Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikunnasta apu syöpäpotilaiden sydäntautiriskiin

Tutkimus: Valtaosa leukemialapsista paranee, mutta ennenaikaisen kuoleman vaara on suuri

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Suosituksen mukaan pieni lapsi tarvitsee päivittäin kaksi tuntia liikuntaa.
Suosituksen mukaan pieni lapsi tarvitsee päivittäin kaksi tuntia liikuntaa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Liikunta voi vähentää lapsena saatujen rankkojen syöpähoitojen aiheuttamaa sydäntautiriskiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan liian vähäinen liikunta ja huono kunto ovat kuitenkin tavallisia nuorilla ja nuorilla aikuisilla, jotka ovat sairastaneet lapsena leukemian.

Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten klinikalla työskentelevä lääketieteen lisensiaatti Liisa Järvelä havaitsi väitöstutkimuksessaan, että liikunnan lisääminen paransi syöpähoidoista toipuneiden kuntoa, insuliiniherkkyyttä sekä verisuonia verhoavan endoteelin ja sydämen toimintaa.

Järvelän mukaan liikunnallisen elämäntavan tukemiseen tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota leukemian sairastaneilla lapsilla ja nuorilla, jotta he voivat syövästä parannuttuaan elää mahdollisimman terveen aikuisuuden.

"Tähän pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Tehokkaat leukemiahoidot kestävät lapsilla 2,5 vuotta. Kun lapsi on näin kauan kiinni rankoissa syöpähoidoissa, hän ei opi ottamaan liikuntaa osaksi elämää", Järvelä sanoo.

Lasten yleisin syöpä on akuutti lymfoblastileukemia, jonka aiemmin lähes nollassa ollut ennuste on muutamassa vuosikymmenessä noussut merkittävästi. Nykyisin valtaosa sairastuneista paranee.

Parantuneella ennusteella on kuitenkin hintansa, Järvelä kertoo. Lapsuuden syöpähoidoilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia moniin elinjärjestelmiin, ja kasvuiässä syövän sairastaneilla on suurentunut riski sairastua etenkin sydän- ja verisuonisairauksiin.

Ennenaikaisen kuoleman vaara on suuri.

Järvelän mukaan lapsuudessa saatu rankka syöpähoito voi johtaa aineenvaihdunnallisiin muutoksiin aikuisena ja yhdessä elämäntapojen kanssa vaikuttaa myöhempään sairastumisriskiin.

Tutkimusten perusteella riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on sisaruksiin verrattuna moninkertainen. Ennenaikainen kuolleisuus on arviolta 4–5-kertainen sisaruksiin verrattuna.

Järvelä tutki sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ja fyysistä suorituskykyä 16–30-vuotiailla akuutin lymfoblastileukemian lapsena sairastaneilla. Tuloksia verrattiin terveisiin verrokkeihin. Lisäksi tutkittiin kolmen kuukauden liikuntaintervention vaikutusta.

Kolmannes tutkituista liikkui hyvin vähän, alle tunnin viikossa. Etenkin naisilla fyysinen suorituskyky oli huono.

Tutkimuksessa havaittiin, että jo pienellä liikunnan lisäyksellä oli merkittäviä vaikutuksia. "Leukemian sairastaneiden henkilöiden verisuonten endoteelissa ja sydämen toiminnassa havaittiin muutoksia terveisiin verrokkeihin nähden. Liikuntaintervention myötä leukemian sairastaneiden kunto, insuliiniresistenssi sekä endoteelin ja sydämen toiminta paranivat."

Järvelä muistuttaa, että tutkimuksen perusteella ei voida tehdä varmoja johtopäätöksiä siitä, johtuvatko endoteeli- ja sydänlöydökset syöpähoidosta, vähäisestä liikunnasta vai muista elintavoista hoitojen jälkeen.

"Joka tapauksessa tulokset korostavat liikunnan merkitystä ja positiivisia vaikutuksia lapsena leukemian sairastaneiden sydänterveyteen", Järvelä sanoo.

Kaikki tutkittavat ovat nuoria, koska yli 40-vuotiaita lapsuusiän leukemiasta selvinneitä on vasta hyvin vähän. Leukemian hoito opittiin kunnolla vasta 1970-luvulla.

Parantumisennuste koheni 1970-luvulla lähes nollasta noin 50 prosenttiin ja 1980-luvulla 70–80 prosenttiin. Nyt ennuste on 80–90 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat