Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuuspalojen sammutus simulaattorilla haltuun

Pelastusopiston uutuudessa voi opetella, miten sammutetaan kauppakeskus

Kotimaa
 
Monipalosimulaattorilla harjoitellaan teollisuuspalojen sammutusta
Monipalosimulaattorilla harjoitellaan teollisuuspalojen sammutusta
Pelastusopiston harjoitusalueella Kuopiossa voi nyt entistä tehokkaammin harjoitella palojen sammuttamista suurissa tiloissa kuten teollisuushalleissa, parkkihalleissa tai kauppakeskuksissa. Se onnistuu uudella konteista rakennetulla monipalosimuulaattorilla. Pelastajaopiskelijat pääsivät testaamaan uutta simulaattoria. Toimittaja Minna Pölkki. Kuvaaja: Pentti Vänskä. Editointi: Esa Syväkuru

Sankka musta savu lähtee nousemaan konteista rakennetusta tilasta. Pelastusopiskelijat ryhtyvät töihin.

Pelastusopiston harjoitusalueella Kuopiossa harjoitellaan teollisuuspalon sammutusta.

Ruosteinen konttirakennelma on uudenlainen monipalosimulaattori. Sen avulla voidaan yhä paremmin simuloida palotilanteita suurissa tiloissa kuten kauppakeskuksissa, teollisuus- ja parkkihalleissa.

Pelastusopisto kouluttaa pelastustoimen ja hätäkeskusten ammattilaisia. Sen lisäksi vain Helsingin pelastuslaitos kouluttaa omassa pelastuskoulussaan palomiehiä ja sairaankuljettajia omiin tarpeisiinsa.

Pelastusopiston aiempi vastaava palosimulaattori käytettiin loppuun. Nyt käyttöön otetussa kokonaisuudessa harjoitusmahdollisuudet ja -tekniikka ovat yhä paremmat. "Se on muunneltavissa erilaisiin harjoitustilanteisiin", sanoo Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen.

Simulaattori on jaettu savuiseen ja puhtaaseen puoleen. Puhtaalla puolella voidaan harjoitella sääsuojassa esimerkiksi liikenneonnettomuuksien pelastustöitä. Uutta on ontelopalosimulaattorikin, jolla harjoitellaan palon sammuttamista ontelolaattarakenteista. Ne ovat yleisiä esimerkiksi teollisuushalleissa.

"Järeämmät kohteet ovat haastavia sammutettavia. Palo saattaa kulkea ontelorakenteen sisällä pitkiäkin matkoja", kertoo pelastustoimen yliopettaja Vesa Siivonen Pelastusopistosta.

Monipalosimulaattorissa uutta on myös putki, jossa voi harjoitella vaativaa, pitkän matkan savusukellusta. Niitä taitoja tarvitaan maanalaisissa verkostoissa, kuten metrotunnelissa roihuavan palon sammuttamisessa.

Pelastusopiston 40 hehtaarin harjoitusalue on harvinainen koko Euroopassa. Monipuolisia harjoitusmahdollisuuksia hyödynnetään muutenkin kuin vain Pelastusopiston koulutuksessa. "Onnettomuustutkintakeskus voi hyödyntää uutta monipalosimulaattoria onnettomuuksien tutkinnassaan. Siellä voidaan tehdä myös erilaisia koepolttoja ja materiaalien testauksia", Parviainen kertoo.

Helsingin pelastuslaitoksen opiskelijat käyvät Kuopion harjoitusalueella harjoittelemassa. Siellä pidetään myös pelastuslaitosten ja teollisuuspalokuntien täydennyskoulutuksia.

"Teollisuuspalokunnat, joiden teollisuusrakennuksissa on tämän tyyppisiä riskikohteita voivat tulla tänne harjoittelemaan sammutustöitä. Sellaista toimintaa on ollutkin, mutta toivottavasti nyt yhä kasvavassa määrin", Siivonen sanoo.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Pentti Vänskä
Konteista rakennettu palosimulaattori antaa mahdollisuuden harjoitella muun muassa teollisuuspalojen sammutusta. Sammutustyössä Pelastusopistosta joulukuussa valmistuvia pelastajaopiskelijoita.
Konteista rakennettu palosimulaattori antaa mahdollisuuden harjoitella muun muassa teollisuuspalojen sammutusta. Sammutustyössä Pelastusopistosta joulukuussa valmistuvia pelastajaopiskelijoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat