Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

JSN: HS:n virolaisäänestys ei rikkonut journalistin ohjeita

Neuvoston mielestä pakinanomaisessa tekstissä voi esittää myös ironisia luonnehdintoja

Kotimaa
 

Helsingin Sanomien julkaisema äänestys virolaisten parhaista pilkkanimistä ei ollut hyvän journalistisen tavan vastainen, katsoo asian ratkaissut Julkisen Sanan Neuvosto.

JSN katsoo vapauttavassa päätöksessään, että pakinanomaisessa tekstissä voi esittää myös ironisia luonnehdintoja.

JSN:n ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä äänin 6–4.

HS poisti julkaistun jutun verkosta ja keskeytti äänestyksen, mikä neuvoston mielestä lievensi vahinkoa. Lehti julkaisi asiassa myös vastaavan päätoimittajan anteeksipyynnön.

HS:n Kuukausiliite pyysi keväällä lukijoiltaan ehdotuksia siitä, miten virolaisia tulisi kutsua. Osa ehdotuksista julkaistiin huhtikuun alussa Kuukausiliitteessä ja HS.fi:ssä. Tarkoituksena oli, että lukijat äänestäisivät osuvimman pilkkanimen.

HS sai äänestyksestä tuoreeltaan runsaasti palautetta, minkä vuoksi äänestys lopetettiin alkuunsa. JSN sai silti jutun takia kaikkiaan kolmetoista kantelua.

Kantelijoiden mielestä pilkkanimet olivan muun muassa asiaankuulumattomia viittauksia virolaisten etniseen alkuperään.

Lehden mukaan äänestys oli leikkimielinen, mutta osa nimiehdotuksista edusti selkeästi huonoa makua. Niiden julkaisu oli vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan virhearvio toimitukselta.

JSN katsoi niin ikään, että toimituksen harkinta petti. Neuvosto perusti kuitenkin ratkaisunsa Journalistin ohjeisiin – ei hyvään tai huonoon makuun. Tällä pe-rusteella HS ei rikkonut journalistin ohjeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat