Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avioliittolaki kiihdytti eduskunnassa

Ministeri Lindström: Nyt tehdään vain välttämättömät tarkistukset

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi kunnioittavansa eduskunnan päätöstä tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi kunnioittavansa eduskunnan päätöstä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Eduskunta hyväksyi viime vuoden joulukuussa avioliittolain muutoksen, jonka nojalla myös samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton maaliskuussa 2017.

Lainmuutos perustui kansalaisaloitteeseen tasa-arvoisesta avioliitosta.

Artikkeliin liittyvät

Eduskunta edellytti, että hallitus antaa esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista muihin lakeihin.

Eduskunta aloitti keskustelun liitännäislaeista torstaina kiihtyneissä tunnelmissa.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) tähdensi, että nyt tarkoitus on tehdä ainoastaan ne välttämättömät tarkistukset, joita eduskunnassa jo hyväksytty laki edellyttää.

Lindström muistutti, että hän suhtautuu edelleen kielteisesti koko uudistukseen, mutta sanoi, että hänen velvollisuutensa on esitellä lait.

"Kunnioitan eduskunnan tekemää päätöstä", hän sanoi.

Hän vetosi kansanedustajiin, että "ei lähdettäisi mihinkään ylilyönteihin". Myös kokoomuksen Kari Tolvanen peräänkuulutti keskusteluun asiallisuutta.

Kiihkeimmin miehen ja naisen välistä avioliittoa puolusti Mika Niikko (ps), joka väitti, että kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista ajettiin läpi eduskunnassa "median voimin".

Niikko vetosi pääministeri Juha Sipilään (kesk) ja ulkoministeri Timo Soiniin (ps), jotka eivät olleet ministeriaitiossa kuuntelemassa viestiä.

"Olette molemmat tunnustavia kristittyjä ja tiedostatte aivan varmasti, että jumala on korottanut teidät tehtävään juuri tätä aikaa varten. Missä on teidän jumalanpelkonne", Niikko pauhasi salissa.

Niikko pelotteli, että uudistus estäisi lapsia tapaamasta toista biologista vanhempaansa. Hänen mielestään nyt tarvittaisiin arviointia päätösten vaikutuksista lapsiin.

Myös kristillisdemokraattien Peter Östman peräsi lapsivaikutusten arviointia. Hän ilmoitti kristillisdemokraattien vastustavan esityksiä.

Perussuomalaisista tasa-arvoista avioliittolakia ja siihen liittyviä lakeja puolusti Arja Juvonen, joka äänesti avioliittolain muutoksen puolesta.

Sdp:n Timo Harakka muistutti, että arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi, että jos avioliittolaki hyväksytään, se ei vaaranna ihmisoikeuksia eikä lasten oikeuksia.

Niikon mukaan arkkipiispalla on oikeus mielipiteeseensä, mutta "hän on kuitenkin palkkapaimen tässä asiassa".

Mikko Kärnän (kesk) mielestä uskonnollinen näkökulma ei voi olla maallista lainsäädäntövaltaa käyttävän lainsäätäjän näkökulma.

"Maallinen valta ei voi asettaa ketään eriarvoiseen asemaan iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautuneisuuden tai eettisen alkuperän nojalla", Kärnä sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat