Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp:n rikostarkastajaa epäillään rikoksesta – epäily liittyy Finnairin pluspisteisiin

Kotimaa
 

Keskusrikospoliisin (krp) rikostarkastajaa vastaan on aloitettu esitutkinta maksuvälinepetoksesta.

Krp on pidättänyt tiedusteluosaston linjapäällikkönä työskentelevän rikostarkastajan virasta. Hänen epäillään käyttäneen viraston matkoilla hankittuja Finnairin pluspisteitä omien lomamatkojensa maksamiseen.

Epäilyistä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Jutun tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi ei vielä osaa sanoa, kuinka suuresta rahallisesta intressistä on kyse. Tällä hetkellä tiedossa on vain yksi vapaa-ajan lento, jonka rikostarkastaja olisi maksanut viraston pluspisteillä.

Krp:n päällikön Robin Lardotin mukaan väärinkäyttöepäily havaittiin viraston omassa, sisäisessä valvonnassa. Nyt selvitetään, onko vastaavia tapauksia muitakin.

"Tällaisen tapauksen jälkeen selvitetään automaattisesti, että pisteiden käyttö on asianmukaista virastossa", Lardot sanoo.

Lardotin mukaan virasta pidättämiseen päädyttiin kokonaisharkinnan jälkeen.

"Harkinnassa otetaan huomioon muun muassa epäilty teko ja rahallinen intressi. Keskeinen merkitys on myös sillä, mikä on henkilön toimenkuva ja mitä henkilöltä voi aseman perusteella odottaa", Lardot sanoo.

Krp ohjeisti muutama vuosi sitten henkilökuntaansa lentoyhtiöiden pluspisteiden käytössä. Virkamatkoilla hankittuja pisteitä ei saa käyttää omiin matkoihin. Sama asia on todettu myös poliisin matkustusohjeessa.

Rikostarkastajan virasta pidättämistä koskevassa päätöksessä todetaan, että rikosepäily on laadultaan sellainen, että se on omiaan vähentämään virkamiehen luotettavuutta niin työnantajan kuin kansalaisten näkökulmasta. Tässä tapauksessa rikostarkastajan tehtäviin on kuulunut muun muassa muiden matkalaskujen hyväksyminen.

Päätöksen mukaan rikostarkastajan johtamassa yksikössä on paljon lentomatkustamista.

"Näin ollen hänen omalla esimerkillään on korostettu vaikutus hänen alaistensa oikeaan toimintaan ja toimintakulttuurin luomiseen. Näissä olosuhteissa ja asemassa toteutettuna [rikostarkastajan] menettely on omiaan ratkaisevalla tavalla heikentämään luottamusta hänen kykyynsä hoitaa virkatehtäviään", päätöksessä todetaan.

Kansalaisten luottamuksen takia krp:n johto arvioi, ettei korkea-arvoinen poliisimies voi jatkaa virkatehtävissään, kun rikosprosessi on vireillä.

"Keskusrikospoliisin toiminnan ja toimialan osalta nämä edellytykset ovat korostetut", päätöksessä jatketaan.

Rikostarkastaja pidätettiin virasta esitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi. Sinä aikana hän saa puolta palkkaa.

Rikostarkastaja on jäämässä eläkkeelle puolen vuoden päästä.

HS ei tavoittanut rikostarkastajaa kommenttia varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat