Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merivoimien sota­laivojen hinnasta pääosa menee ulkomaille - ministeriö markkinoinut kotimaisuudella

Kaksi kolmasosaa hankintahinnasta kuluu ulkomailta ostettaviin aseisiin

Kotimaa
 
Leif Rosas
Laivue 2020 -alukset korvaavat nykyiset miinalaivat. Miinalaiva Hämeenmaa on sisaraluksensa Uusimaan kanssa Merivoimien suurin taistelualus.
Laivue 2020 -alukset korvaavat nykyiset miinalaivat. Miinalaiva Hämeenmaa on sisaraluksensa Uusimaan kanssa Merivoimien suurin taistelualus. Kuva: Leif Rosas

Merivoimien tulevien uusien taistelualusten rakentamisesta hyötyvät eniten ulkomaiset yritykset, vaikka puolustusministeriö on markkinoinut aluksia niiden kotimaisuudella.

Syynä on se, että kaksi kolmasosaa alusten hinnasta muodostuu asejärjestelmistä, joita ei valmisteta Suomessa. Merivoimat havittelee neljää uutta taistelualusta, joiden yhteishinta on 1,2 miljardia euroa.

Fakta

Laivue 2020 korvaa seitsemän sota-alusta

 Uusi korvettiluokka korvaa kolme miinalaivaa ja Rauma-luokan neljä ohjusvenettä.

 Hankintapäätös tehdään 2018 ja rakentaminen 2019–2024.

 Tavoite on, että uudet alukset ovat käytössä 2025 alkaen.

"Sotalaivan järjestelmistä valtaosa on ulkomaisia. Meillä on hyvin vähän kotimaista puolustusteollisuutta, joka kykenee tarjoamaan ratkaisuja, jotka tulevat tällaiseen moderniin sotalaivaan", kertoo kommodori Veli-Pekka Heinonen Puolustusvoimien Logistiikkalaitokselta.

Uudet alukset on kuitenkin tarkoitus rakentaa jollakin suomalaistelakalla. Merivoimien tuoreimmat sotalaivat, Katanpää-luokan miinantorjunta-alukset, jouduttiin ostamaan Italiasta, koska Suomesta ei löytynyt niiden rakentamiseen tarvittavaa erikoisosaamista.

Puolustusvoimat valmistelee paraikaa tietopyyntöä niille kotimaisille ja ulkomaisille yrityksille, jotka haluavat osallistua Laivue 2020 -hankkeeseen. Samalla selvitetään, olisiko jokin taho valmis ottamaan kokonaisvastuun sotalaivojen rakentamisesta. Se olisi Merivoimille helpoin mutta myös kallis ratkaisu.

Hankkeen rahoitus on käytännössä auki, sillä siihen pitää pyytää eduskunnalta erikseen rahat puolustusbudjetin ulkopuolelta. Se tarkoittaisi poikkeuksellista 1,2 miljardin euron ylimääräistä erää puolustusbudjettiin vuosien 2019–2024 välisenä aikana.

Uudet alukset ovat kansainvälisessä luokituksessa korvetteja eli pienehköjä sotalaivoja. Ne ovat kuitenkin selvästi isompia kuin nykyiset Merivoimien alukset.

Aluksista tulee noin 100 metriä pitkiä ja niiden uppouma on yli 2 000 tonnia. Sen kokoluokan aluksessa palvelisi 30–40 kantahenkilökuntaan kuuluvaa ja saman verran varusmiehiä.

Vertailun vuoksi nykyisin suurimmat taistelualukset eli Hämeenmaa-luokan miinalaivat ovat uppoumaltaan 1 300 tonnia. 77 metriä pitkissä miinalaivoissa on 60 hengen miehistö.

Monitoimiset alukset on tarkoitus varustaa pinta-alus-, sukellusvene- ja ilmatorjuntaa varten. Käytännössä kyse on ohjuksista ja torpedoista.

Uusien alusten pitää pystyä toimimaan jäissä, saaristossa ja avomerellä sekä sopia koululaivoiksi. Laivojen syväyksen pitää olla alle viisi metriä, jotta niillä pystytään kulkemaan nykyisillä väylillä. Merivoimat ei aio rakentaa uusia tukikohtia tai väyliä niitä varten. Lisäksi uusiin korvetteihin tulee suomalainen erikoisuus eli miinoituskyky.

"Miinoittaminen on ihan poikkeuksellinen suorituskyky. Sitä ei löydy muiden maiden korveteista", sanoo kommodori Veli-Petteri Valkamo Merivoimien esikunnasta.

Valkamo ei halua puhua miinojen määristä.

"Tavoittelemme merkittäviä miinakiskometrimääriä. Se on operatiivinen asia, jota en avaa enempää."

Valkamo myöntää, että kokonaisvaatimukset ovat kovat pienelle sotalaivatyypille.

"Kyllä varmaan joudutaan mitoitusperusteita tarkistamaan suunnittelun myötä. Laivojen pieni koko tulee osittain vaikuttamaan siihen, ettei kaikilta osin ehkä tavoitetta saavuteta."

Aluksiin on tarkoitus suunnitella laajennusvaraa tuleville vuosille. Ne rakennetaan osin modulaarisiksi, jolloin esimerkiksi miinoitus- ja sukellusveneen etsintävarustusta voitaisiin tarpeen vaatiessa vaihtaa päikseen.

Tällä hetkellä ei tiedetä, tuleeko aluksiin kyky tukea helikoptereita, jotka ovat tehokkaita välineitä sukellusveneiden torjunnassa. Maavoimien NH90-kuljetuskoptereita ei ole suunniteltu merellä tapahtuvaan toimintaan, joten sukellusveneentorjuntakopterit olisivat kokonaan uusi asejärjestelmä Suomessa.

Uusien alusten pitää pystyä kulkemaan selvästi yli 20 solmua, jotta ne pysyvät suojattavien kauppalaivojen mukana. Voimanlähteenä on joko dieselmoottori tai kaasuturbiini.

Merivoimat
Merivoimien havainnekuvasta ei voi tehdä pitkälle meneviä päätelmiä Laivue 2020 -aluksista. "Varmaa on ainoastaan se, ettei se tule tuon näköinen olemaan", sanoo kommodori Veli-Petteri Valkamo.
Merivoimien havainnekuvasta ei voi tehdä pitkälle meneviä päätelmiä Laivue 2020 -aluksista. "Varmaa on ainoastaan se, ettei se tule tuon näköinen olemaan", sanoo kommodori Veli-Petteri Valkamo.
Martti Kainulainen Lehtikuva
Merivoimilla on neljä Rauma-luokan ohjusvenettä, jotka jäävät pois käytöstä ensi vuosikymmenellä. Kuvassa on ohjusvene Raahe ennen viimeisintä päivitystä.
Merivoimilla on neljä Rauma-luokan ohjusvenettä, jotka jäävät pois käytöstä ensi vuosikymmenellä. Kuvassa on ohjusvene Raahe ennen viimeisintä päivitystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat