Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus aiotaan siirtää valtiolle, mutta mitä tapahtuu kuntaveroille?

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
Lääkärit työskentelivät kardiologisella poliklinikalla Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa huhtikuussa.
Lääkärit työskentelivät kardiologisella poliklinikalla Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa huhtikuussa.

Maksammeko tulevaisuudessa erillistä sote-veroa valtiolle ja nykyistä pienempää kuntaveroa omalle kotikunnalle? Kiristyykö verotus vai keveneekö se?

Muun muassa näitä kysymyksiä ratkotaan nyt, kun hallitus valmistelee sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistukseen liittyviä rahoituskuvioita. Ratkaisun pitäisi löytyä ensi kevääseen mennessä, jolloin sote-uudistusta koskeva lakiesitys lähtee lausuntokierrokselle.

Matti Vanhanen (kesk)
Matti Vanhanen (kesk)

"Kyllä tässä syntyy erittäin iso verouudistus, joka heijastuu monin tavoin verojärjestelmään", arvioi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei halua kommentoida yksityiskohtia, koska puolueessa ei ole otettu niihin kantaa.

Lukkoon lyötyjä kantoja ei ole vielä muissakaan hallituspuolueissa. Hallituksessa on kuitenkin sovittu, että uudistuksen yhteydessä kokonaisveroaste ei saa nousta eikä palkkaverotus kiristyä missään tuloluokissa.

Hallitus linjasi tällä viikolla, että sote-palvelujen rahoitus kulkisi ensisijaisesti valtion kautta. Samalla kuitenkin selvitetään, voisiko tuleville itsehallintoalueille antaa verotusoikeuden.

Sampo Terho (ps)
Sampo Terho (ps)

Kun kuntien tehtävistä noin puolet siirtyy tulevien itsehallintoalueiden vastuulle, kuntien nykyisistä verotuloista jää noin kymmenen miljardin euron potti vaille käyttötarkoitusta.

Keskeinen kysymys onkin, laskevatko kuntaverot samassa suhteessa ja miten se tehdään?

Yksi vaihtoehto olisi valtiovarainministeriön mukaan kuntaverolle asetettava väliaikainen katto, mutta se voi olla ristiriidassa perustuslain kunnallista itsehallintoa koskevan pykälän kanssa. Perustuslain mukaan kunta saa itse päättää veroprosenttinsa.

"Asian ratkaisee viime kädessä eduskunnan perustuslakivaliokunta", sanoo ylijohtaja Terhi Järvikare valtiovarainministeriön vero-osastolta.

Mallia voisi hakea myös kunnallisesta kiinteistöverosta, jolla on vaihteluväli. Sitä ei ole pidetty perustuslain vastaisena.

"Tähän liittyy kysymys siitä, että kunnilla on mahdollisuus rahoittaa niille jäävät palvelut."

Kuntaveron leikkaaminen sote-menojen verran on pulmallista, koska joissakin kunnissa sote-palvelut vievät jopa 70 prosenttia rahoista, kun taas toisissa ne vievät alle puolet. Kuntaverokin vaihtelee kunnasta toiseen enimmillään kuuden prosenttiyksikön verran.

Valtion kautta kulkevassa sote-rahoituksessa on valtionvarainministeriön mukaan kolme vaihtoehtoa. Yksinkertaisin vaihtoehto olisi erillinen sote-vero.

"Jos erillinen valtion sote-vero perittäisiin samoilla perusteilla kuin kuntavero, se olisi teknisesti suhteellisen helppo toteuttaa, vaikka muutos sinänsä on suuri", Terhi Järvikare sanoo.

Toinen vaihtoehto olisi muuttaa valtion tuloveroasteikkoja ja karsia vähennyksiä.

"Verotusta voisi tätä kautta yksinkertaistaa", Järvikare sanoo.

Tuloveroasteikon muutokset voisivat vaikuttaa verotuksen progressioon.

Sanna Lauslahti (kok)
Sanna Lauslahti (kok)

"Verotuksen progressio ei saa missään tapauksessa kiristyä", korostaa kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti.

Kolmas vaihtoehto on laaja verouudistus, jolloin verotuksen rakennetta voi muuttaa esimerkiksi enemmän välillisen verotuksen kuten arvonlisäveron suuntaan.

"Silloin voisi pohtia, millä veroilla palvelut rahoitetaan."

Tästä on kyse

 Sote-uudistus siirtää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun kunnilta uusille itsehallintoalueille.

 Hallitus linjasi tiistaina, että palvelujen rahoitus kulkisi jatkossa ensisijaisesti valtion kautta. Myös itsehallintoalueiden verotusoikeus selvitetään.

 Rahoitusmallin yksityiskohdat on ratkaistava ennen ensi vuoden huhtikuuta, jolloin sotea koskeva lakiesitys on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle.

Kokoomuksen Lauslahti pitää tärkeänä, että veroratkaisu olisi yksinkertainen.

"Järjestelmä ei saa muuttua entistä monimutkaisemmaksi. Olisi myös tärkeää, että ainakin osa rahoituksesta on itsehallintoalueiden päätösvallassa", Lauslahti sanoo. Tätä korostaa myös keskustan Vanhanen.

Taustalla on myös hallitusohjelmaan kirjattu tavoite, jonka mukaan sote-uudistuksen pitää kuroa julkisen talouden kestävyysvajetta kolme miljardia euroa vuoteen 2030. Se tarkoittaa käytännössä kustannusten kasvun hillintää tämän verran.

Sote-uudistuksen rahoitusratkaisusta tulee jatkossa yksi osa laajempaa monikanavaisen rahoituksen purkamista.

Monikanavainen rahoitus koskee verorahoilla kustannettujen palvelujen lisäksi muun muassa Kelan kautta kulkevia rahoja, ja valmistelu sen muuttamisesta alkaa marras-joulukuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat