Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoistyö tekee suuret ikäluokat onnelliseksi – nuoremmat auttavat rahalla

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Enter ry:n vapaaehtoistyöntekijä Lea Grönlund neuvoi torstaina senioritalo Sandelsin asukkaille muun muassa, miten 112 Suomi -hätäpuhelusovellus toimii.
Enter ry:n vapaaehtoistyöntekijä Lea Grönlund neuvoi torstaina senioritalo Sandelsin asukkaille muun muassa, miten 112 Suomi -hätäpuhelusovellus toimii. Kuva: Kimmo Räisänen

Vapaaehtoistyön tekeminen saa suurten ikäluokkien edustajat onnelliseksi, kun taas nuorilla aikuisilla onnellisuus kytkeytyy rahalahjoituksiin.

Tämä selviää tänään perjantaina julkaistavasta Yhteiskuntapolitiikka-lehden artikkelista, joka liittyy Väestöliiton Sukupolvien ketju -hankkeeseen.

Tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyötä tekevät kuusikymppiset olivat onnellisempia kuin ne, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä.

Hyväntekeväisyyteen rahaa lahjoittavat nuoret aikuiset olivat taas onnellisempia kuin ne, jotka eivät anna rahaa.

Turun yliopiston yhteiskuntapolitiikan dosentin Antti O. Tanskasen mukaan sukupolvien erot selittyvät elämäntilanteilla. Suuret ikäluokat ovat pääosin eläkkeellä, ja heillä on aikaa osallistua vapaaehtoistyöhön.

"Nuorten aikuisten sukupolvi on sen sijaan keskellä ruuhkavuosia: heillä on pienet lapset ja he ovat vahvasti mukana työelämässä. Heille on luontevampaa lahjoittaa rahaa."

Hyväntekeväisyyden muodoista ihmiset osallistuvat tutkimuksen mukaan eniten rahalahjoituksiin, vaate- ja tavarakeräyksiin.

Varsinaiseen vapaaehtoistyöhön on viimeisen vuoden aikana osallistunut noin viidennes suurten ikäluokkien edustajista ja noin kuudennes nuorten aikuisten sukupolvesta.

Senioreille tietotekniikkaneuvontaa tarjoavan Enter ry:n vapaaehtoistyöntekijä Lea Grönlund, 74, on yksi heistä. Grönlund jäi sairaseläkkeelle vuonna 1998 ja on osallistunut Enterin vapaaehtoistoimintaan vuodesta 2000.

"Tämä on sillä tavalla palkitsevaa, että voi jakaa ihmisille tietoa jostakin, jonka itse osaa. Kyllä se itsellekin tuottaa iloa", Grönlund sanoo.

Tällä viikolla hän on pitänyt opastustuokioita lähes joka päivä. Lisäksi hän on mukana kirkon yhteisvastuukeräyksessä. Hetken pohdittuaan Grönlund kertoo, että vapaaehtoistyö todella tekee hänet onnelliseksi.

"Ja minusta on mielenkiintoista tutustua uusiin ohjelmiin ja laitteisiin, otan tämän siis myös haasteena."

Grönlund luennoi älypuhelinten mahdollisuuksista torstaina Helsingissä senioritalo Sandelsissa, jonka kokoustilaan oli kokoontunut kymmenen kuulijaa.

Ihmisillä on taipumus auttaa tuntemattomia, vaikkei voi olettaa, että heiltä saisi vastapalveluksia.

"Ihmiset ovat tarkkoja tunnistamaan toisen hädän. Se aiheuttaa emotionaalisen pakon huolehtia hätää kärsivän hyvinvoinnista. Muiden auttamisesta tulee itselle hyvä mieli, ja siksi sitä tehdään mielellään", Tanskanen selittää.

Harvinaisinta on rahan antaminen kerjäläisille. Tanskasen mukaan tämä johtuu siitä, että tutkimuksen vastaajat edustavat koko väestöä.

"Kerjäläisiä on Suomessa suurissa kaupungeissa, eikä maaseudulla ole mahdollista antaa heille rahaa."

Suomessa vapaaehtoistyö täydentää julkisia palveluita, eikä sitä mielletä samalla tavalla yksilön velvollisuudeksi kuin alhaisemman sosiaaliturvan maissa, kuten Yhdysvalloissa.

Tutkimuksen kyselyihin vastasi vuonna 2012 yhteensä yli 4 000 vuosina 1945–1950 syntynyttä suurten ikäluokkien edustajaa ja heidän vuosina 1962–1993 syntynyttä lastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat