Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadattuhannet hoitavat läheistään vapaa-aikana

Työpaikan joustot helpottavat hoivaajan elämää. Jo ystävällisyyden lisääminen auttaisi.

Kotimaa
 

Yli puoli miljoonaa suomalaista hoitaa läheistään työnsä ohella. Se onnistuu, jos työpaikka suhtautuu joustavasti.

Tämän havaitsivat tutkimusjohtaja Kaisa Kauppinen ja tutkijatohtori Mia Silfver-Kuhalampi Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta. He tutkivat läheis- ja omaishoivaa työssä käynnin ohessa Työsuojelurahaston avustuksella.

Hoivaajia on paljon, Työterveyslaitoksen muutaman vuoden takaisen kyselyn mukaan jopa 700 000. Keitä he ovat?

Kauppinen ja Silfver-Kuhalampi selvittivät sitä haastatteluilla ja kyselyillä. Niihin osallistui lähes tuhat ihmistä, jotka hoivasivat iäkästä, sairasta tai vammaista lasta, nuorta, puolisoa, vanhempaa tai appivanhempaa. Jotkut jopa sekä lapsiaan että vanhempiaan.

Valtaosa oli keski-ikäisiä, jotka kävivät myös töissä. Se vaati myönnytyksiä:

"Runsas kolmannes oli joutunut kieltäytymään uusista tehtävistä", Kauppinen kertoo.

"Puolet oli kieltäytynyt työmatkoista sekä yli- ja viikonlopputöistä hoivavelvoitteiden takia." Myös työpaikan iltatilaisuuksia piti jättää väliin.

Urakehitys on saattanut tyssätä hoivaamisen takia. Silti työ on hoivaajille tärkeä: henkireikä arjessa, tapa toteuttaa itseään, ja usein myös välttämätön toimeentulolle.

Hoivaajat ovat sitoutuneet työhönsä ja yrittävät tehdä sen hyvin, Kauppinen muistuttaa. Lähes joka toinen kertoo kokevansa paljon tai erittäin paljon stressiä, kun muista niin sanoo joka kymmenes.

Hoivaajat eivät halua olla työyhteisölle rasite, kun he joutuvat hoitamaan toisen asioita puhelimessa tai ryntäämään kesken päivän pois, kun hoivattava on sairastunut.

Heidän tietään voisi tasoittaa työpaikalla. Tutkijat hahmottelivat hoivaystävällisen työpaikan piirteitä. Työajat esimerkiksi joustavat liukumilla tai työaikapankeilla, työaikaa voi lyhentää tai tehdä etätyötä sekä säästää vuosilomapäiviä stää mahdollisia äkillisiä tarpeita varten.

"Vain puolet vastaajista koki, että työpaikka ymmärtää. Tässä olisi tilaa paikalliselle sopimiselle", Kauppinen sanoo.

Jo ystävällisyyden ja empaattisen suhtautumisen lisääntyminen auttaisi, hän huomauttaa. Se ei maksa mitään, mutta lisää tutkimusten mukaan myös tuottavuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat