Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoitoryhmien kokoa kasvatetaan

Hallitus päätti myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta

Kotimaa
 

Hallitus päätti torstaina varhaiskasvatusta koskevista uudistuksista eli ryhmäkokojen kasvattamisesta ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Ryhmäkoon kasvattamiseen riittää valtioneuvoston asetuspäätös, mutta oikeuden rajaaminen vaatii lainmuutoksen eli eduskunnan päätöksen.

Asetuksella muutetaan päiväkodeissa kolme vuotta täyttäneiden lasten ja hoito- ja kasvatustehtävissä olevien henkilöiden välistä mitoitusta.

Nykyisen seitsemän lapsen sijasta päiväkodissa tulee olla yksi hoito- ja kasvatustehtävissä oleva henkilö kahdeksaa lasta kohden. Ryhmän koko kasvaa 21:stä 24:een, koska siinä tulee olla kolme aikuista.

Käytännössä ryhmät voivat olla suurempiakin, kun mukana on yhä enemmän osa-aikaisia lapsia, joita voi olla kasvattajaa kohti 13.

Alle kolmivuotiaiden ryhmissä pitäisi yhä olla yksi aikuinen neljää lasta kohti, kuten nytkin.

Varhaiskasvatuslakia taas muutetaan niin, että jokaisella lapsella on vastedes oikeus saada varhaiskasvatusta enää 20 tuntia viikossa, kun nyt kaikilla on oikeus kokopäiväiseen hoitoon.

Vastakin varhaiskasvatusta on järjestettävä kokopäiväisesti, jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti tai opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä päätoimisesti.

Vastaavissa tilanteissa lapsella on oikeus esiopetuksen lisäksi järjestettävään osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen.

Lapsella on lisäksi oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Esityksen mukaan varhaiskasvatus on järjestettävä nykyisen laajuisena myös, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat