Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärintodistuksen tulee olla ilmainen

Todistuksen laskutuksesta on tullut tapa, josta Avi haluaa eroon

Kotimaa
 

Aluehallintovirasto muistuttaa terveyskeskuksia vanhasta totuudesta, jonka mukaan terveyskeskus ei voi laskuttaa asiakasta sairauden hoitoon liittyvästä lääkärintodistuksesta.

Sairauden hoitoon liittyvän lääkärintodistuksen pitää olla maksuton.

Fakta

Avin kannanotto

 Avin kannanotto koskee tilanteita, joissa haetaan sairaudenhoitoon liittyviä lääkärintodistuksia. Lääkärintodistuksen voi tarvita myös muuhun tarkoitukseen, kuten ajokorttiin.

 Se suosittaa epäselvissä tapauksissa perusoikeusmyönteistä tapaa asiakkaan edun mukaisesti siten, että lääkärintodistus tai -lausunto olisi pääsääntöisesti maksuton.

Asia tuli avin tietoon tapauksessa, jossa Parkanon terveyskeskus peri asiakkailtaan maksun niin sanotusta B-lausunnosta.

B-lausuntoa tarvitaan Kelan erityiskorvauksen hakemiseksi pitkäaikaissairauden lääkehoidon kustannuksiin, Kelan kuntoutukseen haettaessa ja kun pitää osoittaa pitkäaikaisen sairasloman tarve.

Parkano ei kuitenkaan ole ollut ainoa laskuttaja.

"Niitä on tiedossa yllin kyllin ympäri maan", sanoo aluehallintoylilääkäri Seppo Miilunpalo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

"Aika monet kunnat vielä ilmoittavat suoraan, että maksu on 39 euroa, kun todistus kirjoitetaan esimerkiksi sairasloman tai kuntoutuksen takia", Miilunpalo kertoo.

Näin siis siitä huolimatta, että asiasta on jo olemassa kannanottoja jo ainakin hallinto-oikeudesta ja eduskunnan oikeusasiamieheltä, Miilunpalo toteaa.

On myös Kuntaliiton ohjeistus asiaan, mutta kaikkialla viesti ei ole mennyt läpi.

"Tästä on päässyt muodostumaan maan tapa. Sitä pidetään niin itsestään selvänä, ettei sitä huomata enää", Miilunpalo sanoo.

"Maksuasetuksessa on mainittu selvästi, ettei todistuksesta ja lausunnoista, jotka liittyvät sairauden hoitoon, saa periä terveyskeskuksissa maksua."

Nyt avin muistutuksesta on tiedotettu terveyskeskuksia.

"Kyllä minulla on käsitys, että kohtapuoliin koko maassa noudatetaan tätä käytäntöä. Sitä olisi pitänyt noudattaa jo pitkän aikaa", Miilunpalo sanoo.

Aluehallintoviraston mukaan asiakasmaksulakia ja -asetusta ei voi tulkita niin, ettei vaikean ja pitkäaikaisen sairauden lääkehoidon kustannusten korvauksiin tarvittava ja Kelan vaatima lääkärintodistus liittyisi hoitoon.

Muiden kuin mainittujen lääkärintodistusten maksuttomuuteen avi ei ota päätöksellään kantaa.

Virasto pyysi kantaa myös sosiaali- ja terveysministeriöltä, mutta se jätti kannanoton tekemisen aville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat