaan pelkästään tänä vuonna lentomatkustajat ovat tuoneet seudulle matkailutuloja yli 2,5 miljoonaa euroa.

"Lakkautukset ovat varmaan osaltaan seurausta ruplan kurssin heikentymisestä ja venäläisten matkustajien määrän vähentymisestä. Lennoilla venäläisten matkustajien osuus on ollut noin 75 prosenttia", Jarva sanoo.

Tampereella lentomatkailutuloja ei ole kartoitettu yhtä tarkasti, kertoo lentoliikenteen kehityksestä vastaava johtaja Marja Aalto Tampereen seudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredeasta. "Tässä vaiheessa olemme iloisia siitäkin, että edes kaksi yhteyttä säilyy", Aalto sanoo.

Lappeenranta ja Tampere ovat vuosien varrella tukeneet Ryanairia maksamalla yhtiölle markkinointirahaa näkyvyydestä ja myynnin edistämisestä.

Kimmo Jarvan mukaan kaupunki on varannut vuosibudjetissaan lentoliikenteen markkinointiin 500 000 euroa. Aallon mukaan Tampereen seudulla summa on ollut enintään 150 000 euroa vuodessa.

Lappeenrannassa koko lentokentän tulevaisuus on nyt uhattuna. Kaupunki ja Etelä-Karjalan maakuntaliitto neuvottelevat Finavian ja liikenneministeriön kanssa kentän ostamisesta.

Aapo Mentula HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat