Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnistatko herkullisen ruokasienen, jonka satokausi on vasta alkamassa? "Hallavahakas aktivoituu usein pikkupakkasilla"

Hallavahakkaan satokausi on vasta alkanut. Viikonloppuna ehtii kerätä myös puolukoita ja karpaloita.

Kotimaa
 
kauko salo
Hallavahakas aktivoituu usein vasta pikkupakkasilla.
Hallavahakas aktivoituu usein vasta pikkupakkasilla.

Jokaisen suomalaisen pitäisi opetella tunnistamaan hallavahakas. Tätä mieltä on Luonnonvarakeskuksen marja- ja sieniasiantuntija, vanhempi tutkija Kauko Salo.

"Se on ehdottomasti yksi maamme hienoimpia ruokasieniä ja aktivoituu usein vasta pikkupakkasilla. Jos haluaa opetella uuden sienilajin, viikonloppuna siihen on mahdollisuus."

Salon mukaan hallavahakkaat ovat yleisiä Etelä- ja Keski-Suomessa mutta harvinaisempia Lapissa. Hän havaitsi ensimmäiset yksilöt Pohjois-Karjalassa pari–kolme viikkoa sitten.

"Hallavahakkaat kasvavat mäntymetsissä yksitellen, mutta niitä voi helposti poimia yhdellä reissulla puoli sangollista."

Viikonloppu voi olla Etelä- ja Keski-Suomessa viimeisiä hetkiä suunnata marja- ja sieniapajille. Pohjois-Suomessa liian kovat pakkaset ovat jo monin paikoin ehtineet pilata sadon.

Luonnonvarakeskuksen Salon mukaan marjoista kannattaa etsiä puolukkaa ja karpaloa. Puolukka kasvaa koko maassa etenkin valoisissa kangasmetsissä. Karpaloa löytyy niukkaravinteisilta ja valoisilta rämeiltä sekä nevoilta. Karpalo ei hätkähdä pakkasesta tai lumesta, joten sitä voi poimia myös pohjoisessa.

"Karpalosato ei ole ollut tänä vuonna mitenkään hyvä, mutta kyllä sitä löytyy", sanoo marjoja ja sieniä yksityisiltä poimijoilta ostavan Maa-Aitan myyntijohtaja Aki Nykänen.

Sienilajeista kannattaa etsiä hallavahakkaan lisäksi etenkin suppilovahveroita. Salon mukaan kausi alkaa muuten olla lopuillaan.

"Tämä on ollut hyvin poikkeuksellinen sienivuosi. En muista, että 30-vuotisen urani aikana heinäkuu olisi ollut kertaakaan aiemmin paras satokuukausi. Loppukesän ja syksyn kuivuus on varmasti heikentänyt satoa, mutta taustalla voi olla myös muita syitä."

Salo arvelee, että joidenkin sienten syyssato jäi heikoksi, koska energiaa meni itiöemien eli sienten maanpäällisten osien kasvattamiseen jo kesällä.

"Itiöemän kasvatus on sieneltä melkoinen ponnistus. Veikkaan, että esimerkiksi herkkutateilla rihmastot ovat voineet hyvin mutta maanpäällinen osa on vain jäänyt syystä tai toisesta nousematta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat